Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Καστοριά: Επιφυλάξεις για το φράγμα στο Νεστόριο

 

νεστοριο

Την αντίθεσή της για την κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο, δεδομένου ότι θα προκληθούν κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή, εκφράζει με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ».

Οι ενστάσεις της οργάνωσης αφορούν στη δημιουργία του φράγματος, ύψους 75 μ. στο φαράγγι καθώς, όπως επισημαίνεται, η περιοχή θα χάσει ένα πολύτιμο ποτάμιο οικοσύστημα αλλά και χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού δάσους, με παράλληλες συνέπειες στην ποιότητα των υδάτων και το κλίμα της περιοχής.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο χώρο διεξαγωγής του River Party, ενός πολύ σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, η διεξαγωγή του οποίου καθίσταται πλέον προβληματική καθώς το φράγμα θα βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από τη συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Όλες αυτές οι επιπτώσεις δεν εκτιμώνται με την απαιτούμενη αυστηρότητα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Καλλιστώ», η οποία καλεί την τοπική κοινωνία να επανεξετάσει τη στάση της για την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος επισημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας επί επτά χρόνια. Για το θέμα έχουν διενεργηθεί τρεις δημόσιες παρουσιάσεις, στις οποίες γνωμοδότησαν θετικά όλες οι υπηρεσίες ενώ οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν από 11 υπουργούς.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος σε ένα φαράγγι, όπου το νερό της λίμνης θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση καλλιεργειών σε έκταση 75.000 στρεμμάτων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της λειτουργίας υδροηλεκτρικού εργοστασίου και την ύδρευση 25.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας ενώ σχεδιάζονται και δράσεις ορεινού και εναλλακτικού τουρισμού.

«Αγωνιούμε εδώ και χρόνια για τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου αναπτυξιακού έργου για το καλό του τόπου και για το περιβάλλον του. Αγωνιούμε περισσότερο από τους επαγγελματίες της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που έχουν έδρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: