Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τούρκοι μας δίνουν δάνεια, αν βάλουμε υποθήκη γη σε νησιά!

 

ΟΙ «ΚΑΛΟΙ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ» ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ Ή ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΕ ΝΗΣΙ.

Οι Τούρκοι μας δίνουν δάνεια, αν βάλουμε υποθήκη γη σε νησιά!

Η Ziraat Bank είναι ένας τραπεζικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την παλαιότερη τράπεζα της Τουρκίας. Έκανε την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά το φθινόπωρο του 2008 με κύριο στόχο να λειτουργήσει ως έρεισμα των τουρκικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας, αλλά και να στηρίξει με τα κεφάλαιά της το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Πρόκειται για μία τράπεζα που διαθέτει 1.280 υποκαταστήματα στην Τουρκία και 64 σε 17 χώρες. Σημαντικό δεδομένο είναι το γεγονός πως έχει παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κτλ.).

Ιδρύθηκε το 1863 και αποτελεί την αρχαιότερη τράπεζα της Τουρκίας.

Η έδρα της βρίσκεται στην Κοµοτηνή αλλά έχει υποκαταστήματα στην Ξάνθη και στην Αθήνα, και απ’ ότι φαίνεται αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.

Την ώρα που μία στις δύο αιτήσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια απορρίπτεται από τις ελληνικές τράπεζες, η τουρκική τράπεζα, έρχεται να εκμεταλλευτεί την όλη οικονομική «ξηρασία», προσφέροντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια σε απεγνωσμένους επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Επισήμως τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων της διαμορφώνονται στο 10% και 12% αντίστοιχα, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν σε όλο τον ανταγωνισμό, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, αγρότες και καταναλωτές και, μετά από διαπραγμάτευση, αυτά μειώνονται σημαντικά. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν ζητούνται εγγυήσεις, ειδικά αν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός ενισχύεται από την περίπτωση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος και αφορά στρατιωτικό, που υπηρετεί στις Φέρρες του νομού Έβρου, ο οποίος ζήτησε καταναλωτικό δάνειο από την εν λόγω τράπεζα και του πρόσφεραν επιτόκιο 3%!, καθώς επίσης και σε μία ακόμη ενδιαφερόμενη για καταναλωτικό δάνειο που τηλεφώνησε στην τράπεζα και της είπαν ότι το επιτόκιο κυμαίνεται μεν στο 12% (για 50.000 ευρώ και εξόφληση σε πέντε χρόνια), αλλά στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων «είναι συζητήσιμο».

Έτσι σήμερα έχει φτάσει στο σηµείο να χορηγεί πολλά επιχειρηματικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών όχι µόνο σε μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται και δίχως να μπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγονται από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες, όπως, καταγγέλλονται από Έλληνες βουλευτές είναι «αθέμιτες και εθνικά προκλητικές».

Με δηλώσεις του σε Κυριακάτικη εφημερίδα ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε πει. «Το θέµα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Όσο κι αν η ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας µπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις να γίνονται µε κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισμό. Δεν θα πρέπει να συµβεί όµως το αντίθετο, ο εθνικισµός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασµό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασµός είναι βαρύς».

Αξίζει να σημειώσουμε πως και ο ίδιος, από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, είχε ασχοληθεί µε τη δράση της Ziraat Bank, όµως η δραστηριοποίηση στην Τουρκία της Εθνικής Τράπεζας µέ την εξαγορά της Finansbank πάγωσε την όποια κριτική στα τουρκικά σχέδια στη Θράκη.

Σήμερα όμως η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, κυρίως γιατί δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που λαμβάνουν δάνεια με υπέρ ευνοϊκούς όρους αλλά με αντάλλαγμα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ένα από τα στοιχεία που αναφέρει η τράπεζα στους πελάτες της είναι πως θα την διευκολύνει στην έγκριση δανείου ανεξαρτήτως ύψους, η υποθήκευση, εκτάσεων γης, ακινήτων, ή επιχειρήσεων, σε νησιά και συνοριακές περιοχές.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην τραπεζική αγορά και στην οικονομία, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 150 καταθέτες στην Αθήνα και πάνω από 100 Έλληνες στην υπόλοιπη χώρα που προσέτρεξαν για βοήθεια στην τράπεζα μέσα στο 2010. 

Γεγονός είναι πως πολλοί που ασχολούνται με το αντικείμενο, εκτιμούν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον κάθε ελέγχου. Σημαντικό είναι επίσης ότι το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης η οποία έχει κατατεθεί μέσα στο 2010 η οποία όμως δεν έχει απαντηθεί. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για εθνικά ευαίσθητες περιοχές, στις οποίες η αλλαγή χεριών τόσο σε γη όσο και σε επιχειρήσεις γεννά ερωτηματικά. Πάντα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν εταιρείες τουρκικών συμφερόντων που περιμένουν στην «γωνία» για να εξαγοράσουν γη, οικίες, και επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις που οι δανειολήπτες συμπατριώτες μας, δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πέραν όλον των άλλων δραστηριοτήτων της, η «επεκτατική» πολιτική της συγκεκριμένης τράπεζας έχει φτάσει και στο real estate, εκεί που προσφέρει ακόμη και διπλάσια ποσά από την αντικειµενική αξία ακινήτων, με στόχο την αγορά γης και ακίνητης περιουσίας στη Θράκη. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την αµετροεπή χορήγηση δανείων είναι λογικό να δηµιουργούν εύλογα ερωτήµατα.

Η πολιτική, λοιπόν που ακολουθεί η τουρκική τράπεζα εκμεταλλευόμενη την έλλειψη ρευστότητας, τις οικονομικές πιέσεις και το ψυχολογικό κλίμα στην ελληνική αγορά, και στηρίζεται στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρηματίες και ιδιώτες με σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις από πλευράς εγγυήσεων, δεν μπορεί παρά να προκαλεί απορίες.

Απορίες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος, εν συνεχεία να προχωρήσει σε επαναδιαμόρφωση των επιτοκίων της σε υψηλότερα επίπεδα, και να εφαρμόσει τακτικές για να διασφαλίσει τα κεφάλαια της, π.χ. με την δέσμευση ακινήτων.

Αν αυτά συμβούν, εκατοντάδες επιχειρηματίες, αγρότες και Έλληνες στρατιωτικοί σε ακριτικές περιοχές τους οποίους η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει αβοήθητους οικονομικά, και αναγκάζονται να απευθύνονται στην τουρκική τράπεζα, βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο.

Όλα αυτά τα ερωτήματα ενισχύονται από καταγγελία Έλληνα επιχειρηματία από την Κρήτη στον οποίο η τουρκική τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει δάνειο με την αιτιολογία ότι η Ziraat χρηματοδοτεί επιχειρηματικά πλάνα μόνο στην... Θράκη.

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: