Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στη Μελβούρνη

Ομογένεια Αυστραλίας

Ο τροβαδούρος Παντελής Θαλασσινός πρόκειται να βρεθεί σύντομα στη Μελβούρνη, για μια δωρεάν συναυλία, στο Φεστιβάλ «Αντίποδες». Η δωρεάν συναυλία θα δοθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στο καθιερωμένο «Γλέντι» της οδού Λόνστεϊλ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.
Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς νησιώτες. Το 1976 μπαρκάρει με το Καπετάν Σταμάτης, ένα φορτηγό «μενεραλάδικο» και κάνει ένα γύρο του κόσμου. Στην Ιαπωνία αγοράζει μια κλασσική κιθάρα και αρχίζει να παίζει για πρώτη φορά ελληνικό ρεπερτόριο. To 1986 με τον Γιάννη Νικολάου δημιουργούν τους «Λαθρεπιβάτες» ένα φωνητικό ντουέτο και μπαίνουν στη δισκογραφία με το «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε» και με παρθενική εμφάνιση στο Ζυγό της Πλάκας με τη Χάρις Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν.
Στη συνέχεια το γκρουπ διαλύεται και o Παντελής αφήνει την Αθήνα και γυρίζει στη Χίο όπου δημιουργεί ένα χώρο μουσικής έκφρασης τη «Μυροβόλο» με σήμα τη Φαίδρα. Εκεί ετοιμάζει και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και παράλληλα γράφει τραγούδια για άλλους ερμηνευτές (Πέτρο Γαϊτάνο, Βούλα Σαββίδη, Ελένη Κουβίδη, Νικόλα Μητσοβολέα) και συνεργάζεται με στιχουργούς σαν τους Μάνο Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη που - όπως λέει κι ο ίδιος - του διαμορφώνουν το στυλ. Με ώριμο και καλό υλικό έρχεται στην Αθήνα και ηχογραφεί με την συνεργασία του Γιώργου Ανδρέου τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που λέγεται "Νύχτας κύματα" και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια "Eισιτήριο στην τσέπη σου", «Πόνος Άπονος» και «Καράβια Χιώτικα», σε στίχους δικούς του, του Ηλία Κατσούλη, του Μάνου Ελευθερίου και Μάρσης Τσοπανομίχαλου.
Τραγούδια του έχουν τραγουδήθεί από όλους σχεδόν τους έλληνες τραγουδιστές, καθώς επίσης και από ξένους, σε Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανο, με κυριότερους τους Muslum Gurses, και Sezen Aksu, Dorit Farkash, κ. α. Τραγούδησε σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και σε χώρους όπως, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Βασιλικό θέατρο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Δίον, στους Φιλίππους στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο Θέατρο Βράχων, στο Θέατρο Πέτρας, στο Παλλάς, στο Σ.Ε.Φ., και σε πολλά γήπεδα, στάδια και συναυλιακους χώρους.
Στο εξωτερικό έχει τραγουδήσει στην Κύπρο, στήν Τουρκία, στη Ζυρίχη, στη Γένοβα, στη Ρώμη, στην Οδησσό, στη Στοκχόλμη, στη Φραγκφούρτη, και στο Λονδίνο. Έχει κάνει μουσικές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, σε σήριαλ, διαφημίσεις, μουσικά σήματα σταθμών, και τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα του είναι και τα: «Νύχτας κύματα», "Αστρανάμματα" (που περιείχε τα τραγούδια «Κράτα για το τέλος» και «Τα Σμυρναίικα τραγούδια») και «Απ’ την Τήλο ως τη Θράκη (Δια ζώσης)».

Αυστραλία: Ο Ελληνικός πληθυσμός. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αυστραλία ήταν κάποιος Δαμιανός Γκίκας, που μεταφέρθηκε στο Sydney ως κατάδικος το 1802. Λέγεται ότι ο Γκίκας ήταν Υδραίος καπετάνιος, συνελήφθη άδικα σαν πειρατής από ένα εγγλέζικο πολεμικό και καταδικάστηκε σε εξορί...Δείτε περισσότερα

Από: ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - INFO DIASPORA

Δεν υπάρχουν σχόλια: