Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Κλείνουν 800 τμήματα Ελληνικής Γλώσσας του εξωτερικού

 

Σε περικοπές των δαπανών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, προχωρά η κυβέρνηση βάσει του σχετικού νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Φώφη Γεννηματά.

Βασικός άξονας είναι η «άμεση σύνδεση των δαπανών με την ποιότητα σπουδών, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα», με στόχο να σταματήσει το «όργιο» σπατάλης των προηγούμενων ετών.

Τα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού κόστιζαν στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Από ελέγχους, ωστόσο, που διενήργησε το υπουργείο Παιδείας διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων αφορούσαν στην αγορά «περιττών» σχολικών βιβλίων, αλλά και στη μισθοδοσία πλεοναζόντων αποσπασμένων εκπαιδευτικών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συντονιστή εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκή χώρα, ο οποίος, κατά το σχολικό έτος 2007-2008, παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων, δηλαδή περίπου περισσότερους από 100.000 τόμους σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων της χώρας.

Επίσης, το 2004 οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ήταν περίπου 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ήταν περίπου 38 εκατ. ευρώ. Μία πενταετία αργότερα, το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.350 και η συνολική δαπάνη για επιμίσθια στα 46 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε από πέρσι σε προσπάθειες εξυγίανσης, εξοικονομώντας πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαρχόντων σχολείων, προκειμένου κάποια να καταργηθούν και άλλα να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα σχολεία με φορείς τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, δηλαδή σχολεία που ανήκουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και λειτουργούν στο εξωτερικό, κλείνουν σταδιακά σταματώντας να δέχονται μαθητές για πρώτη εγγραφή σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα από το σχολικό έτος 2012-2013.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς, θα ανανεώνεται η απόσπασή τους ύστερα από αξιολόγηση και τη συμπλήρωση τριετίας, για ακόμη δύο χρόνια αλλά χωρίς επιμίσθιο. Σήμερα, σε ελληνόγλωσσα και δίγλωσσα σχολεία και τμήματα του εξωτερικού φοιτούν 60.824 μαθητές και υπηρετούν 1.813 εκπαιδευτικοί. Το 79% των σχολείων στο εξωτερικό είναι Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία λειτουργούν εκτός επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και δεν παρέχουν καμία πιστοποίηση.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: