Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τo τελευταίο φύλλο του «Βήματος»...

 

Από το http://www.naftemporiki.gr/
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Tην αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», αποφάσισε χθες να προχωρήσει η διοίκηση του ΔΟΛ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρύτερο οικονομικό και εκδοτικό περιβάλλον της χώρας.
Ο «κύβος ερρίφθη» χθες το μεσημέρι, όταν, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα στελέχη της εταιρείας, αποτυπώθηκαν οι δυσοίωνες προοπτικές της έκδοσης, αν παρέμενε στην καθημερινή αγορά των πρωινών εφημερίδων, δεδομένης και της ευρύτερης κατάστασης που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία.
Πέραν αυτού πάντως, κοινό «μυστικό» ήταν, εδώ και αρκετούς μήνες, ότι, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας -ήδη από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεως ο ΔΟΛ παρουσίασε σημαντική διεύρυνση ζημιών-, η διοίκηση εξέταζε σοβαρά το σενάριο της διακοπής της καθημερινής έκδοσης, της ιστορικής εφημερίδας και της παράλληλης ενίσχυσης του κυριακάτικου φύλλου, από ...
όπου έρχονταν και τα περισσότερα έσοδά της, το οποίο, αξίζει να αναφερθεί, βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια στα συρτάρια των στελεχών του Ομίλου.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο στο τρίτο τρίμηνο του έτους -στο οποίο βέβαια παραδοσιακά πέφτουν οι πωλήσεις των πολιτικών εφημερίδων- όσο και τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται συνεχώς η ήδη βεβαρημένη εικόνα.
Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ο ΔΟΛ, σε εταιρικό επίπεδο, παρουσίασε πωλήσεις 54,98 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 22,49% -η μείωση των πωλήσεων που καταγράφηκε από την εκδοτική δραστηριότητα, της εταιρείας, ειδικότερα, ήταν της τάξης του 15%-, ενώ οι καθαρές προ φόρων ζημίες του εκτινάχθηκαν, από τα 2,2 εκατ. ευρώ του 6μήνου του 2009, σε 9,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2010.
Ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν το φύλλο του Σαββάτου να είναι το τελευταίο του καθημερινού Βήματος, η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει την έκδοσή του από σήμερα.
Οπως ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους, δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αφού θα συνεχιστεί καθημερινά η ψηφιακή έκδοση στο vima.gr, ενώ μέρος των ανθρώπων της εφημερίδας θα απορροφηθεί στην κυριακάτικη έκδοση, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ηδη, από την περασμένη Κυριακή, το φύλλο είχε ενισχυθεί με νέους τομείς.
Επίσης, ένα άλλο μέρος του προσωπικού, κυρίως των ανθρώπων που σχετίζονταν αποκλειστικά με την έντυπη έκδοση, θα απορροφηθεί στις άλλες εκδόσεις του ΔΟΛ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, και παρά το γεγονός ότι το δημοσιογραφικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για αλλαγές στο καθεστώς των αποδοχών.
Χθες, ο πρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Ψυχάρης, μετέβη στην ΕΣΗΕΑ η οποία, εν όψει των εξελίξεων, συνεδρίασε εκτάκτως, προκειμένου να ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: