Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Φθηνότερα Λονδίνο, παρά Αράχωβα...

 

Πιο οικονομικά είναι τελικά τα πακέτα που προσφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες για το εξωτερικό από το να επιλέξει μία οικογένεια να περάσει αυτές τις μέρες των εορτών σε ένα χειμερινό προορισμό της Ελλάδας.

Φθηνότερα Λονδίνο, παρά Αράχωβα...

Όλοι πιστέψαμε πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, θα υπάρξει «συμμόρφωση» στην ακρίβεια, με τους περισσότερους καταστηματάρχες, εστιάτορες και ξενοδόχους να ρίχνουν τις τιμές, ώστε να προσελκύσουν πελάτες κάθε κατηγορίας, για κάθε πορτοφόλι.

Σε έρευνα του Newsday, για τους πιο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν φρόντισαν να ρίξουν οι ξενοδόχοι τις τιμές, αλλά τις άφησαν τόσο «τσιμπημένες», όσο ήταν τις εποχές που η Ελλάδα είχε να δώσει…

Είναι γνωστό -και παράδοξο φυσικά- το γεγονός ότι εάν ο ταξιδιώτης επιλέξει έναν προορισμό στο εξωτερικό, η τιμή θα είναι πιο οικονομική συγκριτικά με τους ελληνικούς προορισμούς.

Ας δούμε τι θα ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια, για 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Ενδεικτικά επιλέξαμε τις εξής ημερομηνίες: Αναχώρηση στις 23 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, και επιστροφή στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα.

Τι θα πληρώσετε στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού:

Λονδίνο: Η τετραμελής οικογένεια με εισιτήρια aller retour θα πληρώσει 1.179 ευρώ, ενώ ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων για τέσσερις διανυκτερεύσεις θα τους κοστίσει 628 ευρώ. Σύνολο 1.807 ευρώ!

Βιέννη: Τα αεροπορικά εισιτήρια aller retour για ένα ταξίδι στη Βιέννη θα κοστίσουν 1.795 ευρώ και για τα τέσσερα άτομα, ενώ το κόστος ενός 5άστερου ξενοδοχείου ανέρχεται στα 380 ευρώ για 4 διανυκτερεύσεις. Σύνολο 2.175 ευρώ!

Παρίσι: Για να ταξιδέψει η ίδια οικογένεια μέχρι την πόλη του φωτός, θα ξοδέψει για τα αεροπορικά εισιτήρια, πάντα aller retour 1.786 ευρώ, ενώ για να διανυκτερεύσει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες σε σουίτα 4 αστέρων, θα κοστίσει 250 ευρώ. Σύνολο 2.036 ευρώ.

Άμστερνταμ: τα αεροπορικά εισιτήρια με απευθείας πτήση με επιστροφή θα κοστίσουν 1.476 ευρώ, ενώ η τιμή ενός τετράκλινου δωματίου σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων ανέρχεται στα 197 ευρώ. Σύνολο 1,673 ευρώ!
Ας δούμε που κυμαίνονται οι τιμές στους αντίστοιχους δημοφιλείς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ελλάδα, όπου δεν χρειάζεται να πάρετε αεροπλάνο. Θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές δεν διαφέρουν και πολύ…

Τι θα πληρώσετε στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του εσωτερικού:

Αράχοβα: Για να μείνει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αράχοβα θα χρειαστεί να έχει μαζί της τουλάχιστον 1.220 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι τα έξοδα της βενζίνης είναι περίπου 100 ευρώ. Υπολογίσαμε και τα έξοδα φαγητού καθώς στην Αράχοβα οι περισσότερες ταβέρνες και εστιατόρια «τσιμπάνε» και εκεί τις τιμές. Έτσι λοιπόν η οικογένεια χρειάζεται γύρω στα 100 ευρώ την ημέρα μόνο για να φάει. Σύνολο… 1.870 ευρώ! Δηλαδή είναι ακριβότερη κατά 63 ευρώ από το Λονδίνο!

Πήλιο: σε ξενοδοχείο 3 αστέρων (ούτε καν τεσσάρων) η τετραμελής οικογένεια θα ξοδέψει για 4 νύκτες 1.183 ευρώ, ενώ η βενζίνη υπολογίζεται ότι θα κοστίσει με ένα συμβατικό αυτοκίνητο περίπου 110 ευρώ. Για την κατανάλωση φαγητού η οικογένεια θα χρειαστεί καθημερινά γύρω στα 100 ευρώ. Το συνολικό κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 1.753…

Καλάβρυτα: Ένα chalet στα Καλάβρυτα θα κοστίσει και για τα 4 μέλη 1.200 ευρώ. Θυμηθείτε ότι 4 αεροπορικά για το Λονδίνο κόστισαν 1.179 ευρώ! Η βενζίνη που θα ξοδευτεί υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ, ενώ και σε αυτή τη περίπτωση το φαγητό καθημερινά κοστίσει γύρω στα 100 ευρώ. Σύνολο…1.760 ευρώ.

3-5 Πηγάδια: Εάν θέλετε να πάτε για σκι σε αυτόν τον χειμερινό προορισμό σε ένα ξενοδοχείο θα ξοδέψετε για 4 νύκτες 1.000 ευρώ. Πάντα σε ξενοδοχείο αντίστοιχης κατηγορίας που ερευνήσαμε στο εξωτερικό. Θα χρειαστούν 140 ευρώ για βενζίνη, ενώ το καθημερινό γεύμα θα κοστίσει περίπου 100 ευρώ για όλη την οικογένεια. Δηλαδή το ταξίδι θα κοστίσει περίπου 1.840 ευρώ! Δηλαδή κατά 167 ευρώ ακριβότερο από την Ολλανδία.

Οι διαφορές που παρατηρούμε δεν είναι μεγάλες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι πιο οικονομικό. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια πτώση στον τουρισμό κατά 20%.

Μιλώντας στο Newsday ο υπεύθυνος Εσωτερικού Τουρισμού, Γιώργος Μπαλακάκης, δήλωσε ότι η γενική πληρότητα δεν ξεπερνά το 65%, ενώ σημειώνει πτώση 50% σε σχέση με πέρυσι. Αναμένεται πως η γενική πτώση του τζίρου των πρακτορείων πρόκειται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: