Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

"Γκάφα" Παπακωνσταντίνου φέρνει αντάρτικο στη Βουλή

 

Δεύτερο πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες, καθώς μετά το πρωτοφανές αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους, μία “γκάφα” του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκάλεσε “αντάρτικο” από περίπου είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας!

Ο λόγος για διάταξη στο νομοσχέδιο περί απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, η οποία επέτρεπε σε δικηγόρους να ανοίγουν δικηγορικές εταιρείες σε όποια περιφέρεια της χώρας διαθέτει πρωτοδικείο, δημιουργώντας έτσι παραρτήματα σε όλη την χώρα.
Η “γκάφα” έγκειται στο ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη είχε προηγηθεί αρκετή κουβέντα σε επίπεδο βουλευτών και φορέων, καθώς εκτιμήθηκε ότι η δυνατότητα ανοίγματος παραρτημάτων θα μπορούσε να ευνοήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παραδικαστικά κυκλώματα. Και, τελικώς, είχε συμφωνηθεί να απαλειφθεί από το σχέδιο.
Ωστόσο, το κείμενο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών – στον οποίο οι …κακές γλώσσες χρεώνουν και μέρος του μπάχαλου για τους ημιυπαίθριους, αφού η εμφάνιση του ΤΑΠ στην εγκύκλιο εξυπηρετεί τα έσοδα – περιείχε την επίμαχη διάταξη!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα ξεκαθάρισε στον παρόντα υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη πως «η διατύπωση που υπάρχει δεν μας κάνει» ενώ εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης προειδοποίησε ότι «Στο πλαίσιο της συναίνεσης θέλουμε να το κάνετε δεκτό (σ.σ. το αίτημα για αλλαγή του άρθρου) και σκεπτόμαστε αν δεν το κάνετε να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία».
Μπροστά στις αντιδράσεις και με φόντο το ενδεχόμενο καταψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου, ο υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης ανέλαβε να βγάλει τα …κάστανα από την φωτιά!
Έτσι, οι δικηγορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να συστήνονται μόνο από μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου…
Η κίνηση κατεύνασε τα πνεύματα καθώς ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως «Λάθη γίνονται και θα γίνονται, το σημαντικό είναι να έχεις το πολιτικό θάρρος να τα διορθώνεις» ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε την αλλαγή σε «αναδίπλωση της κυβέρνησης μπροστά στον κίνδυνο της καταψήφισης»...
Πηγή:Thiva-Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: