Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ξύλα για όλους...

 

Με κεντρικό σύνθημα “φθηνά ξύλα για όλους”, που θα συνοδεύεται όμως και με αυξημένα μέτρα για την προστασία των δασών, από την
παράνομη υλοτόμηση, που βρίσκεται σε έξαρση αυτό τον καιρό, ξεκίνησε ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία ξύλευσης, και είχε σαν αποκορύφωμα την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, με την παρουσία της γεν. γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη, εκτός από την κ. Μπάστα, συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής δασών της διευρυμένης περιφέρειας, ο δασάρχης Καστοριάς κ. Λιάμης, ο δήμαρχος Νεστορίου Χ. Γκοσλιόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών Καστοριάς.
Τα θέματα που απασχόλησαν την σύσκεψη, αφορούσαν κυρίως την παραχώρηση προς εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων, για το έτος 2013 και την απόδοση των εσόδων προς το λεγόμενο “πράσινο ταμείο”, καθώς επίσης και τις οφειλές των συνεταιρισμών προς τους δήμους, που κατέχουν δασικές εκτάσεις.
Για όλα αυτά η κ. Μπάστα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα και δήλωσε ότι: “Από εδώ και στο εξής θα μπει μια σειρά και δεν θα επαναλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως άλλοι να παίρνουν ξύλα και άλλοι να μην παίρνουν!
Εμείς θα επιδιώξουμε να βρούμε την καλλίτερη δυνατή λύση σε όλα”.
Καθησυχαστική ήταν η κ. Μπάστα και στο θέμα της παράνομης υλοτόμησης, που παρουσιάζει έξαρση αυτό τον καιρό και απέδωσε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ λέγοντας: “Βλέπουμε ότι το θέμα ανακινείται από τα μέσα ενημέρωσης αλλά εμείς έχουμε να πούμε ότι οι δασικές υπηρεσίες είναι εδώ και ελέγχουν όλες αυτές τις διαδικασίες. Αν όντως υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, πιστεύω ότι στο μέλλον θα περιορισθούν”.
Το θέμα της τροδοδοσίας με καυσόξυλα όλων των κατοίκων του νομού, σε προσιτές τιμές, έθεσε η Εφημερίδα μας τόσο προς την κυρία γενικό όσο και προς τον δήμαρχο Νεστορίου, ο οποίος φαίνεται ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους του νομού, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και να οφεληθούν όλοι.
Γι΄ αυτό ο κ. Γκοσλιόπουλος δήλωσε: “Η τροφοδοσία με καυσόξυλα όλου του πληθυσμού, είναι ένα πολυ σοβαρό και λεπτό ζήτημα και θα πρέπει όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν στην διαδιακασία, να καταλήξουν σε μια συμφωνία κυριών. Έτσι ώστε να έχουμε το καλλίτερο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και να προστατέψουμε τα δάση μας από την παράνομη υλοτόμηση”.
Πράγματι το ζήτημα αυτό, που θα απασχολήσει και στο μέλλον το σύνολο των κατοίκων του νομού, είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι, εκτός των άλλων, διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, από το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης καυσόξυλων, που φρονίζει να αναπροσαρμόζει την τιμή τους, ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, παρόλο που οι πηγές παραγωγής τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κατανάλωση

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: