Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αδικαιολόγητες οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα,πέφτουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

 

 

Πέφτουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Μόνο στιγμιαίο υπήρξε το άλμα της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξ αιτίας του εμπάργκο στο Ιράν, αντίθετα με την κερδοσκοπία που ακολούθησε στην Ελλάδα


Αθήνα

Στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων έχουν ήδη πάρει την ανιούσα εξ αιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν που αποφάσισε η ΕΕ. Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ωστόσο, έπειτα η είδηση δεν προκάλεσε παρά ένα στιγμιαίο άλμα των τιμών, τη Δευτέρα.

Την Τρίτη, έπειτα από τη «δυστοκία», που παρατηρείται, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI και από τις απογοητευτικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι τιμές υποχώρησαν αισθητά.

Στη σταθεροποίηση των τιμών συνέβαλε τα μέγιστα η Σαουδική Αραβία. Το απόγευμα η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Η είδηση ότι πρόκειται σύντομα να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές και από τη Λιβύη, αποτέλεσε μια ακόμη υπόσχεση για συγκράτηση των πετρελαϊκών τιμών διεθνώς το επόμενο χρονικό διάστημα. Και το ΔΝΤ, άλλωστε, δημοσιοποίησε χθες τις τελευταίες (απογοητευτικές) εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βασιζόμενο στην πρόβλεψη ότι η μέση τιμή του αργού θα διαμορφωθεί το 2012 στα 99 δολάρια το βαρέλι, δεν θα διαφοροποιηθεί δηλαδή από τη μέση τιμή του 2011.

Αργά το βράδυ της Τρίτης στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού είχε υποχωρήσει κατά 83 σεντς από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η αγορά τη Δευτέρα και είχε διαμορφωθεί στα 98,75 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent (που επηρεάζει περισσότερο την διαμόρφωση των τιμών στην Ελλάδα) υποχωρούσε κατά 68 σεντς και είχε διαμορφωθεί στα 109,90 δολάρια το βαρέλι. Αρκεί να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Brent το τελευταίο 12μηνο είναι 111,86 δολάρια το βαρέλι.

Είναι προφανές ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν (που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά όχι άμεσα αλλά τον προσεχή Ιούλιο) δεν αποτελούν την αιτία αλλά την... πρόφαση για τις ανατιμήσεις των καυσίμων στην Ελλάδα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: