Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα στην ξενιτιά

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ρεπόρτερ- δημοσιογράφους. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας, έχει διατελέσει παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων στον ALPHA, έχει μεταδώσει διεθνή και εγχώρια μεγάλα ρεπορτάζ, σε τηλεοπτικά κανάλια αλλά και εφημερίδες. Στο ραδιόφωνο θεωρείται από τους πιο πετυχημένους παρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα ενώ κατάγεται από την Άνδρο την οποία και υπεραγαπά.

Χριστούγεννα στην ξενιτιά

Τις δεκαετίες του '50 και το΄60 η Ελλάδα μάτωσε....Μετά τον Εμφύλιο, υπέστη μια οδυνηρή αιμορραγία, στέλνοντας ένα μεγάλο μέρος του άνθους της νιότης της, στις σκληρές αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας. Χωριά και νησιά κυριολεκτικά ερήμωσαν και ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Μια παράμετρος της οικονομικής τραγωδίας που περνάει στις μέρες μας η χώρα, είναι και η σύγχρονη μετανάστευση που φουντώνει ξανά και ανασύρει μνήμες από 'κεινη την εποχή.

Ο,τι χειρότερο για έναν Έλληνα ,να βρεθεί τέτοιες μέρες μόνος και χαμένος, κάπου σε μια πόλη του εξωτερικού, όπου κατέληξε από ανάγκη ,γιατί οι επιλογές του να μείνει στον τόπο του και να προκόψει έχουν στερέψει.

Πριν από μερικές μέρες, διάβασα μια συγκλονιστική ανταπόκριση του Σ.Χατζημανώλη, δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αυστραλία. Η χώρα αυτή ζητάει απο την Ελλάδα ανειδίκευτους εργάτες για να δουλέψουν στα ορυχεία, στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στη γραμμή παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors. Ουσιαστικά η μακρινή αυτή ήπειρος αναζητά σύγχρονους δούλους να εκτελέσουν τις πιο βαρειές εργασίες.

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα, βρίσκεται η πρεσβεία της Αυστραλίας. Νέα παιδιά κάθε πρωί σχηματίζουν ουρές στο γραφείο πληροφοριών, ζητώντας να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σχετικά με το μεγάλο αυτό ταξίδι. Οι Αυστραλοί είναι τεχνοκράτες και οργανωμένοι ως λαός. Περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτησή τους, έχουν εκείνοι που δηλώνουν ότι επιθυμούν να εργαστούν, στην ύπαιθρο, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Έχω φίλους οικογενειάρχες, που μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολλούς κόπους και στερήσεις. Ξαφνικά τους βλέπω καταβεβλημένους, προβληματισμένους και με άσπρα μαλλιά. Κάποιοι απ' αυτούς αποχαιρέτησαν πριν από λίγες μέρες το γιό ή την κόρη τους, που έβαλαν στις αποσκευές τους, πανεπιστημιακούς τίτλους, Μasters και Doctorat, τσαλάκωσαν την αξιοπρέπειά τους και τις προσδοκίες τους, άφησαν πίσω σχέσεις, παιδικούς φίλους και παρέες και ξεκίνησαν για να κατακτήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας της Ενωμένης Ευρώπης. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει τίποτα πια να τους προσφέρει, αλλά και τους έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο αναγκάζοντας τους να φύγουν.

Χριστούγεννα στην ξενιτιά λοιπόν. Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει το Internet και το κινητό τηλέφωνο, που κάνουν τη μοναξιά λιγότερο οδυνηρή. Παρόλα αυτά όμως, δεν υπάρχει τίποτα ψυχρότερο από το να περάσει ένα νέο παιδί τούτες τις μέρες μόνο και πικραμένο κάπου στον κόσμο, μακριά από την απαράμιλλη Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή της Ελληνικής οικογένειας.

Στοιχεία για το πόσοι Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό μετά την κρίση και την εισβολή του Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχουν. Το υπουργείο Εργασίας και να έχει δεν τα δημοσιοποιεί. Αγγελίες όμως που δημοσιεύονται σε εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, κάνουν λόγο για Έλληνες που αναζητούν δουλειά και έχουν πτυχία χημικού, μηχανικού στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας,γεωλόγου,μαθηματικού,οφθαλμίατρου,παιδίατρου,ηλεκτρονικού,μαραγκού κ.λ.π. Η μεγάλη φυγή επαναλαμβάνεται.

Καλά Χριστούγεννα...

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: