Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τσάμηδες κατά της Ελλάδας

 

«Το ζήτημα των Τσάμηδων είναι ένα σύνθετο ζήτημα αλλά πάνω από όλα, είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από το αλβανικό έθνος. Είναι ένα διεθνές θέμα, διότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και των γειτονικών χωρών, ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιλυθεί απλά», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, Σπετίμ Ίντριζι, στη διάρκεια της τελετής έναρξης της εβδομάδας των Αλβανοτσάμηδων.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανών Τσάμηδων τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι αρκετά μεγάλο και το PDIU ζήτησε από τους διεθνείς οργανισμούς και τα ανώτερα στελέχη των Αλβανών Τσάμηδων να δώσουν λύση στο ζήτημα. Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ίντριζι είναι η διάβαση των συνόρων της αλβανο-ελληνικής μεθορίου από τους πολίτες της Αλβανίας οι οποίοι δηλώνουν ως χώρα καταγωγής την Τσαμουριά.
«Για αυτό δημιουργούμε μια βάση δεδομένων με τα ονόματα εκείνων των οποίων τους οποίους έχουν αρνηθεί να διασχίσουν τα σύνορα και σύντομα θα δημιουργήσουμε έναν ολόκληρο φάκελο», είπε ο αρχηγός του κόμματος των αλβανοτσάμηδων της Αλβανίας σε ομιλία του σε ειδική τελετή για τα θύματα της τραγωδίας των Τσάμηδων. Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση είναι πολιτική και το ζήτημα θα επιλυθεί πολιτικά και ως πρώτο βήμα είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος που θα ασχολείται με το θέμα αυτό αποκλειστικά.
Το κόμμα των Τσάμηδων, PDIU, θα συνεχίσει τις δραστηριότητες του στην «εβδομάδα των Τσάμηδων». Μάλιστα, στην λεωφόρο των «Μαρτύρων του Έθνους» θα ανοίξει φωτογραφική έκθεση, μπροστά από το αλβανικό Κοινοβούλιο. Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό των Τσάμηδων από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, εξέχουσες προσωπικότητες Τσάμηδων καθώς και τα βάσανά των σημερινών Τσάμηδων στην «συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή». Την Τετάρτη οι Ένωση των Τσάμηδων και το PDIU θα παραστούν στην τελετή μνήμης των Τσάμηδων σε νεκροταφείο των Αγίων Σαράντα, τιμώντας εκείνους που πέθαναν κατά τον διωγμό από την πατρίδα τους.
Την Πέμπτη, ενώσεις των Τσάμηδων, θα πραγματοποιήσουν ειρηνική συγκέντρωση, έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τα δικαιώματα των Τσάμηδων. Το Σάββατο θα γίνει τελετή μνήμης για τους πεσόντες Τσάμηδες κατά την εθνοκάθαρση και γενοκτονία τους στο νεκροταφείο των Αγίων Σαράντα. Την ίδια ημέρα θα γίνει γιορτή με τσάμικη μουσική και χορό για να τονίσουν την διατήρηση των παραδόσεων τους.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: