Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κόβουμε αιμοδοσίες αλλά δίνουμε 4 εκατ. για εισαγωγές αίματος

ΕΣΥ το μεγαλείο σου!

 

 

Προγραμματισμένες αιμοληψίες εθελοντών ακυρώνονται η μία  μετά την άλλη προκειμένου να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή λόγω έλλειψης αποθεμάτων η χώρα εισάγει αίμα από την  Ελβετία αξίας 4 εκατ. ευρώ! 
Υλικά αναγκαία για τη συλλογή του αίματος, όπως οι ασκοί και οι σύριγγες, είναι είδος πολυτελείας για τις περισσότερες διευθύνσεις Αιμοδοσίας του ΕΣΥ ενώ οι προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοληψίες  –από τις οποίες εξασφαλίζεται το  50% των αποθεμάτων της εθνικής δεξαμενής αίματος-  ακυρώνονται η μία μετά την άλλη σε όλη την επικράτεια, κρατώντας σε «ομηρία»  τους μεταγγιζόμενους ασθενείς και οδηγώντας σε αναβολές εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις.  
Περί τις 2.000 μονάδες  αίματος εκτιμάται ότι θα «χαθούν» εξαιτίας της ακύρωσης των προγραμματισμένων αιμοληψιών για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ενός και μόνου νοσοκομείου της Αττικής! 

Νησιά - «αρτηρίες» κόβονται από το σύστημα  αιμοδοσίας 

Αυτό προκύπτει  από το πρόγραμμα εθελοντικών  αιμοληψιών στις Κυκλάδες που υπέβαλε η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.  
Νησιά – βασικές  «αρτηρίες» του εθνικού συστήματος αιμοδοσίας  όπως η Μύκονος, η Άνδρος, η Σίφνος, η Νάξος  «κόβονται» με συνοπτικές διαδικασίες από τον διοικητή του νοσοκομείου παρά το γεγονός ότι στα σχετικά έγγραφα  η Διευθύντρια Αιμοδοσίας τεκμηριώνει κάθε εισηγούμενη εξόρμηση παραθέτοντας την ακριβή ποσότητα των ασκών αίματος που συνελέγησαν  σε καθεμιά από τις προηγούμενες εξορμήσεις της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του νοσοκομείου. 
«Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του νοσοκομείου και λόγω του ότι οι επιχορηγήσεις είναι ελάχιστες δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα για εκτός έδρας Αττικής εξορμήσεις Αιμοδοσίας» αιτιολογεί λακωνικά ο κ. Χρήστος Ρέσσος, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας την απόφασή του. 
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας του νοσοκομείου  για τις Κυκλάδες ήταν περίπου 30.000 ευρώ. Δεδομένου ότι η ετήσια εισαγωγή των 30.000 μονάδων αίματος από την Ελβετία κοστίζει περίπου 4 εκατ ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς πως εννοούν αλλά και πως υλοποιούν οι αρμόδιοι τον σχεδιασμό για την εξοικονόμηση πόρων… 
«Η απόφαση αυτή δείχνει απαξίωση της προσπάθειας πολλών ετών και πολλών ανθρώπων που εργάστηκαν για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. 
Οι επιπτώσεις της  θα φανούν στα πολυμεταγγιζόμενα  άτομα και τους πολυτραυματίες που  αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο του μεταγγιζόμενου πληθυσμού  του νοσοκομείου μας μαζί με τους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς του Ωνασείου» απαντά η διευθύντρια της Αιμοδοσίας κυρία Λεοντίνη  Φουντουλάκη – Παπαρίζου και απευθυνόμενη πλέον στις διοικήσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της 2ης ΔΥΠΕ ζητά «να διασφαλίσετε τις απαιτούμενες μονάδες αίματος για την απρόσκοπτη μετάγγιση ασθενών κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες». 
Η πρόεδρος της 2ης ΔΥΠΕ, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου με το υπ’ αριθμόν 124 / 5-7-2011 επείγον έγγραφό  της προχωρεί σε ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου Νίκαιας  και διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν οικονομικά οι εξορμήσεις στις Κυκλάδες για τη συλλογή αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες. Ωστόσο, η έγκριση της δαπάνης για τις μετακινήσεις της Μονάδας Αιμοδοσίας ακόμη αναμένεται…

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: