Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στη φυλακή πρώην πρωθυπουργός

 

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Τόμοφ, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Σόφιας για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από τη χαλυβουργία «Κρεμίκοφτσι» και του επέβαλε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Ο Αλεξάντερ Τόμοφ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της χαλυβουργίας «Κρεμίκοφτσι» και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας CSKA Σόφιας, κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία και υπεξαίρεση του ποσού των 15 εκατ. λέβα, όταν ήταν διευθυντικό στέλεχος της βιομηχανίας, που τώρα έχει χρεοκοπήσει.

Ο Τόμοφ απαλλάχθηκε από τις υπόλοιπες κατηγορίες, την κατάχρηση 36 εκατ. λέβα από τη χαλυβουργία και την CSKA Σόφιας.

Η Εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή 15ετούς κάθειρξης υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αφορά μεγάλης κλίμακας υπεξαίρεση.

Ο 56χρονος Αλεξάντερ Τόμοφ υποστήριξε ότι πίσω από τη δίκη βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, και αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ, και ο πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, Αλεξέι Πέτροφ.

Ο Πέτροφ συνελήφθη μαζί με άλλα 13 άτομα στις 9 Φεβρουαρίου του 2010 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Octopus» και κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος που είχε ανάμειξη τα τελευταία δέκα χρόνια σε υποθέσεις εκβιασμών, σε εμπόριο ναρκωτικών, σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε εκμετάλλευση πορνείας και σε φορολογικές απάτες.

Ο Αλεξάντερ Τόμοφ εξελέγη βουλευτής δύο φορές μετά το 1989, μία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και μία ως ηγέτης του Βουλγαρικού Ευρωαριστερού Κόμματος. Ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντιμίτερ Ποπόφ (1990-1991). Αργότερα έγινε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της χαλυβουργίας «Κρεμίκοφτσι» και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σόφιας.

 

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: