Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Στον «αέρα» ο οικογενειακός προϋπολογισμός

 

Ποδαρικό με αυξήσεις θα μας κάνει το 2011. Η κυβερνητική απόφαση για μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% που ισχύει σήμερα στο 13% από την 1η του νέου έτους θα φέρει αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των λεωφορείων, στα εστιατόρια, στις καφετέριες σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και σε υπηρεσίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ. 

Στον «αέρα» ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Επίσης από το 11% πηγαίνουν στο 6,5% τα φάρμακα, είδος πρώτης ανάγκης, αλλά και οι τουριστικές υπηρεσίες κυρίως για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.

Νέα αύξηση του ΦΠΑ

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 12 μήνες που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και σαν συνέπεια οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση αυτή θα κοστίσει στους έλληνες 800 εκατ. ευρώ, τα οποία «χαθούν» από την αγορά αφού οι καταναλωτές χάνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη.

Το δυσάρεστο για τους καταναλωτές είναι πως, με βάση την διαμορφωμένη οικονομική κατάσταση των τελευταίων μηνών, οι επιχειρηματίες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι αδυνατούν αυτήν τη φορά να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, από την αύξηση του ΦΠΑ τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 5,64 ευρώ τον μήνα για ένα ιδιαίτερα συντηρητικό καλάθι τροφίμων (χωρίς φρούτα και λαχανικά), δηλαδή θα πληρώσουν περίπου 68 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

«Καίει» το καλάθι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τα σημερινά ΝΕΑ, για την αγορά 27 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της φετινής χρονιάς 301 ευρώ τον μήνα ενώ μετά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος θα διαμορφωθεί στα 315,28 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει ετήσια επιβάρυνση 168 ευρώ, την στιγμή που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Για παράδειγμα, ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 33,6 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, για να αγοράσει 4 κιλά μοσχαρίσιο κρέας πλήρωνε 40,6 ευρώ και θα πληρώνει 42,19 ευρώ, ενώ για να αγοράσει 4 λίτρα ελαιόλαδο από 21,92 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε, θα δίνει από το νέο έτος 22,32 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων, είναι έντονα προβληματισμένοι από την ήδη μεγάλη πτώση κατανάλωσης των τελευταίων μηνών. Αν και ορισμένες επιχειρήσεις τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών για περίπου 661 επώνυμα προϊόντα, η αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων περιορίζοντας τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Βέβαια υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής μόνο επιχειρήσεις από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα την απορροφήσουν και αυτό για αλλά για συγκεκριμένα προϊόντα. Πρόκειται για την αλυσίδα discount Lidl η οποία θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα της, κάτι που έκανε και το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για την ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ σε 359 προϊόντα της σειράς ιδιωτικής ετικέτας «365». Οι άλλες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής αλλά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά.

Αλλάζουν και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που θα ακριβύνουν. Η αλλαγή του ΦΠΑ από το 11% στο 13% αφορά και τις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική η κατάσταση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες. ΟΙ αυξήσεις αφορούν τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ αλλά και το φυσικό αέριο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. 

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: