Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Με πόσα ευρώ το μήνα ζείς σήμερα; Και με πόσα…πεθαίνεις;

 top
>

Το ΕΛΚΕΚΑ ( Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) , με πρόεδρο του κ. Βασίλη Λύγκα, είναι ΜΚΟ , ιδρύθηκε την 1ην Σεπτεμβρίου-2004, αναγνωρίσθηκε με την 6054/04 απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, έχει έδρα την Αθήνα (Κάνιγγος 19 6ος όροφος) και είναι πιστοποιημένη οργάνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του ότι « αγωνίζεται καθημερινά για : την προστασία του Καταναλωτή από κάθε μορφής εκμετάλλευση ( κερδοσκοπία, αισχροκέρδεια, παγίδες στην αγορά προϊόντων, παραπλανητικές διαφημίσεις κακή ποιότητα τροφίμων). την εκπαίδευση, έτσι ώστε να ανέβει το επίπεδο της καταναλωτικής συνείδησης και την ενημέρωση , για να μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Η φιλοσοφία της οργάνωσης συμπυκνώνεται σε τέσσερες λέξεις πού είναι και το σύνθημά της: Ενημερώνομαι-διεκδικώ-αντιστέκομαι-καταγγέλλω.»

Δεν γνωρίζω πολλά ούτε για το ΕΛΚΕΚΑ, ούτε για τον κ. Λύγκα, προσωπικά δε κρατώ πάντα κάποιες αποστάσεις από διάφορες ΜΚΟ λόγω «περίεργης συμπεριφοράς» κάποιων απ΄ αυτές αλλά για το ΕΛΚΕΚΑ δεν έχω ακούσει κάτι κακό, έχω μάλιστα διαβάσει αρκετές σοβαρές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις, καθώς και δηλώσεις του προέδρου του ενώ οι ανακοινώσεις του για το επίπεδο της ζωής μας και τις «περιπέτειες» του Έλληνα Καταναλωτή, τυγχάνουν πάντα ευρείας δημοσιότητας.

Προχτές λοιπόν , η ανακοίνωση του ΕΛΚΕΚΑ – τακτική ενημέρωση για το κόστος του «οικογενειακού καλαθιού»- μου έπεσε για μιαν ακόμη φορά «βαρειά» στο κεφάλι. Το έλεγε ως συμπέρασμα; Ότι «Δεν ζει οικογένεια με λιγότερα από 2.275 ευρώ» όπως διαμορφώθηκε τον Ιούλιο το κόστος διαβίωσης ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού».

Μπήκα στο διαδίκτυο και έψαξα τις παλαιότερες ανακοινώσεις του. Σύμφωνα με την έρευνά του, φέτος το κόστος αυξήθηκε κατά 2,4% -ή 53,28 ευρώ- σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρώτο αναμφισβήτητο ζήτημα: Αυξήθηκε κατά 53 ευρώ το κόστος ( προσοχή: το κόστος διαβίωσης!) ενώ πόσο μειώθηκε το εισόδημα την ίδια περίοδο; Πόσο μειώθηκε το δικό σας εισόδημα; Τουλάχιστον 150 ευρώ;180; 200; Μη μού πείτε λιγότερο, δεν θα σας πιστέψω. Δεν χάσατε ποσοστό από το μισθό; Δεν σας κόπηκαν δώρα και επιδόματα; Δεν πληρώσατε έκτακτες εισφορές; Δεύτερο αναμφισβήτητο ερώτημα; Εφ όσον το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της «μέσης οικογένειας» ( πατέρας-μητέρα-τουλάχιστον ένα παιδί) έχει φτάσει κοντά στα 2.300 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ, εσείς πόσα βάζετε το μήνα; Πόσες είναι οι οικογένειες που ΕΧΟΥΝ αυτά τα 2.300 ευρώ; Και τελικά, ΠΟΣΑ έχουν να δαπανήσουν για τη διαβίωσή τους; Μήπως 2.100; 1.900; 1650 ; Ή μήπως λιγότερα; Μα αν έχετε 1650 ευρώ και το κόστος διαβίωσης είναι 2300 ΠΩΣ ζείτε ακόμα;

Δεν θέλω να πω στον κ. Λύγκα – που δεν τον ξέρω κι όλας τον άνθρωπο- τι πρέπει να κάνει με τα στοιχεία που βγάζει –κατόπιν μελέτης φαντάζομαι- έρευνας και συγκριτικής μεθοδολογίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτός τα στέλνει εκεί που πρέπει, δημοσιεύονται, σχολιάζονται και…ξεχνιούνται.

Ξεχνιέται όμως από τις ελληνικές οικογένειες που ζουν με ΛΙΓΟΤΕΡΑ από το μέσο κόστος διαβίωσης πως η έρευνα έδειξε ότι η τιμή των τροφίμων αυξήθηκε κατά 4%, όπως και των μεταφορών, ενώ κατά 8% αυξήθηκε το ποσό που δαπανάται για τη στέγαση ; Ναι μεν μειώθηκε κατά 4% το κόστος για την αγορά ρούχων και παπουτσιών αλλά αυτό ήταν αναγκαστικό. Όταν δεν έχεις, δεν θα ξοδέψεις..

Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι που ΙΣΩΣ θα έπρεπε να προηγείται στα δημοσιευόμενα στοιχεία : Ότι – το φέτος Φεβρουάριο λ.χ.- τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν ( 19,2%) τα «Αλκοολούχα ποτά και ο καπνός» Το Μάρτιο, τη μεγαλύτερη αύξηση(20%) παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός . Το ίδιο είχε γίνει τον Ιανουάριο, το ίδιο έγινε και τον Απρίλιο.

Κύριε Παπανδρέου, κύριε Βενιζέλο, κύριε Λοβέρδο και λοιποί κύριοι: Ο μέσος Έλληνας που γλυστράει σε μια πρωτοφανή παρακμή, ΔΕΝ αγοράζει πια παπούτσια. Δεν αγοράζει ούτε ένα σουβλάκι, ούτε μια τυρόπιτα, ούτε ένα ζευγάρι κάλτσες, ούτε ένα πουλόβερ. Ξοδεύει αυτά που έχει για τη στέγασή του και τις μεταφορές του και μετά…πνίγει τον πόνο του στο τσιγάρο και το πιοτό, ενδεχομένως βλέποντας και καμιά παλιά ελληνική ταινία ή κανένα χαζοσίριαλ ή τηλεπαιχνίδι στην τηλεόραση που είναι τσάμπα.

Κι αν το καταλάβατε κι εσείς κύριε Λύγκα και οι ( επιστήμονες αναμφίβολα) αξιόλογοι συνεργάτες σας, ΑΥΤΑ είναι τα πραγματικά συμπεράσματα των ερευνών σας. Αυτά πρέπει να προτάσσετε. Αυτά να επισημαίνετε.

Όσο για σας κύριοι της κυβέρνησης και των πολιτικών «τζακιών» της εποχής μας, ΑΥΤΟ θέλετε να επιβάλετε στον ελληνικό λαό, την ψήφο του οποίου θα τολμήσετε να ζητήσετε οσονούπω. Και ο οποίος δαπανά τα απολύτως απαραίτητα (γιατί άλλα δεν έχει) και απλώς αλλάζει τις προτεραιότητές του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: