Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μισθός 55.000 ευρώ για τη Γιάννα

 

Διορισμένη στο υπουργείο Εξωτερικών από το 1998, ως πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι η κ. Αγγελοπούλου.

Μισθός 55.000 ευρώ για τη Γιάννα

Το περίεργο είναι πως παραμένει ακόμη στη θέση της παρά το γεγονός πως η αποστολή της ολοκληρώθηκε με το τέλος των αγώνων. Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του το «Πρώτο Θέμα», εισπράττει κανονικά το μισθό της.

Οι θέσεις των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων είναι ένας θεσμός, που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική διπλωματία να αξιοποιεί επιφανείς παράγοντες σε διάφορες αποστολές. Οι συγκεκριμένες θέσεις είναι έμμισθες, αλλά πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών είναι να τροποποιήσει το νόμο και οι τοποθετήσεις να είναι αμισθί, δηλαδή τιμητικές.

Παρά το ότι η κ. Αγγελοπούλου είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αμείβεται, το υπουργείο Εξωτερικών της καταβάλει το μισθό της κανονικά, τα τελευταία 13 χρόνια, ακόμη και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κ. Αγγελοπούλου είναι η πρέσβειρα μακροβιότερη θητεία, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει γνωστή η συμμετοχή της σε κάποια διπλωματική προσπάθεια της χώρας.

Η απάντηση της κ. Αγγελοπούλου μέσω του Γραφείου της στο «Πρώτο Θέμα»

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου, απαντώντας στο «Θέμα», διευκρίνισε ότι ζήτησε να μην αμείβεται, όταν την τοποθέτησαν και επειδή η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αποφάσισε να δίνει τα χρήματα του μισθού της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Από την πρώτη μόλις στιγμή του ορισμού της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη δήλωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν επιθυμεί να λαμβάνει αποδοχές από τη θέση αυτή. Από το Υπουργείο Εξωτερικών της γνωστοποιήθηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί για τυπικούς λόγους. Έτσι από την πρώτη ημέρα του ορισμού της αποφάσισε – και αυτό πράττει έκτοτε- το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνει να διατίθεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ για ενίσχυση φορέων που υποστηρίζουν το παιδί καθώς και φορέων που στηρίζουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Το σύνολο των αποδοχών έχει διατεθεί:

Στον Δήμο Ελληνικού (19/9/2002)
Στην ΕΛΕΠΑΠ (13/1/2003)
Στην «Κιβωτό του Κόσμου» (18/10/2006)
Στο παιδικό χωριό SOS (18/10/2006)
Στο κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» (18/10/2006)
Στον Ιερό Ναό Προφήτου Δανιήλ Μεταξουργείου (22/10/2008)
Στη «Μέριμνα» (22/10/2008)
Στο Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίων (1/7/2010)».

Πάντως, αν η κ. Αγγελοπούλου ήθελε να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους, θα μπορούσε να επιστρέφει το μισθό της στο Δημόσιο, καταβάλλοντάς τον στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ κάποιου σκοπού.

Από την στιγμή, όμως, που εισπράττει το μισθό, έστω και αν τα χρήματα παραχωρούνται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει, να υποθέσει πως το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί μέρος του φιλανθρωπικού της έργου, έστω και αν στην πραγματικότητα χαρίζει πολύ μεγαλύτερα ποσά σε φιλανθρωπίες.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο, οι φορολογούμενοι πληρώνουν και αυτόν το μισθό.

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: