Σάββατο 16 Απριλίου 2011

“Φέσι” 1 εκ. ευρώ για τις μεταφορές μαθητών!

 

“Φέσι” 1.000.000 ευρώ, από τις μεταφορές μαθητών, κατά το σχολικό έτος 2010, κληροδότησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, του Κ. Λιάντση, στην Περιφερειακή Ενότητα του αντιπεριφερρειάρχη Δ. Σαββόπουλου! Σ΄ αυτά αν προστεθούν επιπλέον 600.000 ευρώ, για το διάστημα 1-1-2011 και 30-6-2011, τότε το συνολικό χρέος λαμβάνει... μνημονιακές διαστάσαεις!

Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία και πανικό στην περιφερειακή διοίκηση Καστοριάς, αναγκάζοντας τον αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλο, να στείλει άμεσα επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, από τα οποία ζητάει να μεριμνήσουν για την αύξηση της επιχορήγησης των κονδυλίων μεταφοράς των μαθητών, προκειμένου να καλυφθούν οι “μαύρες τρύπες”, που άφησε πίσω της η διοίκηση του Κ. Λιάντση!
Παράγοντες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς, σχολίαζαν πικρόχολα την διαχείριση του πρώην νομάρχη, λέγοντας ότι “υπέγραφε συμβάσεις στο... πόδι, με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Καστοριάς και με κριτήριο τις πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούσε συστηματικά με όλους, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους”!
Μ΄ αυτό τον τρόπο, ο πρώην νομάρχης και νυν... δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, διόγκωσε το χρέος προς τους μεταφορείς των μαθητών, παραβιάζοντας κατά πολύ το όριο της κρατικής επιχορήγησης, μέσα από μια κρατικοδίαιτη διαδικασία με τον ιδιωτικό τομέα!
Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ο νομάρχης να καλύψει την διαφορά του χρέους από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους) αλλά προτίμησε να επιβαρύνει τον διάδοχό του, με χρέη που δημιούργησε ο ίδιος και να σπαταλήσει τα αποθεματικά, σε προεκλογικά έργα με απ΄ ευθείας αναθέσεις!
Η επιστολή απόγνωσης, που έστειλε ο Δ. Σαββόπουλος, προς πάσα κατεύθυνση, που μπορεί να συνδράμει, έχει ως εξής:
Σας γνωρίζουμε πως, ως Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχουμε γίνει δέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων των μεταφορέων (π.χ. ΚΤΕΛ, ΚΤΕΑΛ, τουριστικά λεωφορεία, ταξί) για την τακτοποίηση των χρηματικών οφειλών (από προηγούμενα σχολικά έτη), προς τους μεταφορείς των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Τα συσσωρευμένα χρέη έως και σήμερα είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, η οφειλή για τη μεταφορά των μαθητών έως και 30-06-2010 (όπως αυτή υπολογίζεται με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις μεταφοράς μαθητών και όπως καταχωρήθηκε στις συμβάσεις) ανέρχεται στο ποσό των 573.870,50 € και για το διάστημα από 13-09-2010 έως και 31-12-2010 ανέρχεται στο ποσό των 420.391,06 €. Για το διάστημα από 01-01-2011 έως 30-06-2011 προϋπολογίζεται στο ποσό των 600.000,00 € περίπου.
Γινόμαστε, επίσης, δέκτες παραπόνων για άνιση μεταχείριση κατανομής κονδυλίων σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το καθεστώς των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση που έχουμε, ισχύουν τα παρακάτω:
α) στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι οφειλές προς όλους τους μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ΚΤΕΑΛ, τουριστικά λεωφορεία, ταξί) έχουν εξοφληθεί έως και 30-06-2010.
β) στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών οι οφειλές προς τα Ταξί έχουν εξοφληθεί έως και 30-06-2010, και για τους υπόλοιπους μεταφορείς έως και 31-12-2009.
γ) στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας οι οφειλές προς όλους τους μεταφορείς (ΚΤΕΛ, ΚΤΕΑΛ, τουριστικά λεωφορεία, ταξί) έχουν εξοφληθεί έως και 28-02-2010.
δ) στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς οι οφειλές των μεταφορέων (ΚΤΕΛ, ΚΤΕΑΛ, τουριστικά λεωφορεία, ταξί) έχουν εξοφληθεί έως 31-12-2009.
Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι μεταφορείς των μαθητών υποχρεώθηκαν, σύμφωνα με το νόμο, να εκδώσουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για τις μετακινήσεις των μαθητών που πραγματοποίησαν μέχρι και 31-12-2010, με αποτέλεσμα να έπρεπε να καταβάλλουν και το ανάλογο ΦΠΑ, για τιμολόγια όμως που στην πραγματικότητα δεν πληρώθηκαν. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς, λόγω οικονομικής δυσκολίας, δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ΦΠΑ με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί και επιπλέον πρόστιμο από την οικεία εφορία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως εξασφαλίσετε και διαβιβάσετε τα οφειλόμενα συμβατικά ποσά το συντομότερο δυνατόν, και ταυτόχρονα να μεριμνήσετε για την αύξηση τα της επιχορήγησης των κονδυλίων μεταφοράς μαθητών, καθόσον οι μέχρι σήμερα επιχορηγήσεις δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αλλά και γιατί θα πρέπει να μικρύνει η ψαλίδα που υπάρχει με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας. Ήδη οι μεταφορείς έχουν επιπλέον ζημιωθεί και από τις συνεχόμενες αυξήσεις του πετρελαίου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παρακαλούμε για την επίδειξη άμεσου ενδιαφέροντος και την επίλυση του παραπάνω αιτήματος.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς
Δημήτριος Σαββόπουλος

Αναρτήθηκε από Δημήτριος Ιατρίδης

καστοριανή εστία

Δεν υπάρχουν σχόλια: