Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Υπουργός σε συνταγματάρχη: «Κόψε το λαιμό σου»

 

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τι συμβαίνει σ’ έναν ανώτερο στρατιωτικό του όταν καταγγέλλει διαχειριστικές ανωμαλίες στον υπουργό Άμυνας; Πρέπει να πάει να κόψει το κεφάλι του – όπως καταγγέλλει ο αντισυνταγματάρχης μηχανικού κ. Ξενοφώντας Τζουράς που υπηρετεί στην 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων στην Καβάλα.

Ο κ. Τζουράς από 13/8 2005 μέχρι 17 Ιουλίου 2006 διετέλεσε διευθυντής της 732 Διεύθυνσης Στρατιωτικών Έργων στην Ξάνθη.Στη διάρκεια αυτής της θητείας του ο αντισυνταγματάρχης διαπίστωσε αξιόποινες πράξεις από δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας και κατήγγειλε το γεγονός (αφορούσε οικονομικά σκάνδαλα εντός του στρατού). Ο ένας από τους υπαλλήλους τιμωρήθηκε από το Πλημμελειοδικείο Ξάνθης και απολύθηκε οριστικά με απόφαση του Γ.Ε.Σ. (Γενικό Επιτελείο Στρατού), ενώ ο δεύτερος τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία.

Ο κ. Τζουράς όπως ήταν υποχρεωμένος ενήργησε ώστε να κηρυχθεί έκπτωτη η ανάδοχη εταιρεία που είχε τους δύο αυτούς υπαλλήλους για ένα σημαντικό έργο που είχε αναλάβει για λογαριασμό του Γ.Ε.Σ. και σχετικά είχε ενημερώσει τον τότε στρατηγό διοικητή του 4ου σώματος στρατού αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη.
Πέρσι τον Ιανουάριο οι δύο διωχθέντες πολιτικοί υπάλληλοι υπέβαλλαν δύο μηνύσεις εναντίον του αντισυνταγματάρχη κ. Τζουρά για δήθεν άδικη εις βάρος τους επίθεση και τότε συνέβη το πρωτοφανές:

Όταν ο αντισυνταγματάρχης ζήτησε από το Γ.Ε.Σ. τη νομική του κάλυψη για την υπόθεση στις 4/9/2009 έλαβε την απάντηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι όχι μόνο δεν θα τον καλύψουν νομικά, αλλά με τη στάση του ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Τασούλας προέτρεπε (όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας ο κ.Τζουράς), τον κάθε επόμενο στρατιωτικό διευθυντή να αποφεύγει τους ελέγχους στις οικονομικές υπηρεσίες, και να αποκρύπτει κάθε καταγγελία για ατασθαλίες.
Για το σοβαρό αυτό θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: