Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διπλή ζημιά από την υπεραλιεία,εκδήλωση το απόγευμα στην Καστοριά

 

Διπλή ζημιά από την υπεραλιεία

 

Μία «παράπλευρη» ζημιά από την υπεραλιεία αναδεικνύουν οι επιστήμονες στη λίμνη της Καστοριάς. Εκτός από τα είδη που περιορίζονται δραματικά λόγω της στοχευμένης αλιείας, ταυτόχρονα αυξάνονται οι πληθυσμοί των ειδών που δεν αλιεύονται με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την οικολογική ισορρ
Στη λίμνη της Καστοριάς αφθονούν πλέον τσιρόνια, πεταλούδες και άλλα μικρά ψάρια που δεν είναι στην κορυφή της καταναλωτικής προτίμησης ενώ μειώνονται τα αποθέματα σε περκί, τούρνα, χέλι και γριβάδι καθώς, οι ψαράδες επικεντρώνονται σε αυτά τα είδη.
«Η πρότασή μου στους αρμόδιους είναι να προχωρήσουν στην εξαγωγή ενός οικολογικού μοντέλου για την λίμνη που να βασίζεται στην ισορροπία που πρέπει να υπάρχει στα τροφικά επίπεδα», δηλώνει η Δήμητρα Μπόμπορη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμμετοχή της σε εκδήλωση που διοργανώνει το απόγευμα στην Καστοριά ο δήμος της πόλης σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Χημικών.
Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ ο οποίος θα αναφερθεί στους υγροτόπους ως πυρήνες βιοποικιλότητας και ρυθμιστές κλίμακος και η Δ. Βουτσά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα χημείας του ΑΠΘ που θα μιλήσει για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ρύπανσης των επιφανειακών νερών.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: