Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μακρύτερη στον κόσμο

Πακτωλός χρημάτων και πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, χρειάστηκαν για την κατασκευή της μεγαλύτερης γέφυρας στον κόσμο. Βρίσκεται στην Κίνα και διαθέτει ακόμα και τεχνητό νησί ως κέντρο εξυπηρέτησης οδηγών (Pics)

 

image

 

τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί η μεγαλύτερη γέφυρα στο Κόσμο. Πρόκειται για τη Γέφυρα του κόλπου Χαντζού της Κίνας η οποία αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα θαλάσσιου διάπλου στον κόσμο - 36 χιλιόμετρα - και έρχεται με ένα τίμημα ύψους 1.70 δισ. δολαρίων.

Περίπου 600 Κινέζοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές ξόδεψαν 9 χρόνια για τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και τον σχεδιασμό της γέφυρας. Είναι μία γέφυρα σχήματος S που συνδέει την κομητεία Νίγκμπο στο νότο με τη Ζιαχίνγκ στο βορρά. Η γέφυρα έχει ένα αυτοκινητόδρομο 6 λωρίδων ο οποίος κόβει 120 χλμ από το ταξίδι μεταξύ Σαγκάης - Νίγκμπο. Υπάρχουν επίσης 2 επιπλέον λωρίδες που προορίζονται για εφεδρικές και για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη γέφυρα είναι ότι έχει 10.000 τ.μ. κέντρο εξυπηρέτησης οδηγών δεξιά στο μέσο της. Το κέντρο διαθέτει ένα εστιατόριο, βενζινάδικο, ξενοδοχείο, αίθουσες συνεδριάσεων και έναν πύργο από όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρούν την παλίρροια και τα κύματα του κόλπου Χαντζού. Το κέντρο εξυπηρέτησης είναι σαν ένα τεχνητό νησί που στηρίζεται σε προβλήτες για να αποφευχθεί η παρακώλυση του θαλάσσιου ρεύματος του κόλπου.

Ο κόλπος Χαντζού είναι γνωστός για τις παλίρροιες και τα κύματα - ένα φυσικό θαύμα και ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Τα κύματα κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 30 km/h και κάποιες φορές, ηχούν σαν βρυχηθμός βροντής. Η γέφυρα S σχήματος έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί ειδικά για να αντέχει τυφώνα και τις καιρικές συνθήκες τυφώνα.

 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: