Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η... μάχη της γούνας με τους Κινέζους στη Σιάτιστα

 

gounes_295672560

Τρίτη σε εισαγωγή συναλλάγματος, μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία, πρώτη σε εξαγωγές στη Ρωσία και στις γειτονικές χώρες της και τέταρτη στην Κίνα! Η ελληνική γούνα, με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, δικαιολογεί ιη φήμη της και εξακολουθεί να κατακτά τις αγορές.
Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, της δυναμικής του κλάδου ότι ανταγωνίζεται στα ίσια τον κολοσσό του χώρου, την Κίνα, στην αγορά της οποίας διεισδύει με σημαντικές πωλήσεις. «Παλεύουμε με τον κινέζικο γίγαντα, αντιστεκόμαστε γερά, ενώ πλέον είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή γούνας» μας δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας Δημήτρης Κοσμίδης.
Στην πρωτοπορία του κλάδου βρίσκονται oι γουναράδες της Σιάτιστας, με παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά εδώ και 400- 500 χρόνια. Γύρω στις 600 μικρές, οικογενειακές μονάδες κι άλλες 12 μεγάλες (απασχολούν 600-700 άτομα) δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η οποία είναι συνυφασμένη με τη γούνα. Παλιότερα, βεβαίως, οι γουνοποιητικές μονάδες έφταναν τις 3.000.
Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση σε προσωπικό, ο κλάδος προσελκύει νέους ανθρώπους, που ακόμη και μετά ης σπουδές τους προτιμούν να ασχοληθούν με τη γούνα.
«Αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας. Για μας η κάθε γούνα είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης» τονίζει ο κ. Κοσμίδης. Πράγματι, η ελληνική γούνα είναι κορυφαία παγκοσμίως σε ποιότητα, σχέδιο, ράψιμο και χρώμα. Γι' αυτό οι γνώστες ζητούν την ελληνική ετικέτα. Είναι προφανές ότι το εξαγώγιμο αυτό είδος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην τόνωση της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η κεντρική εξουσία λειτουργεί αντίθετα προς το αυτονόητο, δηλαδή τη στήριξη του κλάδου. ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της αρνητικής κυβερνητικής στάσης:
• Προγραμματίζεται η κατάργηση του τελωνείου Σιάτιστας, που είναι απαραίτητο για τις εξαγωγές γούνας από την περιοχή.
• Αποφασίστηκε η συγχώνευση του Κέντρου Ελληνικής Γούνας με το Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και η μετεγκατάσταση του νέου φορέα στην Αθήνα!
• Εττιβλήθηκε απαγορευτικός ΦΠΑ 37% στη γούνα για τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, ως είδος πολυτελείας, ο οποίος ισχύει και για είδη λαϊκής τέχνης (παντόφλες, γάντια κ.λπ.). Την ίδια ώρα οι γούνες που πωλούνται στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.
• Στα συρτάρια παραμένει πρόταση για υλοποίηση έρευνας με στόχο τον προσδιορισμό εργαλείων προώθησης του brand name ελληνικής γούνας.
• Διατηρείται - άγνωστο γιατί - το καθεστώς χορήγησης νϊδπ για τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται μεγάλη ροή επισκεπτών, οι οποίοι θα εκτόξευαν τη ζήτηση της ελληντκής γούνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία, που έσπευσε να καταργήσει τη visa, εισέπραξε σοβαρή αύξηση τουριστών από τη Ρωσία. Επιπλέον, από τη visa εκτρέφονται φαινόμενα διαφθοράς από κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο. Εξάλλου, χρονοβόρες είναι οι διατυπώσεις για εξαγωγή γούνας στη Ρωσία.
Το στοίχημα με το Βιοτεχνικό Πάρκο
ΠΑΝΤΩΣ, το εμπορικό δαιμόνιο των Σιατισπνών δεν αδρανοποιείται από την κρατική αδιαφορία. Ετσι, όπως μας πληροφόρησε ο Δημήτρης Κοσμίδης, τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν σε κέντρο της ελληνικής γούνας το Ντουμπάι, στοχεύοντας στους εύπορους Ρώσους τουρίστες! Στοίχημα για τη διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών είναι η επαναλειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) Σιάτιστας, ώστε να αηοτελέσει το τοπικό εκθεσιακό κέντρο, που αναμένεται να συμβάλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο σύνδεσμος είχε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η οποία όμως απορρίφθηκε και τώρα αναζητεί ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης, σημαντική θεωρείται για τους γουνοποιούς η μείωση των εισαγωγών δερμάτων (τώρα βρίσκεται στο 60% της συνολικής ποσότητας), που επιτυγχάνεται με την αύξηση των εκτρεφόμενων μινκ στις ειδικές φάρμες (σήμερα είναι 48) της χώρας μας.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Για τη μεταφορά σε ηλεκτρονική μορφή www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: