Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ Ο ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ, ΔΕΝ ΘΑ «ΣΠΑΣΕΙ» ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

 

ratko mladic

Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απέρριψαν το αίτημα της εισαγγελίας να «σπάσει» το κατηγορητήριο της υπόθεσης Μλάντιτς σε δύο δίκες. Το αίτημα αυτό είχε κατατεθεί, επειδή η εισαγγελία επιθυμούσε γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης...
εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του Ρ.Μλάντιτς.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο χωρισμός του κατηγορητηρίου θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για τουλάχιστον μία καταδίκη.
Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει τη διεξαγωγή πρώτα της δίκης για το ρόλο του Μλάντιτς στη γενοκτονία της Σρμπρένιτσα και να ακολουθούσε η δίκη για τις ευθύνες του στην πολιορκία του Σεράγεβο.
Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα, λέγοντας ότι δύο δίκες θα καταπονούσαν τον Ράτκο Μλάλντιτς, του οποίου η κατάσταση της υγείας είναι ήδη κακή.
Υποστήριξαν, επίσης, ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τη δίκη λιγότερο αποδοτική.
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων είχε εισαχθεί τη Δευτέρα σε νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας.
Ο Ράτκο Μλάντιτς καταζητείτο επί 16 χρόνια. Συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2011 στο έδαφος της Σερβίας και κατά πληροφορίες στο χωριό Λαζάρεβο, 120 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου.
Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατο: γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου.
Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρμπρένιτσα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: