Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ferrari 458 Italia Spider!

  

Κάποια αυτοκίνητα σε κάνουν να θέλεις να επιστρέψεις στην παιδική σου ηλικία, τότε που το δωμάτιό σου ήταν γεμάτο αφίσες (γιατί να αποκτήσεις μια πραγματική Ferrari είναι λίγο… δύσκολο)! Ένα από τα ωραιότερα αυτοκίνητα που έχουμε δει έως ήμερα το 2011 είναι αναμφισβήτητα η Ferrari 458 Spider, «η πρώτη berlinetta με κινητήρα τοποθετημένο στη μέση-πίσω που διαθέτει σκληρή ανοιγόμενη οροφή».
Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι η πατενταρισμένη από τους ίδιους αλουμινένια οροφή της 458 Spider έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι μια αντίστοιχης πάνινης. Είναι ελαφρύτερη κατά 25 κιλά, ανοίγει και κλείνει πιο γρήγορα (μόλις σε 14 sec) και δεν επηρεάζει καθόλου την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Παράλληλα, ο χώρος που καταλαμβάνει η οροφή όταν αναδιπλώνεται είναι σχετικά μικρός κι έτσι αφήνει το περιθώριο για μεγαλύτερο χώρο αποσκευών πίσω από τα καθίσματα.
Οι άνθρωποι της Ferrari υποστηρίζουν ότι χάρη σε νέες λύσεις που δημιούργησαν αποκλειστικά για την 458 Spider κατάφεραν να δημιουργήσουν την ίδια στρεπτική ακαμψία, είτε η οροφή είναι κλειστή είτε ανοιχτή. Παράλληλα, για την άνεση των επιβατών φροντίζει ένας ηλεκτρικά ανοιγόμενος ανεμοθραύστης. Όπως τονίζουν μάλιστα οι Ιταλοί, χάρη σ’ αυτόν οι επιβάτες μπορούν να έχουν μια συζήτηση με φυσιολογική ένταση ακόμη και με ταχύτητες άνω των 200 km/h (βγαίνουν λέξεις από το στόμα με τέτοιες ταχύτητες;)!
Όπως και η coupe 458 Italia, έτσι και η Spider έχει τον ίδιο ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα 4,5 lt, ο οποίος αποδίδει 570 PS στις 9.000 rpm κι έχει μέγιστη ροπή 55,0 kgm στις 6.000 rpm. Η ισχύς μεταφέρεται φυσικά στους πίσω τροχούς μέσω 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Οι επιδόσεις είναι εκπληκτικές: 0-100 km/h σε λιγότερα από 3,4 sec. Τελική ταχύτητα μεγαλύτερη από 320 km/h.
Στην προσπάθεια να «δαμάσει» το μηχανικό θηρίο που βρίσκεται πίσω από τα καθίσματα, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του διάφορα εργαλεία: διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης E-Diff, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης F1-Trac, ABS υψηλής απόδοσης, διαφορετική απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού, επανασχεδιασμένη πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων κ.ά.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο ήχος του κινητήρα, ο οποίος έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να «πωρώνει» περισσότερο τους επιβάτες (γιατί όχι και τους τυχαία παρευρισκόμενους θεατές)…


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: