Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αίτημα αλλαγής της συνθήκης Σένγκεν

 

Το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συνθήκης του Σένγκεν, η οποία προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στη ζώνη των χωρών που μετέχουν στη συνθήκη, ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Θέλουμε η συνθήκη του Σένγκεν να επιβιώσει, αλλά για να επιβιώσει, θα πρέπει να αναθεωρηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στην ελεύθερη μετακίνηση των...
πολιτών, αλλά πιστεύουμε επίσης και στο κράτος δικαίου και σε ορισμένους κανόνες».
Αφορμή για την κοινή επιστολή υπήρξε το ζήτημα της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ιταλία, εξαιτίας των εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες της βορείου Αφρικής από τις αρχές του έτους. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες, έχοντας εξασφαλίσει τις προσωρινές άδειες παραμονής διάρκειας έξι μηνών που η Ιταλία αποφάσισε να δώσει σε 20.000 εξ αυτών, κυρίως Τυνήσιους, κατευθύνονται στη Γαλλία. Το μεταναστευτικό, όπως και η αποστασιοποίηση της Ιταλίας στο ζήτημα των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Λιβύη, καθώς και οι προσπάθειες γαλλικών επιχειρήσεων να εξαγοράσουν ιταλικές επιχειρήσεις, ήταν τα ακανθώδη ζητήματα που ετέθησαν στη χθεσινή σύνοδο Ιταλίας - Γαλλίας στη Ρώμη.
Προσωρινοί έλεγχοι.
Στην επιστολή τους, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι δύο ηγέτες προτείνουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επανεφαρμοστούν, προσωρινά, οι έλεγχοι στα σύνορα των χωρών-μελών της ζώνης του Σένγκεν, «σε περίπτωση που παρουσιάζονται εξαιρετικές δυσκολίες στη διαχείριση των κοινών εξωτερικών συνόρων».
Οι δύο ηγέτες, αφού διαπίστωσαν ότι «οι πιέσεις στα κοινά σύνορα έχουν συνέπειες για το σύνολο των χωρών-μελών», τονίζουν ότι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ερχόμενο Ιούνιο οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια «προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών». Με άλλα λόγια, οι Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί ανάγουν το μεταναστευτικό σε μείζον ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι η πολιτική βούληση είναι αυτή που λείπει και αυτή που θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητούν επίσης την ενίσχυση της FRONTEX.
Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε προσφάτως στη νήσο Λαμπεντούζα, την πιο κοντινή στη βόρειο Αφρική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε ότι η Γαλλία κατέβαλε σημαντικότερες προσπάθειες, σε σχέση με την Ιταλία, για να δεχτεί πρόσφυγες. Ο Καβαλιέρε υπογράμμισε ότι η Γαλλία δέχτηκε προσφάτως πενταπλάσιο (50.000) αριθμό προσφύγων σε σχέση με την Ιταλία. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην κρίση Παρισίων - Ρώμης με αφορμή το μεταναστευτικό ήταν ότι στην πόλη Βεντιμίλια, στα γαλλοϊταλικά σύνορα, η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της εμποδίζοντας τη διέλευση τρένων με Βορειοαφρικανούς μετανάστες που κατευθύνονταν στη Γαλλία.
Το Παρίσι είχε οργιστεί από την απόφαση της Ρώμης να χορηγήσει προσωρινές άδειες έξι μηνών σε περισσότερους από 20.000 Τυνήσιους που έφτασαν στην Ιταλία, «για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους αλλού στην Ευρώπη».
Χθες ωστόσο, στη σύνοδο της Ρώμης, ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι οι εντάσεις στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας το τελευταίο διάστημα δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης και τόνισε ότι «η Ιταλία για μας είναι αδελφή χώρα».
Η γαλλική αντιπολίτευση


Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας άσκησε οξεία κριτική στον Σαρκοζί για τη στάση του και ο εκπρόσωπός του, Μπενουά Αμόν, χαρακτήρισε τους Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι δίδυμο δημαγωγίας. Ετερο στέλεχος των Γάλλων Σοσιαλιστών, ο ελληνικής καταγωγής Ζαν Κριστόφ Καμπαδέλης, τόνισε ότι το να κλείσουμε τα σύνορά μας δεν ωφελεί σε τίποτε.
«Ετσι κι αλλιώς, θα δοθούν και εδώ προσωρινές άδειες παραμονής σε μετανάστες, όπως συνέβη και στην Ιταλία. Πρέπει να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν η κατάσταση εκεί θα έχει σταθεροποιηθεί».
Σύμφωνα με τη βουλευτή των Σοσιαλιστών Σαντρίν Μαζετιέ, το κόμμα της τάσσεται υπέρ του σεβασμού των μεταναστών και προσφύγων και υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια κοινοτική οδηγία η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια. Αυτή προβλέπει ότι σε «εξαιρετικές συνθήκες», η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδεικνύει αλληλεγγύη σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν περιοχές στις οποίες σημειώνονται ταραχές. Στη συνέχεια, οι περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων εξετάζονται και οργανώνεται η επιστροφή τους εάν αυτή είναι εφικτή. Προτείνουμε απλώς την εφαρμογή της οδηγίας, επισημαίνει η Γαλλίδα βουλευτής.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: