Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Λουκέτο λόγω μεταναστών

Μίκα Κοντορούση

Σε απεργία πείνας προχωρούν από σήμερα 250 παράνομοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο της Νομικής από τη Δευτέρα. Το μεσημέρι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Αίτημα τους η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή μόνιμης άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Οι μετανάστες υποστηρίζονται από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, το ∆ίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά ∆ικαιώµατα και από πλήθος αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Δεκάδες μετανάστες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη έχουν εγκατασταθεί στο χώρο της Νοµικής Αθηνών και οι υπόλοιποι στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

"Ζητάµε τη νοµιµοποίηση όλων των µεταναστών, ζητάµε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα και υποχρεώσεις µε τους Έλληνες εργαζόµενους και εργαζόµενες", επισηµαίνουν σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά χαρακτηριστικά ότι "∆εν πρόκειται να ενδώσουµε σε εκβιαστικά  τελεσίγραφα. Οι νόµοι είναι ίδιοι για όλους και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν για κάποια άτοµα και µόνο".

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και οι περιπολίες των αστυνομικών γύρω από το κτίριο. Με απόφαση της Πρυτανείας, η Νομική σχολή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα

Πολλοί εθελοντές Έλληνες βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα στο πλευρό τους για την καλύτερη διοργάνωση του χώρου διαμονής τους και την υγειονομική τους περίθαλψη.

Συγχρόνως, ομάδα εθελοντών γιατρών από τους Γιατρούς του Κόσμου και την ΕΙΝΑΠ θα τους παρακολουθεί σε καθημερινή βάση για τυχόν προβλήματα που παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις των παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι οποίες δήλωσαν µεν αλληλέγγυες στον αγώνα των µεταναστών για καλύτερη ζωή, ωστόσο τόνισαν ότι ο πανεπιστηµιακός χώρος δεν προσφέρεται για τέτοιες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: