Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ιστορία των κέντρων κράτησης και υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα...

 

metanastes_foto0870

Το ζήτημα της δημιουργίας Κέντρων υποδοχής Μεταναστών ανά την Ελληνική Επικράτεια είχε απασχολήσει και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Εκτός αν είναι διαφορετικό το ένα ζήτημα από το άλλο,θέλοντας να πω ότι δεν γνωρίζω αν διαφέρει η δημιουργία Κέντρων υποδοχής, από την δημιουργία κέντρων κράτησης Μεταναστών που προσπαθούν να κάνουν στην Νεάπολη Βοΐου.
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναδημοσιεύουμε από το διαδίκτυο δύο άρθρα με αναφορά στην πηγή για να δούμε πιες ήταν οι προτάσεις και πιες οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν υιοθετούμε όλες τις απόψεις,έχουμε δική μας άποψη,την οποία και θα εκφράσουμε όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη γνώση, γύρω από το θέμα που ανέκυψε έτσι ξαφνικά,χωρίς κανένας να ρωτηθεί, στην τοπική μας κοινωνία,την κοινωνία του Βοΐου,γιατί τέτοια είδους ζητήματα μας αφορούν όλους!
Το ένα το άρθρο είναι του Μαΐου του 2011 και το άλλο του Αυγούστου του 2011
"Την καθολική άρνηση των τοπικών κοινωνίων με αιχμές τους δήμους και τις περιφέρειες, συναναντά η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη λειτουργία των μονάδων υποδοχής και κράτησης μεταναστών, στο πλαίσιο της νέας Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Mεταναστών.
Συγκεκριμένα δήμαρχοι, κάτοικοι και τοπικοί φορείς και των δεκατεσσάρων, επιλεγμένων από το υπουργείο, περιοχών, λένε «βροντερό όχι» στη μεταφορά λαθρομεταναστών και προχωρούν παράλληλα σε μαζικές κινητοποιήσεις, προαναγγέλλοντας μάλιστα την εντατικοποίησή τους, σε περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό το αίτημα τους.
Αναλυτικά:
Σπάρτη: Στη γη του Λεωνίδα, δε δεχόμαστε λαθρομετανάστες
Aιφνιδιασμένος, δηλώνει με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος. «Δε μπορεί το πρόβλημα που υπάρχει στην Αθήνα να εξάγεται στην περιφέρεια», σημειώνει χαρακτηριστά και προσθέτει ότι «από τη στιγμή που το Κέντρο δεν έχει λειτουργήσει εδώ και τόσο χρόνια, δεν χρειάζεται να λειτουργήσει».
Από την πλευρά τους βουλευτές της Λακωνίας, με πρωτοστάτες τον Θανάση Δαβάκη και το Γρηγόρη Αποστολάκο, κάνουν λόγο για «φυλακή επί της ουσίας, και όχι κέντρο πρώτης υποδοχής των λαθρομεταναστών» και τονίζουν ότι η Σπάρτη πλήττεται από την «ανυπαρξία συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία της για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας που πλήττει την καθημερινότητα των Λακώνων πολιτών».
Να σημειωθεί ότι αναβρασμός επικρατεί και στις τάξεις των κατοίκων, όπου πολλοί από αυτούς επισημαίνουν ότι «Στη γη του Λεωνίδα, δε δεχόμαστε λαθρομετανάστες».
Π. Λαμπρινούδης: Ακατάλληλες οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή μεταναστών στη Χίο
Ακατάλληλες χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις του κέντρου υποδοχής μεταναστών ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr.
Προσθέτει δε, ότι στο νησί τελευταία χρόνια έχει λυθεί το πρόβλημα εισροής λαθρομεταναστών, λόγω της συνδρομής της ευρωπαϊκής δύναμης «Frontex».
Σ. Θάνος – Σάμος: Μόνο μετανάστες του νησιού
«Θέλουμε οι κάτοικοι της Σάμου να αισθάνονται ασφάλεια», τονίζει ο δήμαρχος Στέλιος Θάνος και καθιστά σαφές πως σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν μετανάστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Θα αντιδράσουμε δυναμικά, αν μας φέρουν από αλλού», συμπληρώνει ο κ. Θάνος, καταγγέλοντας μάλιστα ότι παρατηρείται μια σκόπιμη παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, ξενοφοβικό κλίμα και ανησυχία στη σαμιακή κοινωνία.
Σ. Ντούρος – Αχαρναί: «Φτάνει πια»!
«Μπλέξανε και δεν το έχουν καταλάβει. Ο Δήμος Αχαρνών παρέχει εδώ και χρόνια κρίσιμες εξυπηρετήσεις στο Λεκανοπέδιο. Δεν μπορεί να υπομείνει άλλες υπερτοπικές χρήσεις. Φτάνει πια», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι πρότειναν ταυτόχρονα τη διεξαγωγή άμεσων κινητοποιήσεων, προκείμενου οι κάτοικοι της περιοχής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Δ. Μοσχάτου: «Όχι» στη γκετοποίηση των μεταναστών
«Σε περιόδους κρίσης που καταγράφονται αυξημένα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών εγκυμονούν κινδύνους».
Αυτή την άποψη διατυπώνει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Μοσχάτου και δηλώνει κάθετα αντίθετο στη δημιουργία χώρων εγκατάστασης μεταναστών στην περιοχή του όπως σε ξενοδοχεία του Μοσχάτου ή στο κέντρο μεταγωγών Ταύρου και στο στρατόπεδο του ΡΟΥΦ.
Ν. Μελετίου προς Παπουτσή: «Φέρνετε μία νέα βόμβα στον Ασπρόπυργο»
Για μία νέα «βόμβα» στην ποδιά του Ασπροπύργου, κάνει λόγο ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή.
«Την ώρα που, ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο το έγκλημα της εν ψυχρώ δολοφονίας δύο Πακιστανών, από αλλοδαπούς αθίγγανους, την ώρα που οπλισμένες συμμορίες έχουν μετατρέψει τον τόπο μας σε περιφέρεια του τρόμου, είναι αδιανόητο να αποδεχτεί τη φιλοξενία, ενός ακόμη προβλήματος της Πρωτεύουσας» συμπληρώνει μάλιστα ο κ. Μελετίου.
Δ. Μαρωνείας-Σαπών: «Ήδη φιλοξενούμε λαθρομετανάστες»
«Στο κέντρο μεταναστών στη Ροδόπη φιλοξενούνται και μάλιστα σε απάνθρωπες συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες», εξηγούν σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, πηγές του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
Παράλληλα διευκρινίζουν ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε ενδεχόμενο μεταφοράς κι άλλων μεταναστών, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πολίτες Ορεστιάδας: «Η περιοχή θα κινδυνεύσει με άμεση απαξίωση»
Έξω από το δημαρχείο της πόλης, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων Ορεστιάδας, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στη δημιουργία «στρατοπέδου μεταναστών» στην περιοχή τους.
Συγκεκριμένα η «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά Κέντρων Παράνομων Λαθρομεταναστών» που διοργάνωσε την εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα, σε ψήφισμά της αναφέρει πως «η ίδρυση νέων Κέντρων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις».
Δ. Ρογκότης – Θεσπρωτία: «Να μη μεταφερθεί σε εμάς το πρόβλημα της Ηγουμενίτσας»
«Δεν μπορεί να μεταφερθεί το πρόβλημα της Ηγουμενίτσας σε μας», αναφέρει ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης.
Συμπληρώνει δε, ότι η Βροσίνα είναι κοντά στα σύνορα κι ως εκ τούτου οι μετανάστες θα βρίσκονται δηλαδή κοντά σε μια άλλη έξοδο.
Επιπλέον ο Δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής ετοιμάζει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου.
Κάτοικοι Έβρου προς Πολιτεία: «Θα μας βρείτε απέναντί σας»
«Να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άλλους νομούς που μέχρι σήμερα δεν υπέστησαν το ελάχιστο από όλα αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν τον Έβρο επί δεκαετίες», καλούν κάτοικοι της περιοχής την ελληνική πολιτεία.
Μάλιστα τονίζουν πως σε διαφορετική περίπτωση θα τους βρει απέναντί της.
Π. Πατσουρίδης: «Το Διδυμότειχο δεν αντέχει άλλο κέντρο κράτησης»
Τη σαφή αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου δηλώνει και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.
Ζητάει δε, ισόρροπη κατανομή κέντρων κράτησης μεταναστών σε κάθε σημείο της χώρας και απαιτεί παράλληλα καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
Να θυμίσουμε ότι την έντονη αντίδρασή του είχε εκφράσει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στον Έβρο, μετά από σύσκεψη-συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο δημαρχείο Σουφλίου, με τη συμμετοχή του ιδίου και των δημάρχων του Έβρου.
«Κάποιοι προσπαθούν να αποφασίσουν και να διαμορφώσουν τις τύχες της θεσμικής κοινωνίας μας χωρίς αυτή να ερωτηθεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Ομόθυμα και έκθυμα καταθέσαμε ότι τη μοίρα μας την καθορίσουμε εμείς και αν θέλει η Αθήνα μας ακολουθεί», σχολίασε ο Άρης Γιαννακίδης.
«θα καλέσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και τις πολιτικές δυνάμεις να πούμε ένα μεγάλο όχι να μετατραπεί ο τόπος αυτός σε τόπος εγκλεισμού και κράτησης ανθρώπινων ψυχών και εμείς λέμε ότι αυτόν δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής», συνέχισε.
«Μπορεί να είναι το πρελούδιο ο βαθμός αντίστασης και ενιαίας έκφρασης ολόκληρης της θεσμικής κοινωνίας. Θα μας βρίσκει αντιμέτωπους κάθε τι που αποφασίζει η πολιτεία χωρίς να αφουγκράζεται και να διαβουλεύεται με την τοπική κοινωνία θα μας βρίσκει αντιμέτωπους», κατέληξε.
Απ. Κοιμήσης – Αμφιλοχία: «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές»
Ακατάλληλες εκτιμά πως είναι οι υποδομές του κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Στάνο, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, και προσθέτει ότι για να είναι έτοιμες απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση, είναι ανεπίτρεπτο να μεταφερθούν μετανάστες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, όπου εντός του οποίου φιλοξενείται η «Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου» και η μεγάλης αξίας εικόνα της «Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας».
Συν τοις άλλοις το στρατόπεδο, βρίσκεται σε σημείο όπου έχει χαρακτηριστεί περιοχή natura, στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και ως χώρος προσκυνήματος μεταναστών και υπάρχει επιπλέον και αποθήκη πυρομαχικών.
πηγή: aftodioikisi.gr
«Διώχνουν» τα κέντρα μεταναστών
της Όλγας Τάντου
Στην κοινωνία «σκοντάφτει» ένα ακόμα... μεγαλόπνοο κυβερνητικό σχέδιο, η...
«Διώχνουν» τα κέντρα μεταναστών
υπουργική απόφαση ίδρυσης κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών. Φορείς και κάτοικοι των περιοχών, όπου έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσουν τα κέντρα, φέρονται διατεθειμένοι να αντιδράσουν μέχρις εσχάτων, προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός για τα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και άγνοια του ζητήματος, ενώ υποκρύπτονται και σκοπιμότητες, αφού συγκεκριμένοι λόγοι καθιστούν απαγορευτική τη μαζική παρουσία εκατοντάδων ή χιλιάδων αλλοδαπών σε συγκεκριμένα σημεία της επικράτειας.
Όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωνε την απόφαση για τα κέντρα πρώτης υποδοχής ή κράτησης παράνομων μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας, ορισμένοι... «κακοπροαίρετοι» ισχυρίστηκαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοζόταν, διότι οι τοπικές κοινωνίες δεν θα δέχονταν τους λαθρομετανάστες. Ένα μήνα μετά, οι αντιδράσεις που καταγράφουν τα «Επίκαιρα» από τις περιοχές που επιλέχθηκαν έρχονται να τους επιβεβαιώσουν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στη Σάμο πρόκειται να λειτουργήσει κέντρο πρώτης υποδοχής. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι το νέο. Το σχέδιο στην περιοχή αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει ήδη αποτύχει, αφού τέθηκε σε λειτουργία κέντρο χωρητικότητας διακοσίων ογδόντα πέντε ατόμων, το οποίο σήμερα είναι κατεστραμμένο!
«Αλίμονο σ’ εμάς και στους κατοίκους της Σάμου!» αναφωνεί στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος των Συνδικαλιστών Αστυνομικών Σάμου, κ. Θωμάς Λιόκαυτος, που περιγράφει την... τύχη του πρώτου κέντρου υποδοχής: «Καταστράφηκε πριν από τρία χρόνια, όταν ξεπεράστηκαν τα όρια... Το καλοκαίρι του 2008 ήταν πάνω από εφτακόσια άτομα στο κέντρο. Μιλάμε για ακραίες καταστάσεις! Ήταν μόνο δύο συνάδελφοι. Πώς θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση; Δεν ελεγχόταν!... Είχαμε ζητήσει κι άλλα άτομα, αλλά ουδέποτε μας τα έστειλαν. Οι μετανάστες, αφού κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις, έφυγαν, ενώ την περίοδο εκείνη εκτοξεύτηκαν οι δείκτες εγκληματικότητας στη Σάμο».
Ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και σε ό,τι αφορά στις μεταγωγές. «Η Σάμος έχει μόνο μία ακτοπλοϊκή γραμμή. Και παλαιότερα, με τις μεταγωγές, δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα, διότι δεν είχε χώρο το καράβι ούτως ώστε να τους μεταφέρει. Πώς θα τους μεταφέρουμε αυτούς στα κέντρα κράτησης;» αναρωτιέται.
Οι αστυνομικοί του νησιού από τις 29 Μαΐου έχουν αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία παραθέτουν αναλυτικά όλα αυτά τα ζητήματα, δεν έλαβαν, ωστόσο, ποτέ απάντηση.
Πάντως, δεν είναι οι μοναδικοί που αντιδρούν απέναντι στους νέους σχεδιασμούς. «Δεν μας έχουν πει τίποτα για το πότε θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής, αλλά δεν θα το αφήσουμε ούτε κι εμείς να λειτουργήσει, αν δεν λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει όπως πρώτα: Μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της Σάμου. Δεν δεχόμαστε να είμαστε το μοναδικό από όλα τα νησιά που θα δέχεται παράνομους μετανάστες και ίσως ακόμα κι από το εσωτερικό της Ελλάδας», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος της Σάμου, κ. Στυλιανός Θάνος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού έχει ξεκινήσει, μάλιστα, συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους που αντιτίθενται στα εν λόγω σχέδια. Όπως μας ενημερώνει ο αντιπρόεδρός του, κ. Νίκος Οικονόμου, «τρεις χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη υπογράψει, και αναμένουμε περισσότερους. Όλοι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι. Το κέντρο υποδοχής βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα, στα διακόσια μέτρα από τα τελευταία σπίτια». Πού αποδίδει ο κ. Οικονόμου αυτή τη μαζική αντίδραση; «Πρώτον, φοβόμαστε για την εγκληματικότητα. Έχει επαναληφθεί κατά το παρελθόν. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρξει ένα τέτοιο κέντρο. Θα γεμίσει διακόσια ογδόντα άτομα, και μετά τι θα γίνει; Διότι η Αθήνα, με βάση τις δηλώσεις του κ. Καμίνη, δεν δέχεται πλέον μετανάστες. Άρα πού θα πάνε, ερχόμενοι εδώ; Δεύτερον, η περιοχή είναι τουριστική. Ποιος Έλληνας τουρίστας θα ακούσει ότι υπάρχει κέντρο λαθρομεταναστών και θα έρθει εδώ για διακοπές;»...
Κέντρο υποδοχής μεταναστών κι εκεί που δεν υπάρχουν!
«Κέντρο εγκατάλειψης χαμένων ψυχών» χαρακτηρίζει το κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στη Σπάρτη το Επιμελητήριο Λακωνίας στην επιστολή που έστειλε προς τον κ. Παπουτσή. «Δεν προτιθέμεθα να το δεχτούμε», λέει στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Πανδής. «Το θέμα είναι ότι η Πολιτεία αποδεικνύεται άβουλη και αδύναμη να δώσει λύσεις και απλά προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα, κρύβοντάς το κάτω απ’ το χαλί». Τον Αύγουστο του 2008 εγκαινιάστηκε στη Σπάρτη κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, χωρητικότητας σαράντα πέντε ατόμων, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πανδή, «δεν λειτούργησε ποτέ, διότι μέχρι σήμερα κανένας δεν κατέβηκε σε κάποιο λιμάνι της Λακωνίας. Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, να λειτουργήσει τώρα; Στερείται παντελούς λογικής όλο αυτό το εγχείρημα, να λειτουργήσει σε έναν τόπο που δεν αποτελεί καν είσοδο λαθρομεταναστών!». Μιλώντας στα «Επίκαιρα», ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Σταύρος Αργειτάκος, εκφράζει την ανησυχία του και για ένα ακόμα σενάριο που κυκλοφορεί, το οποίο, σημειωτέον, δεν περιλαμβανόταν στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου: «Υπάρχουν φήμες ότι θα πάνε να χρησιμοποιήσουν το χώρο του στρατοπέδου. Ούτε που να τους περνάει απ’ το μυαλό! Δεν μπορεί σε μια περιοχή, όπου το κέντρο κράτησης που υπάρχει απ’ το 2008 δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, να μας φέρουν χίλια άτομα στο στρατόπεδο. Η εξαγωγή του προβλήματος των λαθρομεταναστών σε άλλη περιοχή είναι λάθος», καταγγέλλει.
Αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα
Οι αντιδράσεις στη Σάμο και τη Λακωνία δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά». Σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνονται στα σχέδια, οι επίσημοι φορείς και οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί και είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη τους. Μεταξύ αυτών, οι κάτοικοι, οι τοπικοί και πολιτιστικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, που «έπεσαν απ’ τα σύννεφα», όταν ενημερώθηκαν από το δελτίο Τύπου του υπουργείου ότι το στρατόπεδο «Ψαρογιάννη» θα μετατραπεί σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Με ψηφίσματα και κινητοποιήσεις έξω από το στρατόπεδο, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στις σκέψεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας, κ. Νίκος Σολδάτος, εξηγεί στα «Επίκαιρα» ότι τα υπάρχοντα κτίρια στο στρατόπεδο δεν είναι κατάλληλα για να φιλοξενήσουν κόσμο, αφού «δεν πρόκειται ουσιαστικά για στρατόπεδο, αλλά για αποθήκες πυρομαχικών. Δεν υπάρχουν κτίρια, αλλά τολ! Και, επιπλέον, η περιοχή είναι “Natura”· δεν μπορεί να ανεγερθούν κτίρια. Ακόμα, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο χώρο, καθώς και με την ιστορικότητα της περιοχής».
Το πιο δυναμικό «όχι» ήρθε, πάντως, από τη Θράκη. Σε κοινό κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, οι δήμαρχοι και οι μητροπολίτες, διευκρινίζεται: «Αρνούμαστε την επιλογή του Έβρου και της υπόλοιπης Θράκης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Διότι η Θράκη, με την ευαίσθητη γεωστρατηγική της θέση, τη διαφορετικότητα σε θρησκείες και αντιλήψεις και την εν γένει ιστορία της δεν αντέχει άλλες δοκιμασίες». Στο πλαίσιο της ίδιας επιστολής προειδοποιούν, μάλιστα, ότι «σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αντιληφθεί το μέγιστο πρόβλημα και συνεχίσει την ως άνω επιδίωξη, οι υπογράφοντες και ο λαός της Θράκης δεν θα το ανεχτούν και θα σταθούν δυναμικά απέναντι στην κυβέρνηση που θα υιοθετήσει - αποφασίσει την εξύφανση της καταστροφής του τόπου μας».
Η Αθήνα στέλνει το πρόβλημα σε άλλους δήμους...
Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας οδήγησε μάλλον σε λύσεις πανικού, αφού ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος επιλέχθηκε η... διασπορά των λαθρομεταναστών σε «γκέτο», όπως καταγγέλλεται, εντός άλλων δήμων. Δίπλα στο ιστορικό κέντρο, στη μονάδα «Πέτρου Ράλλη», σκοπεύουν να δημιουργήσουν κέντρο κράτησης. Ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, αναφέρει στα «Επίκαιρα» ότι «με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες. Δεν θεωρούμε σωστό, όμως, να τους παίρνεις από το κέντρο της Αθήνας και να τους πηγαίνεις κάπου αλλού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το να φτιαχτούν μέσα στις πόλεις “γκέτο” απλά και μόνο για να μεταφερθεί το πρόβλημα. Θα υπερασπιστούμε με όλο μας το σθένος τα δικαιώματα των μεταναστών στην εργασία, την εκπαίδευση και την καλύτερη ζωή. Εκείνο στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι στο να δημιουργούνται στρατόπεδα μεταναστών».
Αντιδράσεις, όμως, εκδηλώνονται και στην Αμυγδαλέζα, όπου ήδη λειτουργεί κέντρο πρώτης υποδοχής ανηλίκων. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Σωτήρης Ντούρος, «υπάρχει ένα κτίριο όπου δέχονται ανήλικους μετανάστες, και η δύναμη που μπορεί να φιλοξενήσει είναι το ανώτερο σαράντα παιδιά. Ενώ λάβαμε διαβεβαίωση από το υπουργείο, είμαστε σε εγρήγορση και φοβόμαστε τα πάντα. Το στρατόπεδο μέσα έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι οι σχολές της Αστυνομίας, οι οποίες συνοδεύονται από τους νόμους του πανεπιστημίου. Άρα, φυλάκιση μεταναστών δεν μπορεί να γίνει· πρόκειται για τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, ανήσυχοι οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει Επιτροπή Αγώνα. Όπως εκμυστηρεύεται στα «Επίκαιρα» μέλος της Επιτροπής: «Πιστεύουμε ότι λένε τη μισή αλήθεια. Εκεί μέσα υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις για να καλύψουν δύο χιλιάδες άτομα – έχουν ξεμείνει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οικίσκοι που φιλοξενούσαν τότε δημοσιογράφους». Με ψήφισμα που έχουν υπογράψει πεντακόσιοι μέχρι στιγμής κάτοικοι –αριθμός που αναμένεται να βαίνει αυξανόμενος–, απαιτείται να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής ανήλικων λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα και, αν υπάρχει τέτοια απόφαση, να ανακληθεί.
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται, πάντως, πως αντιμετωπίζει και ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπου ήδη εδώ και χρόνια λειτουργούν δύο κρατητήρια αλλοδαπών στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Ο δήμαρχος, κ. Χρήστος Κορτζίδης, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη υπάρχει, ενώ επιφυλάσσεται να αντιδράσει άμεσα, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια. Οι κάτοικοι, εντούτοις, ανησυχούν, αφού λέγεται ότι στο Ελληνικό... «κληρώθηκε διπλό τζακ ποτ», αφού θα τεθεί σε λειτουργία όχι μόνο κέντρο υποδοχής μεταναστών, αλλά και κράτησής τους. Στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία έγινε στις 16 Ιουνίου, εφτακόσια άτομα προσυπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας –και η συλλογή υπογραφών καλά κρατεί–, κατηγόρησαν τη δημοτική Αρχή για σιωπηρή συγκατάθεση στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ πλέον ετοιμάζονται για μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 18/08/2011
www.tovoion.com

http://www.kozanilife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: