Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο εφιάλτης της ανεργίας

 

Συνεχόμενα ρεκόρ καταγράφει η ανεργία στη χώρα μας. Το χειρότερο είναι πως δεν έχουμε δει τα χειρότερα σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ο εφιάλτης της ανεργίας

Ο Σ. Ρομπόλης ενημέρωσε χθες τους βουλευτές ότι, βάσει εκτιμήσεων, η ανεργία θα ανέλθει στα τέλη του 2011 στο 22% και ο αριθμός των ανέργων θα αγγίξει ίσως και να ξεπεράσει τα 1,2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρομπόλης δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, όπως διευκρίνισε, για να πέσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008 (7,8%), θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2022-2023.

Όπως είναι φυσικό μια τέτοια κατάσταση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν απώλεια εσόδων περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τη μη καταβολή εισφορών. Πρέπει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό αναφέρεται στο ποσοστό ανεργίας που από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε καταγραφεί στο τέλος του 2010 στο 14,2%

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν, όσο γίνεται αυτό, τα χειρότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι καταρτίζεται λίστα με μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και απείλησε με λουκέτο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους.

«Το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες εξετάσεις του» δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης και συνέχισε, «οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με τα πρότυπα του φοροφυγά, του φοροκλέφτη, του εισφοροκλέφτη, του αεριτζή. Ο συνεπής θεωρούνταν κορόιδο. Πρέπει να πούμε τις αλήθειες στον κόσμο, ότι και ο αγρότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές του και ο επαγγελματίας τους φόρους του».

newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: