Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

To τουρσί...

 

Ο χειμώνας είναι η εποχή που υπάρχουν άφθονα λαχανικά. Ένας πολύ εύκολος και γευστικός τρόπος να τα συντηρήσουμε για όλο το χρόνο είναι να τα κάνουμε τουρσί. Γευστικά και αρωματικά, τα τουρσιά χρωματίζουν το τραπέζι μας νοστιμεύοντας τη Σαρακοστή αλλά και το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Πικάντικα ή γλυκόξινα, τα...
συναντάμε σε διάφορα μεγέθη, ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Δίνουν υπέροχη γεύση στις σαλάτες και στα κρεατικά μας, αλλά τρώγονται ευχάριστα και μόνα τους. Eπιλέξτε, λοιπόν, φέτος, αντί να αγοράσετε τουρσί, να το φτιάξτε μόνοι σας, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Για να παρασκευάσουμε τουρσί διαλέγουμε πάντα φρέσκα λαχανικά τα όποια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μέσα σε ένα 24ωρο.
Αλατίζουμε τα ωμά λαχανικά με χοντρό αλάτι, για να φύγει το περιττό νερό που μπορεί να αραιώσει το ξίδι. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε στρώσεις με αλάτι ή τα βουτάμε σε άλμη έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να παραμείνουν μέσα στην άλμη. Τα αφήνουμε για 24-48 ώρες, κατόπιν τα ξεβγάζουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε καθαρά και στεγνά βάζα. Δεν τα γεμίζουμε ως επάνω, αλλά αφήνουμε ένα κενό 2,5 εκατοστά από το στόμιο του βάζου. Τέλος, γεμίζουμε τα βάζα με ξίδι, αφήνοντας ένα κενό 1,5 εκ. από πάνω ,αν θέλουμε βάζουμε και 2 σκελίδες σκόρδο. Τα σκεπάζουμε με λάδι και τα αφήνουμε για 10 ημέρες σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον πριν καταναλωθούν.
Το τουρσί αν και είναι πολύ εύκολη λύση για να συνοδεύουμε τα πιάτα μας ,όπως κρέατα και θαλασσινά, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από κάποιον που ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε νάτριο όπως άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια.

http://press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: