Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Παράνομες νοσοκόμες προς... ενοικίαση

 


Κύκλωμα διακίνησης παράνομων αλλοδαπών νοσηλευτριών και νοσοκόμων, κυρίως, από χώρες των Βαλκανίων, δρα στην περιοχή των Τρικάλων και εφοδιάζει με «ακατάλληλο» προσωπικό το νοσοκομείο της πόλης και ιδιώτες, με την ιατρική κοινότητα να κάνει τα στραβά μάτια.
Το γραφείο, σύμφωνα με την καταγγελία, λειτουργεί περίπου εδώ και έναν χρόνο στην οδό Καποδιστρίου, στο κέντρο των Τρικάλων, και μάλιστα δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες αγγελίες για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει.

Η πλειονότητα των γυναικών, δίχως να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις και να κατέχει δίπλωμα νοσηλευτικής σχολής, πληρώνεται ελάχιστα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής το παίρνει το γραφείο που τις προωθεί.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όσες έχουν αποκτήσει δίπλωμα σε χώρα του εξωτερικού δεν έχουν ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, για να μπορέσουν να πάρουν την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.
Έτσι, δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις (για aids, ηπατίτιδα και άλλα μεταδοτικά νοσήματα) για την ανανέωση της εν λόγω άδειας κάθε χρόνο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η πολιτική του γραφείου που ενοικιάζει παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες είναι να μην εκδίδει αποδείξεις. Όπως είναι φυσικό, οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πίσω από τα ασφαλιστικά ταμεία όσα χρήματα δικαιούνται για τις υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων, ενώ δεν αποδίδονται στο Ι.Κ.Α. και την Εφορία οι νόμιμες κρατήσεις.
To κύκλωμα δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργεί, λένε οι καταγγέλουσες, χωρίς εκ των έσω βοήθεια. Η πρόεδρος του σωματείου αποκλειστικών νοσοκόμων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, Ευαγγελία Καραγιώργου, και ακόμη ένα μέλος του Σωματείου, έκαναν λόγο για διακίνηση παράνομων νοσοκόμων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο Τρικάλων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διασύνδεση γιατρού του Ιδρύματος με το γραφείο που «προμηθεύει» τις παράνομες αποκλειστικές στο νοσοκομείο, αφού η υπεύθυνη του γραφείου φέρεται να είναι αδελφή της γιατρού.
Οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων αναγκάστηκαν, όπως δήλωσαν

στον «Ενεργό Πολίτη» Τρικάλων, να προβούν σε αυτή την καταγγελία, διότι πλήττονται οικονομικά, αφού με τα νέα αυτά παράνομα δεδομένα μένουν εκτός εργασίας ακόμα και περισσότερο από δύο μήνες, αλλά γιατί ανησυχούν για την υγεία των πολιτών.
Ο καταγγελτικός λόγος των αποκλειστικών νοσοκόμων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων δεν έχει τέλος. Μιλούν για προκλητική συμπεριφορά των παράνομων νοσοκόμων και αδιαφορία των υπευθύνων του Νοσοκομείου Τρικάλων για την επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος: «Κανένας δεν έχει δει και δεν έχει ακούσει τίποτα;» αναρωτιούνται οι κυρίες Καραγιώργου και Αμπράζη.
Η πρόεδρος του σωματείου έκανε λόγο και για αλλοδαπούς άνδρες, που εκτελούν χρέη νοσοκόμου, αφού τα μεροκάματα στις οικοδομές και αλλού έχουν πια σταματήσει!
Στόχος του σωματείου αποκλειστικών νοσοκόμων, με έγγραφό τους αναρτημένο σε εμφανή σημεία εντός του νοσοκομείου, είναι να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος της αμοιβής των αποκλειστικών.
Η πρώην διευθύνουσα του νοσοκομείου, η κα Αντωνίου, είχε λάβει γνώση για το πρόβλημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του σωματείου, και προέβη στην ενημέρωση των προϊσταμένων των τμημάτων και των εφημερευουσών νοσηλευτριών, αλλά, καθώς βρισκόταν στη διαδικασία συνταξιοδότησής της, το θέμα δεν προχώρησε. Η νυν διευθύνουσα του νοσοκομείου, σύμφωνα πάλι με τις καταγγέλλουσες, δεν έχει ακόμη λάβει τυπικά γνώση του θέματος από το σωματείο των αποκλειστικών νοσοκόμων.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: