Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διάλογος μόνο με τον ΛΑΟΣ

papakonstantinou-3-thumb-large

Στέλιος Μπαμιατζής

Την επιστολή του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να ενημερωθούν για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Η επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου λέει το εξής:

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την Ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, το 2010, ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (ν.3871/2010) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο έναν συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, και συνεπώς φέτος ως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση ως το 2014 περιέχεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός παρόμοιου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή σε διάλογο.

Αντίθετα, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορεί την κυβέρνηση για αναζήτηση συνενόχων στην αδιέξοδη πολιτική της, ενώ παράλληλα σημειώνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον υπουργό όσο και τον υφυπουργό του για τις προτάσεις του κόμματος, για έξοδο από την κρίση.

"Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε και δεν ακούει τίποτε. Κατ’ εξαίρεση, διαρρέει ότι θα εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις μας. Ούτε αυτό κάνει, όμως".

"Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει, θα στεγνώσουν τελείως την αγορά, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα λουκέτα, θα εκτινάξουν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα, θα διαλύσουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαίτησε άμεση αλλαγή πολιτικής.

"Αντί επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ας πάρει μια και μόνον απόφαση: Να υιοθετήσει και να ακολουθήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις μας, για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάταξη και την Ελλάδα στην ανάπτυξη".

ΚΚΕ: "Διάλογος χωρίς νόημα"

"Τo KKE αρνείται να πάρει μέρος στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο για το αποκαλούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος, με την οποία απαντά στη σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών, και προσθέτει ότι ο λόγος είναι πως "δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μία κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς, που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, άλλωστε, «έχει ήδη τη συναίνεση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου» και σημειώνει πως «στον πόλεμο της πλουτοκρατίας ο λαός πρέπει να απαντήσει με το δικό του πόλεμο με αφετηρία την απειθαρχία και την ανυπακοή, την πάλη για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

Αρνητική είναι και η στάση του Συνασπισμού στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς τα πολιτικά κόμματα.

Καρατζαφέρης: "Υποχρέωση μας ο διάλογος"   

Θετικά, εξάλλου, απαντά ο ΛΑΟΣ στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικων. Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζφέρης τόνισε ότι "στη Δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις".

ΣΥΝ:"Ζητούν συνενοχή"

"Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου και θα τον βαδίσει είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα, χωρίς καμία νομιμοποίηση. χωρίς λαϊκή εντολή. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή", αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

"Την ίδια ώρα, όμως, που υποκριτικά ζητά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, έχει ουσιαστικά συνομολογήσει το άθλιο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεσμεύεται σε ένα πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά ερήμην του λαού, αλλά και της εθνικής αντιπροσωπείας. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει", προστίθεται.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: