Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Αναζητείται ελπίδα... Μας διώχνουν... από τον τόπο μας

Γράφει ο/η Θ.Κ.

australia181.jpg

Κύμα φυγής Καστοριανών προς την μακρινή ήπειρο για ένα καλύτερο μέλλον

Εκατοντάδες οικογένειες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για να μεταναστεύσουν

Όλο και περισσότεροι Έλληνες, υπό το βάρος του μνημονίου και της προσωπικής αδιέξοδης οικονομικής κατάστασης, συνειδητοποιούν ότι ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να βρίσκεται εκτός συνόρων και αποφασίζουν «να γευτούν το πικρό ψωμί της ξενιτιάς». Πολλοί, μάλιστα, είναι και οι συμπατριώτες μας Καστοριανοί, κυρίως νέοι, αλλά και πολλές οικογένειες ακόμη και με παιδιά που τον τελευταίο καιρό μεταναστεύουν για δουλειά στην Αυστραλία, ένα γεγονός που θυμίζει αλλοτινές εποχές, τότε που οι Έλληνος ταξίδευαν πολλές ημέρες ακόμη και μήνες αναζητώντας σε μια ξένη χώρα μια καλύτερη ζωή.
Το κύμα φυγής προς την Αυστραλία διευκολύνει και το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή και τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων από Έλληνες,  το....υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων μετανάστευσης και τη χορήγηση αδειών εργασίας.
H «Γη της Επαγγελίας» είναι δύσβατη

Δεν αργούν, όμως, να ανακαλύψουν ότι η οδός προς της «Γη της Επαγγελίας» είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις κλειστή από τα πρώτα κιόλας βήματα. Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ –«παραδοσιακοί» προορισμοί για τους Έλληνες μετανάστες– εφαρμόζουν πλέον σκληρή μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο, στην Αυστραλία υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας κυρίως για μηχανικούς, ηλεκτρολόγος και εξειδικευμένους εργάτες οικοδομών. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, κ.  Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρει σχετικά: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση από την Ελλάδα  χιλιάδες επιστολές έχει λάβει τους τελευταίους μήνες η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης από Έλληνες που ψάχνουν απεγνωσμένα μια δουλειά στην Αυστραλία. Μάλιστα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, το Αυστραλιανό Υπουργείο Μετανάστευσης προχώρησε στην πραγματοποίηση διημερίδας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα σχετικά της μετανάστευσης, καθώς και για τα κριτήρια που πρέπει να καλύπτουν. 
Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια

Εντυπωσιακό ήταν, μάλιστα, το νούμερο των 12.000 Ελλήνων που δήλωσαν συμμετοχή στην ενημερωτική ημερίδα του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης... στην Αθήνα στις 8 και 9 Οκτωβρίου με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων στην Αυστραλία. Μαρτυρά την αγωνία και την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αντίστοιχη ημερίδα πέρυσι είχαν κατατεθεί μόνο 42 αιτήσεις.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρουν ότι πολλοί από τους 12.000 ενδιαφερόμενους θα «κοπούν» και δεν θα πάρουν πρόσκληση για τις ημερίδες, επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Ωστόσο, το νούμερο είναι εντυπωσιακό δεδομένου ότι πέρσι μόνο 42 αιτήσεις είχαν υποβληθεί από την Ελλάδα και μόνο 14 απ’ αυτές έγιναν δεκτές στη συγκεκριμένη κατηγορία (εξειδικευμένων) μετανάστευσης.
Σημειώνεται, ότι η Αυστραλία είχε δεχθεί συνολικά, την περασμένη χρονιά, 130.843 αιτήσεις από προσοντούχους όλου του κόσμου για να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Υπάρχει μια μεγάλη πλειονότητα στην περιοχή μας, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία

Όσον αφορά τώρα στο νομό Καστοριάς, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Καστοριάς, κ. Φίλιππο Εμμανουιλίδη, υπάρχει μια μεγάλη πλειονότητα συμπολιτών στην περιοχή μας, οι οποίοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, ενώ το θέμα της μετανάστευσης, όπως είπε, είναι λίγο χρονοβόρο, καθώς γίνεται πρώτα μια πιστοποίηση των αυστραλιανών αρχών σε θέματα σχετικά με την εργασία, καθώς ζητάνε εξειδικευμένα επαγγέλματα, ενώ απαραίτητο προσόν είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας.  
«Από το νομό Καστοριάς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πάρα πολλά άτομα για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, διότι βλέπουν τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο» δήλωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι: «ένας  επιπλέον παράγοντας που βοηθάει προς την κατεύθυνση της μετανάστευσης είναι και η βοήθεια των συγγενών που προσπαθούν να μεριμνήσουν για την άφιξη και τη διαμονή τους. Ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα που θα φτάσουν, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που δέχονται πρόσκληση από συγγενείς τους που διαμένουν στην Αυστραλία». Πάντως, όπως χαρακτηριστικά είπε, από το νομό Καστοριάς υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα αποκλειστικά για την Αυστραλία,  γιατί έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση 183.000 θέσεις εργασίας  για το 2012 -13  που περιλαμβάνουν μια πληθώρα επαγγελμάτων. 

Αυξημένο  το ποσοστό φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές

Αναφορικά με τα εισιτήρια, όπως ενημέρωσε ο κ.΄Εμμανουηλίδης, μια μετακίνηση στην Αυστραλία δεν μπορεί να γίνει με μόνο μια απλή μετάβαση, καθώς όταν πηγαίνει κάποιος σαν επισκέπτης πρέπει να έχει υποχρεωτικά εισιτήριο μετ’ επιστροφής, ενώ το εισιτήριο κυμαίνεται στα 1.250 ευρώ και έχει ισχή ενός έτους. Σε ότι αφορά τώρα στην απλή μετάβαση για ένα μετανάστη, το εισιτήριο κυμαίνεται γύρω στα 600 με 700 ευρώ.
« Φεύγουν πολλές οικογένειες μαζί, αναζητώντας κάτι καλύτερο, ενώ οι ηλικίες που μεταναστεύουν είναι από 25 εώς 45 ετών. Αυτή τη στιγμή από την ευρύτερη περιοχή του νομού Καστοριάς το ποσοστό μετανάστευσης ανέρχεται στο 20%, δηλαδή πολύ πιο αυξημένο σχετικά με άλλες χρονιές».
«Οργή, απαισιοδοξία και ανασφάλεια» αυτές οι τρεις λέξεις συνοψίζουν τα συναισθήματα όλων των συμπατριωτών μας που αναγκάζονται να βιώνουν  την μετανάστευση, ένα γεγονός που θυμίζει το 1950 με 55, όταν οι Έλληνες κατέφευγαν σε ξένες χώρες αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.

Νέα Καστοριά, εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: