Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Το Facebook της εφορίας

 

Θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όλων όσων έχουν μεγάλες οικονομικά και χρονικά οφειλές προς το δημόσιο. Μια νέα ρύθμιση που όπως όλα δείχνουν θα συμπεριλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία λίστας με τα ονόματα όλων όσων έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο, από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, η οποία θα δημοσιοποιείται από το υπουργείο Οικονοµικών.

Το Facebook της εφορίας

Επίσης θα θεσπιστούν κριτήρια για την κατάταξη των οφειλών αυτών σε εισπράξιµες και µη εισπράξιµες, ενώ τα ονόµατα των µεγαλοοφειλετών οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές θα δηµοσιοποιούνται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστηµα, έτσι ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία και το κίνητρο να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Το συγκεκριμένο νοµοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συµβούλιο και σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα πάει προς ψήφιση στα τέλη Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι όμως η μόνη που περιλαμβάνεται σε αυτό, θα περιέχει µια σειρά από ρυθµίσεις για αυστηρότερες φορο-ποινές, όπως αυτόφωρο για µη απόδοση ΦΠΑ ακόµη και για ποσά αρκετά κάτω των 50.000 ευρώ, αλλά και µέτρα - ανάσα για τις επιχειρήσεις όπως µείωση του συντελεστή φορολόγησης στα αδιανέµητα κέρδη από 24% σε 20% και αναβολή για ένα έτος του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες µετοχών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η προηγούµενη απόπειρα του υπουργείου Οικονοµικών να ρυθµίσει το θέµα των ληξιπρόθεσµων οφειλών, διαγράφοντας όσες θεωρούσε µη εισπράξιµες, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί την αντιπαρέβαλαν µε την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν». Τώρα το υπουργείο αναγκάζεται να προσεγγίσει αλλιώς το ζήτημα. Από τη μία το νοµοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονοµικών να δηµοσιοποιεί τα ονόµατα όσων έχουν οφειλές στο ∆ηµόσιο, εισπράξιµες και μη, και από την άλλη να θέτει κριτήρια µε βάση τα οποία θα αποφασίζεται ποιες από αυτές έχει νόηµα να «κυνηγήσουν» οι ελεγκτικές αρχές και ποιες όχι.
Αξιοσημείωτο είναι πως το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών μέχρι σήμερα αγγίζει τα 32 δισ. ευρώ, 24 εκ των οποίων εκτιµάται ότι δεν είναι εισπράξιμα. Ταυτόχρονα οι οφειλέτες µε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, εκτιµώνται σε 3.700. Σύμφωνα με το νέο νομοθέτημα οι οφειλές που θα χαρακτηριστούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης δεν θα διαγράφονται, αλλά θα «παγώνουν», μέχρι την στιγμή που ο οφειλέτης θα έχει την δυνατότητα να καταβάλει τα χρωστούµενα. 

Η μη απόδοση ΦΠΑ μετατρέπεται από στιγμιαίο αδίκημα σε διαρκές. Μέχρι σήμερα το όριο των 75.000 ευρώ, ήταν η κόκκινη γραμμή κάτω από την οποία η μη απόδοση δεν θεωρείται κακούργηµα. Η µετατροπή του αδικήµατος από στιγµιαίο σε διαρκές, σηµαίνει ότι θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος εντοπίζεται να έχει κλέψει ΦΠΑ έστω και στο παρελθόν, όχι µόνο όταν συλλαµβάνεται επί τόπου, όπως ισχύει σήµερα.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα ο οφειλέτης ο οποίος καταδικαστεί να μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του, προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή. Εν ολίγοις όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για µη απόδοση ΦΠΑ να µην µπορεί να εξαγοράζει ή να µετατρέπει την ποινή αν προηγουµένως δεν εξοφλεί την οφειλή.
Επίσης όσοι διαµένουν τουλάχιστον 6 µήνες τον χρόνο στην Ελλάδα έχουν ως «φορολογική κατοικία τους» την Ελλάδα, ώστε να µη φοροδιαφεύγουν παριστάνοντας τους κατοίκους του εξωτερικού. Έτσι, θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των παγκοσµίων εισοδηµάτων που έχουν και σε άλλες χώρες.

Θα συσταθεί ο θεσµός του Οικονοµικού Εισαγγελέα, που θα ασχολείται αποκλειστικά µε τη φοροδιαφυγή.

Θα καθιερωθεί η φορολογική διαιτησία, που θα επιλύει εντός 6 µηνών διαφορές άνω των 150.000 ευρώ.

Τέλος δημιουργείται µηχανισµός αξιολόγησης των εφοριακών µε βάση δείκτες απόδοσης, ενώ διευκολύνεται η απόλυση σε περίπτωση επίορκων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.

 

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: