Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η επισκόπηση του τύπου της Κυριακής

 

Οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τη βελτίωση του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. Επίσης το σημερινό Eurogroup, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης απασχολούν τον Τύπο της Κυριακής.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Άνοιξε ο δρόμος για "ευρω-σχέδιο Μάρσαλ" προς την Ελλάδα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Ένας μαραθώνιος για τη σωτηρία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο σταθμό το σημερινό Eurogroup και την έγκριση της 5ης δόσης. Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου που θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία για νέα βοήθεια μέχρι το 2014 και το Eurogroup στις 11 Ιουλίου, στο οποίο θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο μνημόνιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Συμβόλαια θανάτου εκτελεί η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ".

Η εφημερίδα γράφει ότι " Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, επόμενος στόχος που θέλουν να πλήξουν οι κερδοσκόποι είναι η Ελβετία, όπου υπάρχει τόσο συσσωρευμένο κεφάλαιο. Πριν από δύο εβδομάδες ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ είχε αποκαλύψει όλο τον ιστό της σατανοκίνητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που αποτελεί τον πολιτικό, αλλά όπως καταγγέλλεται και τον εκτελεστικό (!) βραχίονα του διεθνούς Σιωνισμού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Εκλογές εδώ και τώρα. Μόνη λύση μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Η ιστορική ευκαιρία που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να αναχθεί σε εθνικό ηγέτη, πάνω από κομματικές επιδιώξεις και προσωπικές φιλοδοξίες, χάθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης όταν απέρριψε, με αστείο πρόσχημα, τη δική του πρόταση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Κινήσεις απελπισίας"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σε απεγνωσμένες κινήσεις καταφεύγει ο πρωθυπουργός για να κερδίσει χρόνο, να αποφύγει τις εκλογές τώρα να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Μετά τον "ανασχηματισμό Βενιζέλου", η θνησιγενής κυβέρνηση ζητεί σήμερα στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας να παρακάμψει την κρίση πολιτικής νομιμοποίησης".

Η ΕΠΟΧΗ: "Το "όλον ΠΑΣΟΚ" με δεξιά πολιτική"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Πριν στεγνώσει το μελάνι της κριτικής, που ασκούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου, με την κίνηση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όλοι, - ή σχεδόν όλοι- στο κυβερνητικό στρατόπεδο σίγησαν. Πρόσωπα που ασκούσαν οξύτατη κριτική και απειλούσαν με παραιτήσεις αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα και, μάλιστα, σε κρίσιμες θέσεις. Στο όνομα της διατήρησης της εξουσίας...".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Τελευταίο χαρτί Παπανδρέου".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "Ύστατη, ίσως, ευκαιρία ανάταξης, αλλά και προώθησης μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη νέα παροχή βοήθειας προς τη χώρα, αποτελεί για τον πρωθυπουργό ο προχθεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που σφραγίστηκε από τον "ιστορικό συμβιβασμό" του κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Αδύναμος κρίκος"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "20 δισ. εκθέτουν τις ελληνικές τράπεζες και τις φέρνουν σε οριακό σημείο. Κόκκινο συναγερμό "βάρεσε" ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, όταν είδε μικρομεσαία τράπεζα να χάνει καταθέσεις 15 εκατ. ανά ημέρα. Ποιοι καταθέτες θα αποζημιωθούν σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα κλείσει, εγγυήσεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: " Έτοιμος για πόλεμο ο Βενιζέλος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Την πρώτη του μάχη, στον πόλεμο - κατά τη δική του απόδοση - που τον περιμένει για την έξοδο της χώρας από το τούνελ της χρεοκοπίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας της, δίνει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφασισμένος για δυναμική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους επί των όρων αναδανειοδότησης της χώρας και εξάντληση όλων των "πυρομαχικών" του προκειμένου να διασφαλίσει ρήτρες κοινωνικής προστασίας στο νέο συμβόλαιο με τους πιστωτές".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ίδια συνταγή με άλλο μάγειρα".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι " Διορθωτικές κινήσεις αναζητεί η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, ώστε να δείξει ότι ο ανασχηματισμός δεν εξαντλήθηκε στην αλλαγή προσώπων. Ο Ευ. Βενιζέλος "ξαναδιαβάζει" το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να δει τα περιθώρια αλλαγών, με δεδομένο ότι οι στόχοι έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Από το Μαξίμου έχει ξεκινήσει προσπάθεια να μην υπάρξουν νέες διαρροές βουλευτών".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρωταγωνιστής των εξελίξεων να γίνει η λαϊκή συμμαχία ανατροπής".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σηματοδοτεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Γι΄αυτό να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Πρωταγωνιστής των εξελίξεων πρέπει να γίνει ο λαός".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Οι διεθνείς οίκοι επιμένουν να τζογάρουν στη χρεοκοπία μας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Με αφορμή το στήσιμο της Ελλάδας στα έξι μέτρα, πριν από ένα έτος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δεσμευτεί ότι θα πάρουν αυστηρά μέτρα ελέγχου των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Ο θησαυρός τελικά ήταν άνθρακας, καθώς οι εξαγγελίες έχουν παραπεμφθεί στις... ελληνικές καλένδες".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Αλλάζω το μνημόνιο 2".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Όχι άλλη φορολογία - Ενίσχυση της Ανάπτυξης. Αλλαγή του ΕΣΠΑ για χρήμα στην αγορά. Μέτρα υπέρ Οικοδομής και Τουρισμού. Ευρωομόλογο για δημόσιες επενδύσεις".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Η τελευταία ζαριά του Βενιζέλου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Σε τεντωμένο σχοινί αναμένεται να βαδίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Οικονομικών από τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος θα είναι αναγκασμένος να παίξει μια παρτίδα σκληρού πόκερ, να ποντάρει τα πολιτικά ρέστα του, στο "τι ψάρια θα πιάσει" ως υπουργός Οικονομικών. Έχοντας συνδέσει την τύχη του με την οικονομική πορεία της χώρας, ο κ. Βενιζέλος θα κριθεί από τις επιδόσεις του: και είτε θα πάρει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, είτε θα χάσει τη μάχη της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης...".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Δίκαιη...λιτότητα υπόσχεται ο νέος τσάρος".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Λιτότητα με...ανθρώπινο πρόσωπο υπόσχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, παρ' ότι εξηγεί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Τα πήρε όλα ο Βενιζέλος".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Κλάδεψε τους "κηπουρούς" του, κόντυνε τον Ραγκούση. Γιατί "έφαγε" τη Λούκα, ποιοι γλίτωσαν τα ξημερώματα. Δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση, δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:" Τελευταία ευκαιρία να πέσει το Μνημόνιο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Το νέο δίδυμο της οικονομίας έχει τις γνώσεις και τη φόρα να βάλει στο τραπέζι την επαναδιαπραγμάτευση. Ευκαιρία για συναίνεση και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλιώς θα γεμίσουν πλατείες και ελικόπτερα!".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Κόλπο "Μπένι" διάρκειας 90 ημερών για πρόωρες κάλπες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Θα υποσχεθούν βελτιώσεις στη φορολογική πολιτική από το 2012 και θα εμφανίσουν ως επιτυχία το νέο δάνειο - μαμούθ από την Τρόικα. Θα επιδιώξουν "αναίμακτη" ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και προσφυγή σε εκλογές πριν από την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων".

Realnews: "Το "δακτυλίδι" στον Βαγγέλη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κυβέρνηση με εκλογικό φόντο, ίσως και τον Σεπτέμβριο, είναι αυτή που όρκισε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο τιμόνι της οικονομίας. Η μυστική συμφωνία των δύο αντρών σηματοδοτεί πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κυβερνά χωρίς εσωκομματικές τριβές και αγκάθια έως ότου κλείσει το σκληρό παζάρι των Βρυξελλών, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος παίρνει το "δακτυλίδι" και αποκτά προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΕΡΔΟΣ: "Αποφασίζουν νέο δάνειο και ανανέωση ομολόγων".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "Ο δρόμος του ευρωπαϊκού "plan B" για την Ελλάδα, του νέου πακέτου στήριξης-μαμούθ για τη χώρα μας, ανοίγει απόψε στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, χωρίς να αποκλείεται πλέον το τελικό deal να κλείσει και μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια: