Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης μία στις πέντε πολυκατοικίες στα Γρεβενά

Bούλα Zησοπούλου

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Την ώρα που ο υδράργυρος στα Γρεβενά σημειώνει σημαντική πτώση ( ιδίως τις ''μικρές'' ώρες ''βoυτάει'' αρκετά κάτω από το 0), η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα φτάνoντας στα 99 λεπτά το λίτρο και αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις και το 1 ευρώ.

Ο χειμώνας, που εδώ και τρεις εβδομάδες έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, προμηνύεται πολύ δύσκολος για τους περισσότερους Γρεβενιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή:''Πρωϊνή" Γρεβενών

Και αν την περσινή χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περιστατικά με ολόκληρες πολυκατοικίες που δεν  προμηθεύονταν καθόλου  πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος  αυτά τα φαινόμενα  παίρνουν μορφή επιδημίας.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις από γραφεία που αναλαμβάνουν την έκδοση κοινοχρήστων και διαχείρισης κάνουν λόγο για 1 στις 5 πολυκατοικίες της πόλης που υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία ενώ οι υπόλοιπες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες που προμηθεύονται.

Μάλιστα, όπως ανέφερε  ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου που αναλαμβάνει την διαχείριση και την έκδοση κοινοχρήστων στη πόλη μας, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με διαμάχες μεταξύ ενοίκων πολυκατοικιών που, είτε διαφωνούν ως προς τις ποσότητες που θα προμηθευτούν, είτε η διαφωνία τους αφορά τη μη αγορά πετρελαίου θέρμανσης καθ᾽ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως μας εξηγεί, τα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως σε νέες πολυκατοικίες όπου υπάρχει το σύστημα της κεντρικής αυτόνομης  θέρμανσης.

Όπως είναι γνωστό ακόμη και αν κάποιος επιλέξει να μην ανοίγει το καλοριφέρ του, συμμετέχει σε ένα ποσοστό (40%) στην πληρωμή του πετρελαίου και αυτό… προκαλεί εντάσεις!

Έτσι, κάποιοι που δεν θέλουν ή αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το ποσοστό, φθάνουν σε σημείο να απαιτούν να μην αγοραστεί πετρέλαιο και έρχονται σε έντονους διαξιφισμούς με τους υπόλοιπους κατοίκους της πολυκατοικίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ένοικοι έχουν στραφεί σε άλλες πηγές θέρμανσης, ξυλόσομπες, πέλλετς, θερμοπομπούς κλπ και έχουν κλείσει τις ηλεκτροβάνες τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον οι υπόλοιποι ένοικοι που χρησιμοποιούν τα καλοριφέρ. Ακόμη και αν οι πρώτοι δέχονται να πληρώσουν το ποσοστό τους (40%), καθίσταται ασύμφορη η χρήση του καλοριφέρ για τους δεύτερους.

Επίσης, έντονα είναι τα πρβλήματα και στις πιο παλιές πολυκατοικίες της πόλης αφού εκεί οι εντάσεις και οι διαφορές είναι εξίσου πολλές και αφορούν τόσο τις ώρες που θα λειτουργεί ο καυστήρας όσο και τις ποσότητες που προμηθεύονται.

Τέλος δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε όλες τις πολυκατοικίες υπάρχει και ένας τουλάχιστον ένοικος που καθυστερεί έως και τρεις μήνες να πληρώσει τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και να μην είναι δυνατή η προμήθεια πετρελαίου.

Και αν σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι υπόλοιποι ένοικοι, είτε από κοινωνική ευαισθησία είτε από ανάγκη, συμβιβάζονται και αποφασίζουν να καλύψουν από κοινού τα χρωστούμενα, σε κάποιες άλλες δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής και συνενόησης και "βγαίνουν τα μαχαίρια", με τους διαχειριστές να μετατρέπονται σε τραγικές φιγούρες που κυριολεκτικά έχουν βρει το μπελά τους.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι ότι αυτά τα φαινόμενα, όσο πλησιάζουμε στη καρδιά του χειμώνα και "σφίγγουν τα κρύα" αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα:

«Το είδαμε να συμβαίνει πέρυσι σε αρκετες περιπτώσεις και θα το δούμε φέτος σε πολύ περισσότερες γύρω στα τέλη Ιανουαρίου», εκτιμά η ίδια λογίστρια για να συμληρώσει ότι: «τώρα που είναι αρχή του χειμώνα, υπάρχει ακόμη ένα σχετικό επίπεδο συνεννόησης, αφού κάποιες ανάγκες καλύπτονται είτε από το αποθεματικό είτε με προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων».

Η τραγικότητα της κατάστασης, καθώς και το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν φέτος τα Γρεβενιώτικα νοικοκυριά, αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα και από την κατακόρυφη μείωση των διανομών πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής.

Με την συμπλήρωση ενός μηνός από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και οι πρατηριούχοι των Γρεβενών κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 45% με 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: