Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Φήμη για «κούρεμα» εκτοξεύει το ελληνικό spread

 

 

Στις 866 μονάδες διευρύνθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων (άνοδος 34 μονάδες), εξαιτίας μιας φήμης που κυκλοφορεί στα dealing rooms, σύμφωνα με την οποία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο (ESFS) θα αντλήσει κεφάλαια και στη συνέχεια θα πάρει ως ενέχυρο μέρος του ελληνικού χρέους (ελληνικά ομόλογα).
Αποτέλεσμα αυτής της φήμης είναι ότι οι σημερινοί κάτοχοι ομολόγων δεν γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα δώσουν τα ομόλογα, έτσι πωλούν, για να μην καταγράψουν μελλοντικά μεγαλύτερες ζημίες. Η δεύτερη, όμως, συνέπεια, αυτής της φήμης είναι ότι ορισμένοι κύκλοι -στη Γερμανία ιδιαίτερα- απεργάζονται σχέδια «κουρέματος» του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους.
Μέχρι τώρα, ο συνολικός τζίρος των ελληνικών ομολόγων έφθασε τα 32 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το ταμείο ESFS αξιολογήθηκε με ΑΑΑ από την Standard & Poor's. Bασικό σημείο επίσης, της διαδικασίας του ταμείου, είναι με ποιο επιτόκιο θα δανείσουν  την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Τα σενάρια

Σενάρια που απεργάζονται οι αναλυτές κορυφαίων οίκων, όπως της Citigroup, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, αν πιστέψουμε σχετικά δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Αναλυτικότερα, οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι ακόμα – και παρά – τη διάσωση της Ελλάδας από Ευρωπαίους και ΔΝΤ, η χώρα «απέχει πολύ από το να ορθοποδήσει», συνεπώς η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν «η αναδιάρθρωση του χρέους της με σημαντικό haircut». Κάτι που θεωρούν μάλιστα ως «εξαιρετικά πιθανό να συμβεί το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013», όταν δηλαδή θα λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα «διάσωσής» της. Και πάντως εάν δεν επισπευσθούν οι εξελίξεις στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τρόικας.

Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί σήμερα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές προβλέπουν πως την οδό της ... καταφυγής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης θα αναγκασθούν να ακολουθήσουν και οι χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία. Στη λογική ότι το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης (EFSF) «είναι εξαιρετικά μικρό ώστε να μπορέσει να εμποδίσει τις πιέσεις των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας». Οι αναλυτές της Citi έχουν υπολογίσει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας σε σχεδόν 1,5 τρις ευρώ, την ώρα που ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου αυτό δεν θα φτάσει ούτε στο ήμισυ των δανειακών αναγκών των χωρών του Νότου.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: