Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Λουκέτο από Γκρούεφσκι στην TV

Σε πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να εξελιχθεί η αιφνιδιαστική επιχείρηση στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού Α1 των Σκοπίων -του μεγαλύτερου της χώρας- με την ταυτόχρονη σύλληψη του ιδιοκτήτη και της διευθύντριας, από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση, που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο κτίριο της τηλεόρασης στην πόλη των Σκοπίων και μαζί με τον Βέλια Ραμκόφσκι οδηγήθηκαν στα κεντρικά κτίρια της αστυνομίας άλλοι 19 - μέλη της διεύθυνσης και του προσωπικού του σταθμού.

Ο αρχισυντάκτη του σταθμού Μλάντεν Τσαλικόφκσι δήλωσε:

"Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων εμποδίστηκε να βγει από το κτίριο του σταθμού - το ίδιο και όσοι προσπάθησαν να μπουν για να πάνε στις δουλειές τους. Ξαφνιαστήκαμε. Το μόνο που μας είπε η αστυνομία είναι ότι δεν θα άφηναν κανέναν να φύγει πριν μας κάνουν εξακρίβωση ταυτότητας. Τους εξηγήσαμε ότι εργαζόμασταν εκεί και ότι είμαστε δημοσιογράφοι. Σιωπή. Όταν ανακοινώσαμε τι συνέβη στο σταθμό πολλοί συγκεντρώθηκαν και ήρθαν να μας υποστηρίξουν. Υπήρξε κάποια ένταση μεταξύ των πολιτών και της αστυνομίας. Στο τέλος είδατε πως κατέληξε. Ο σταθμός έχει την εμπιστοσύνη του κοινού, έχουμε την μεγαλύτερη θεαματικότητα" είπε σε ξένους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο δημοσιογράφοι και ένας υπάλληλος εταιρίας ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

Η άμεση αντίδραση του τηλεοπτικού δικτύου, ήταν να καταγγείλει την επιχείρηση της αστυνομίας ως πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι, η οποία με τη σειρά της απάντησε, ότι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση φορολογικής απάτης ύψους 16 εκ, ευρώ και αφορά και εταιρίες που συστεγάζονται με τον Α1.

Ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας Γκόραν Τράικοφσκι ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται η απάτη, που αφορά φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη αρκετών ακόμη οικονομικών στοιχείων, κατά την περίοδο 2005-2010, να είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Ίβο Κότεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε τις συλλήψεις και πρόσθεσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων που προφανώς είναι ο Βέλια Ράμκοφσκι, βρίσκεται "στην κορυφή της πυραμίδας μίας μεγάλης υπόθεσης οικονομικού εγκλήματος".

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συλληφθέντες θα κρατηθούν για 24 ώρες σε αστυνομικά τμήματα και εν συνεχεία θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Οι δηλώσεις των δύο αυτών κρατικών αξιωματούχων έγιναν μετά τα μεσάνυχτα σε φιλοκυβερνητικούς ιδιωτικούς σταθμούς των Σκοπίων.

Καταγγέλλουν πολιτική δίωξη

Άμεση ήταν η αντίδραση του τηλεοπτικού σταθμού Α1, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αίτια της σύλληψης του Ράμκοφσκι είναι καθαρά πολιτικά, λόγω της κριτικής που ασκεί ο σταθμός στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Μλάντεν Τσαντίκοφσκι, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι είναι το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού και η φίμωση οποιασδήποτε κριτικής φωνής στη χώρα.

Η σύλληψη του Βέλια Ράμκοφσκι αναμένεται να λάβει πολιτικές διαστάσεις και να οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, επιθεωρητές της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του κτηρίου που βρίσκεται ο σταθμός Α1 για να κάνουν φορολογικό έλεγχο σε άλλες εταιρίες, που συστεγάζονται με τον σταθμό, και οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τον Β.Ράμκοφσκι Κατά τον έλεγχο εκείνο κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λογιστικά βιβλία.

Τόσο ο Β.Ράμκοφσκι όσο και η αντιπολίτευση είχαν ισχυριστεί ότι στόχος των ελέγχων εκείνων ήταν η άσκηση πιέσεων στον Α1 και στις τρεις ημερήσιες εφημερίδες που ελέγχονται από τον Βέλια Ράμκοφσκι, οι οποίες επίσης ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πραγματοποίησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στα Σκόπια, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπίτρεπτες μεθόδους πίεσης σε ΜΜΕ τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση

Κόντρα διαρκείας

Η αντιπαράθεση μεταξύ του τηλεοπτικού σταθμού "Α1" και της κυβέρνησης υφίσταται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά τη στροφή του σταθμού, ο οποίος, από φιλοκυβερνητικός μετατράπηκε σε φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από την μεριά του, κατηγορεί τον A1 ότι λειτουργεί ως δούρειος ίππος της αντιπολίτευσης για να πλήξει την κυβέρνηση.

 

 

news24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: