Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα πήρε όλα κι έφυγε...

 

Την ώρα που η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δια του αντιπεριφερειάρχη, ασχολείται με τα υπαρξιακά προβλήματα της... αρκούδας και ο Δήμος δια του αρμοδίου αντιδημάρχου, περιμένει - σαν την διαφήμιση του Jack Daniels - να... ωριμάσουν οι μελέτες των αποχετευτικών δικτύων, το “διαμόνιο” της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κατάφερε μ΄ ένα στρατηγικό ελιγμό, να θέσει τους υπόλοιπους εκτός μάχης, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣΠΑ!

Κάνοντας χρήση του άρθρου 8 του Ν. 3669/2008 “Σύστημα προσφοράς που περιλαμβάνει μελέτη και κατασκευή”, η Π.Ε. Κοζάνης αφού εξίσωσε το νόμιμο με το ηθικό, προχώρησε στη δημπράτηση έργων επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικών αγωγών, συνολικού ύψους 62.000.000 ευρώ!!!
Με τον τρόπο αυτό, η Π.Ε. Κοζάνης, αντί να ασχολείται με την σύνταξη και την... ωρίμανση των οριστικών μελετών, όπως ο Δήμος Καστοριάς, εντάσσει και δημοπρατεί αμέσως τα έργα, μόνο με την σύνταξη οικονομοτεχνικών και προκαταρκτικών μελετών, παρακάμπτοντας τον συνήθη και διαφανή τρόπο αναθέσεων των δημοσίων έργων, ο οποίος προϋποθέτει την εκπόνηση οριστικής μελέτης, με βάση την οποία καλούνται οι υποψήφιοι ανάδοχοι να μειοδοτήσουν.
Για την μεθόδευση αυτή, όλοι οι σύλλογοι εργοληπτών της Δυτικής Μακεδονίας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές κλπ, απαιτώντας την άμεση ανάκληση αυτών των αποφάσεων, με την απειλή ότι θα ζητήσουν και δικαστική προστασία.
Στην επιστολή τους οι εργολήπτες μεταξύ άλλων αναφέρουν:
Σε μία χρονική περίοδο που η Χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κακοδιοίκησης ετών, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης δημοπρατεί Δημόσια Έργα με το αδιαφανές σύστημα μελέτη – κατασκευή, όπου ο μειοδότης δεν είναι υποχρεωτικά αυτός που υποβάλλει την χαμηλότερη προσφορά. Πρόκειται για έργα που θεωρούνται «ειδικά» με βάση αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, πανομοιότυπες για όλη την Ελλάδα και με την ίδια αιτιολόγηση, παρόλο που την τελευταία δεκαετία έχουν κατασκευασθεί εκατοντάδες παρόμοια έργα. Η δε Περιφέρειά μας αυθαιρετώντας δημοπρατεί τα έργα αυτά προσθέτοντας και το διακριτό αντικείμενο της κατασκευής των αγωγών αποχέτευσης (που φυσικά μόνο «ειδικό» δεν είναι) δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στον ήδη πληττόμενο κλάδο μας, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα της απόφασής της.
Και πιο κάτω τονίζουν:
Οι Σύνδεσμοι Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας αντιλαμβάνονται την ανάγκη κατασκευής των παραπάνω έργων και δε διαφωνούν με την υλοποίησή τους, κατανοώντας ότι η επεξεργασία των λυμάτων ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο της περιοχής μας. Είναι όμως υποχρέωσή τους να τονίσουν ότι, όπως έχει αποδειχθεί, από τις δημοπρατήσεις αυτές ευνοούνται συγκεκριμένοι κατασκευαστές και προμηθευτές, ενώ αποκλείονται από τη συμμετοχή εκατοντάδες ικανές εργοληπτικές επιχειρήσεις και προσβάλλεται βάναυσα τόσο το Δημόσιο Συμφέρον όσο και η τοπική αγορά και το τοπικό ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό.
Το ερώτημα που τίθεται προς τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους περιφερειακούς συμβούλους, είναι αν συμμετέχοντας στα όργανα της περιφέρειας, έλαβαν γνώση της “αιτιολογημένης γνωμοδότησης” του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία, έργα 62.000.000 ευρώ, χαρακτηρίζονται, ως “ειδικά”, που επιδέχονται “ειδικούς τρόπους κατασκευής” και ότι πρόκειται για έργα που παρουσιάζουν “ιδιομορφίες” και καλύπτονται από τεχνογνωσίες ή άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα”;
Διότι αν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Καστοριάς, έλαβαν γνώση των μεθοδεύσεων, που έκαναν οι συνάδελφοί τους της Κοζάνης και δεν μειοψήφισαν, τότε καλύτερα ν΄ αλλάξουν από τώρα προσανατολισμό, γιατί δεν κάνουν καλά την δουλειά τους! Αν πάλι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και υποκύπτουν στις πιέσεις, που επιβάλλει το “λόμπυ” της Κοζάνης, τότε υπάρχει και ο δρόμος της ανεξαρτοποίησης και της ελεύθερης βούλησης που η συνείδησή τους υπαγορεύει...
Αυτές οι πρακτικές, που παρεκλίνουν από την συνήθη διαδικασία, δεν διασφαλίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον.
Η αλήθεια είναι ότι ο αντιπεριφερειάρχης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, της Π.Ε. Καστοριάς, προφανώς θα βιώνουν, όπως όλοι οι πολίτες, τις συνέπειες της οινονομικής κρίσης.
Για την οποία έχει αποδειχθεί ότι κανένας νόμος - ούτε εν προκειμένω η επιλογή του συστήματος μελέτη - κατασκευή - δεν αποτελεί το εγγυητικό πλαίσιο για την διαφάνεια και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι μεγαλύτερες απάτες, γίνονται με νομότυπο τρόπο!
Προς τούτο έχουμε να προτείνουμε για το νομικό τους οπλοστάσιο, σε όσους το επιθυμούν, ότι: το Ελεγκτικό Συνέδριο, έκρινε μη νόμιμη, μια σειρά αποφάσεων, για έργα επεξεργασίας λυμάτων, αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών καθώς επίσης και την διαδικασία δημοπράτησης, με το σύστημα “μελέτη - κατασκευή”.
Τα συμπεράσματα δικά τους...

http://kastoriani-estia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: