Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανδρέα Λεούδης - Κώστας Καραμανλής & Αθανάσιος Πάπιστας - Μάρκος Καραμπέρης (Οι κουμπάροι της Θεσσαλονίκης)

 

Τον «κύκλο των κουμπάρων» άνοιξε για μία ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη η αποκάλυψη της δράσης των κυκλωμάτων τοκογλυφίας. Ορισμένοι εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνδέονται είτε μεταξύ τους είτε με παράγοντες της πολιτικής ζωής της πόλης με σχέση κουμπαριάς, ενώ το ίδιο
είχε συμβεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ που πέρασε στην κοινή γνώμη ως το «σκάνδαλο των κουμπάρων».
Ο ΜΑΡΚΟΣ Καραμπέρης, που φέρε ται ως ιθύνων νους της μεγαλύτερης εκ των τεσσάρων οργανώσεων τοκογλυφίας, είχε βρεθεί στο προσκήνιο στην υπόθεση Βατοπεδίου ως διαμεσολαβητής και βέβαια κουμπάρος του Αθανάσιου Πάπιστα, ιδιοκτήτη της εταιρείας Ανθεμιάς ΑΕ, που έχτιζε μεζονέτες στα οικόπεδα που κατέληγαν στη Μονή. Ο Καραμπέρης βάφτισε το πέμπτο παιδί του Πάπιστα, στο οποίο έδωσε το όνομα... Εφραίμ. Ο Καραμπέρης, μάλιστα, ήταν πρωταγωνιστής σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο οποίο φερόταν ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος να διαπραγματεύεται μαζί του ανταλλάγματα, προκειμένου να μπλοκάρει τις διεκδικήσεις των ακινήτων της Νέας Ραιδεστού προς όφελος του Πάπιστα.
Στην υπόθεση του Βατοπεδίου είχε εμπλακεί και το όνομα του εν αργία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη. Συνδετικός κρίκος η Κωνσταντίνα Κάνου ή Αζέλ, η χορεύτρια οριεντάλ στα νυχτερινά κέντρα του Καραμπέρη. Η ίδια φέρε- ται να είχε συνοδεύσει την Τάνια Σωτηροπούλου, δικηγόρο και σύντροφο του Κουκουβίνου, στο γραφείο τού τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης, σε μια συνάντηση κατά την οποία υποστήριξαν ότι ο Ψωμιάδης παραδέχτηκε πως δέχτηκε εντολές άνωθεν για να υπογράψει την παραχώρηση οικοπέ δων-φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου. Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη που συνδέει - έστω και έμμεσα - τους Ψωμιάδη και Καραμπέρη, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είχαν φιλικές σχέσεις και επαφές, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το κύκλωμα τοκογλυφίας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν ο κουμπάρος του Ευριπίδη Φιλιππίδη, του πρώην συζύγου (και πατέρα του πρώτου παιδιού) της νυν συζύγου του Τζούλιας Χαλβατζή. Πρόκειται για τον 46χρονο έμπορο υφασμάτων, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο αυτόχειρας, που βρέθηκε απαγχονισμένος στο εξοχικό του στο Λιτόχωρο Πιερίας, είχε μπει εγγυητής σε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο φέρεται να είχε πάρει από τον Καραμπέρη ο Παναγιώτης Σαξώνης, επίσης ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων αλλά και πρώην υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έδινε τα χρήματα που χρωστούσε. Πλέον, οι Αρχές ερευνούν τυχόν σύνδεση της αυτοκτονίας με το κύκλωμα τοκογλυφίας.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης-μαμούθ στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο μόνος που έχει προφυλακιστεί μαζί με τον τέως γενι¬κό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εί-ναι φίλος και επίσης κουμπάρος στον πρώτο γάμο του Μάρκου Καραμπέρη. Επίσης κουμπάρος του κατηγορούμενου ήταν ο Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από τρεις ημέρες. Την αυτοχειρία του 58χρονου εισοδηματία, του οποίου την κόρη βάφτισε ο Καραμπέρης, ερευνά η Αστυνομία για τυχόν παράπλευρη σύνδεση με τη δράση του κυκλώματος.
Η αποναρκοθέτηση του Γράμμου
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ της Δικαιοσύνης βρίσκεται ένας ακόμη κουμπάρος, αυτή τη φορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λεούδη, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης έχει παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο ΣΔΟΕ για το έργο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι υπεύθυνος είναι ο στρατός όσον αφορά την έγκριση και την εποπτεία. Στα πρακτικά μάλιστα της Επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για ανάθεση έργου διαπιστώθηκε η παραποίηση υπογραφών, ενώ αφήνονται υπόνοιες για συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι.
Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ΕΔΕ που διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2010, στο πόρισμα της οποίας γίνεται λόγος και για άλλες δύο υποθέσεις καταχρηστικής διαχείρισης δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Λεούδη. Η πρώτη αφορά διπλοπληρωμές τιμολογίων, υπερκοστολογήσεις δράσεων, παραποιήσεις υπηρεσιακών πρωτοκόλλων και ελλιπείς φακέλους, ενώ η δεύτερη κατατμήσεις έργων προβολής του Νομού Κοζάνης, ώστε να είναι νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις ύψους 150.000 ευρώ.
Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

το διαβασαμε εδώ:http://oladeka.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: