Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ.

IMG_2536

Από την μια σκέπτομαι το τι περνάμε σαν λαός με τα νέα μέτρα και με την ανεργία καθώς και με όλες αυτές τις περικοπές που γίνονται σε μισθούς και συντάξεις.Τα ευνοϊκά μέτρα που θεσπίζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών και να  βάλουν φυλακή εμάς.Όλα αυτά τα μέτρα που καθημερινά μας εξαθλιώνουν και βλέπουμε να δημιουργείται μια νέα τάξη ανθρώπων, αυτή των νεοάστεγων.Δύσκολοι καιροί......

       Σε μια αισιόδοξη ματιά όμως και βάζοντας τα πράγματα κάτω θέλοντας να δω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, έκανα την εξής διαπίστωση: Η ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ. Πριν μου κρεμάσετε κουδούνια και πείτε πως τρελάθηκα σπεύδω να εξηγήσω και να τεκμηριώσω τα ως άνω  γραφόμενα. Το 1991, πρωτοετής τότε στην φιλοσοφική σχολή της Pristina,ταξίδεψα στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο όπου και έμεινα για ένα περίπου μήνα. Τα όσα εκεί αντίκρισα ήταν για εμένα πρωτόγνωρα αλλά αυτό που μου είχε κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όταν πήγα στο super market για να ψωνίσω και είδα μπροστά μου ένα γερμανό πολίτη να ψωνίζει μια φέτα καρπούζι τυλιγμένη σε σελοφάν........... Εκεί αυτομάτως σκέφτηκα: '' τσιγγουναράδες  γερμανοί μας το παίζετε και ευρωπαίοι '' Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να καταλάβω πως αυτό δεν το έκανε από τσιγγουνιά αλλά εφάρμοζε την λεγόμενη οικιακή οικονομία. Σε καμία περίπτωση δεν έκαναν περιττές αγορές, τους έβλεπα και στις παραλιακές ταβέρνες τα καλοκαίρια που ερχόντουσαν στη χώρα μας  οι τουρίστες. Στο δικό τους τραπέζι τα απολύτως απαραίτητα ενώ από το δικό μας τραπέζι τα μισά κατέληγαν στον κάδο γιατί χορταίναμε με τα μισά από όσα είχαμε παραγγείλει.Να όμως που σήμερα βγαίνεις να κάνεις ψώνια στο super market και βλέπεις και την ελληνίδα νοικοκυρά να εφαρμόζει το ίδιο σύστημα της αγοράς των απολύτως απαραίτητων! Κινείσαι στην Εγνατία με το αυτοκίνητο και βλέπεις πως όλοι ταξιδεύουν με την ιδανική ταχύτητα [ 120 και 5η] για να έχουν την λιγότερη δυνατή κατανάλωση. Για τις κοντινές αποστάσεις,δεν το συζητάμε, τα ποδαράκια μας ή το ποδήλατο που το είχαμε ξεχασμένο στην αποθήκη. Στο σπίτι βλέπεις να μην υπάρχει περιττή κατανάλωση και όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως  να έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικούς χαμηλής κατανάλωσης. Τα καφενεία στο χωριό κλείνουν νωρίς το βράδυ για να μην καταναλώνουν πολύ καύσιμο[ξύλα ή πετρέλαιο] άσε που αν τελικά έρθει και το ΤΕΒΕ στο χωριό βλέπω να κλείνουν όλα τα καφενεία και να πηγαίνουμε κάθε βράδυ και σε ένα διαφορετικό φίλο φέρνοντας μαζί μας τα ποτά και τα ξύλα και να κάνουμε ΠΡΕΜΕΝΤΙ.

    Μόνο που όλα αυτά δεν γίνονται γιατί ξαφνικά οι Έλληνες αποκτήσαμε την ανάλογη παιδεία σε θέματα οικονομίας αλλά γιατί υπάρχει, πραγματικά μεγάλο, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Φανταστείτε ,όμως, να είχαμε τέτοια οικονομική παιδεία και να την εφαρμόζαμε επί σειρά γενεών , φανταστείτε να μην ήμασταν υπερκαταναλωτικοί και ευκολόπιστοι και να αντιστεκόμασταν, στην πολύ  καλά στημένη παγίδα των τραπεζών με τους πολιτικούς, στα δάνεια που μοίραζαν απλόχερα το 2000. Ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν καλυτέρα ή τουλάχιστον θα ήταν μικρότερης εντάσεως.

 

ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

πρόεδρος Ν.Ε ΛΑ.Ο.Σ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν εχεις αδικο σε οσα λες . το θετικοτερο για μενα θα ηταν ομως αν καταφερουμε και αλλαξουμε τελικως τη νοοτροπια μας και φτασουμε στο σημειο καποτε να σκεφτομαστε το κοινο καλο ολων μας .να παψουμε επιτελους να κοιταμε μονο την παρτη μας . ειμαστε παρτακηδες ολο μοστρα και απο ουσια μηδεν .αυτο το ξερουν οι εξω και ηξεραν τον τροπο να μας φερουν ως εδω .απο δω και περα τι γινεται ομως ?

apolnarama είπε...

το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ,φίλε μου ανώνυμε, είναι να μπορέσουμε να περάσουμε στην επομένη γενιά την νοοτροπία της αυτοσυγκράτησης και να τους μάθουμε να μην είναι ευκολόπιστοι , να γνωρίζουν όλα τα αρνητικά της υπερκατανάλωσης και της αλόγιστης μόστρας. Σε ότι έχει να κάνει με εμάς ....... ας παραδειγματιζόμαστε από τα παρελθόντα λάθη!