Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κανονικά σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τα υποβρύχια

 

 

Σήμερα στη Βουλή «πηγαίνει» το θέμα των υποβρυχίων, μετά την αίσθηση που δημιούργησε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Κυριακής στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ενημερώσει στις 11:30 το πρωί την Επιτροπή άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, σχετικά με το θέμα της αγοράς των δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία δυστυχώς πληρώσαμε 50% ακριβότερα από τα πανομοιότυπα υποβρύχια που αγοράζει η Τουρκία.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Βενιζέλος, προσπάθησε με δηλώσεις του να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά υποβρύχια παραπέμποντας στην ετυμηγορία του Συμβουλίου Άμυνας της 11ης Μαρτίου του 2010 ότι η τιμή των δύο υποβρυχίων ήταν απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα.
Όπως όμως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου του 2010 ανώτερος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ότι η Ελλάδα αγοράζει τα υποβρύχια σε πολύ υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους Τούρκους.
Υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, τα μέλη του ΣΑΜ καλούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία-πλαίσιο (framework agreement) με τη γερμανική ThyssenKrupp για την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», αντί του εκσυγχρονισμού ισάριθμων παλαιότερων σκαφών.
Παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, τελικά το υποβρύχια μας κόστισαν 1 δισ. Ευρώ, την ώρα που η Τουρκία αγόρασε τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς σε τιμή 50% χαμηλότερη!
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.

PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: