Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η συμβολή των καστοριανών στους απελευθερωτικούς αγώνες και στην επανάσταση του 1821

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αι. μαρτυρούνται απο τουρκικά ή εκκλησιαστικά έγγραφα επιδρομές κλεφτών (είτε χριστιανών είτε μουσουλμάνων) σε πολλές πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικά, την πόλη της Καστοριάς λεηλάτησαν... Τουρκαλβανοί το 1756 και υπογράφηκε συμφωνητικό μεταξύ επιφανών χριστιανών της πόλης, μετά απο πρωτοβουλία του μητροπολίτη, που προέβλεπε συντονισμό των ενεργειών για αποτελεσματικότερη άμυνα της πόλης: ‘’Συμφωνητικόν γενόμενον υπό του πανιερωτάτου ημών δεσπότου δι’ ου υποχρεούνται οι Καστοριείς να υποστηρίξωσι τα συμφέροντά των και να είμεθα πάντες συνεσφιγμένοι με τον δεσμόν τον άμαχον της αγάπης πάντοτε και ιδία κατά τον δυστυχή τούτον αιώνα μετά καθαρού συνειδότος και απονήρευτου καρδίας να ζήσωμεν και συμπολιτευθώμεν απαραβάτως ο εις υπέρ των πολλών αγωνιζόμενοι και οι πολλοί υπέρ του ενός αλλήλοις συνδεδεμένοι’’.
Όμως, οι πραγματικά καταστροφικές επιδρομές Τουρκαλβανών κλεφτών πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1770-1774, όταν ξέσπασε γενικός αναβρασμός στην υπόδουλη Ελλάδα. Αφετηρία αυτής της αναταρραχής ήταν οι βλέψεις του ρώσου τσάρου Μ. Πέτρου και της Μ Αικατερίνης στο Αιγαίο, που έληξε με τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1768-74) και τη συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκε μια επανάσταση κυρίως στη Νότια Ελλάδα με την παρακίνηση των ρώσων αδελφών Ορλώφ και του σιατιστινού Γ. Παπαζώλη, που κατέληξε σε αποτυχία, γνωστή ως ‘’Ορλωφικά’’. Οι συνέπειες στον δυτικομακεδονικό χώρο ήταν ολέθριες, καθώς τουρκαλβανοί πλιατσικολόγοι, επωφελούμενοι την γενική αναταρραχή, βρήκαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν εκ θεμελίων πολλά χωριά. Στον κώδικα της Μητρόπολης Καστοριάς εμφανίζονται πολλές ενθυμήσεις απο τις αλλεπάληλες επιδρομές τους το 1773 και το 1774
Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

πηγή: istorikakastorias.blogspot.com

το διαβασαμε εδώ:http://www.mpetskas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: