Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

GP Αυστραλίας: Κέρδισε ο Μπάτον

 

 

Ο Μπάτον στρίβει πρώτος στην εκκίνηση του σημερινού αγώνα στην Αυστραλία

Ο Μπάτον στρίβει πρώτος στην εκκίνηση του σημερινού αγώνα στην Αυστραλία

Ο Βρετανός με τη McLaren έκανε έναν υγιεινό απογευματινό περίπατο στο πάρκο δίνοντας στην MP4/27 την παρθενική της νίκη. Πίσω του δόθηκε μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους Χάμιλτον και Φέτελ.
Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε το Μπάτον που ήταν στη 2η θέση να εκκινεί καλύτερα και να στρίβει πρώτος.μπροστά από το Χάμιλτον.
Πίσω τους έστριψαν οι Mercedes των Σουμάχερ και Ρόσμπεργκ και ο Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Μαρκ Γουέμπερ που από χτες αντιμετώπιζε πρόβλημα στο kERS έχασε την 5η θέση και έπεσε πίσω. Την ίδια ώρα οι Ρικιάρντο, Σένα συγκρούονται ενώ ο Χούλκενμπεργκ ακουμπά με το Γουέμπερ και εγκαταλείπει.
Ο αγώνας βρίσκει το ρυθμό του με το Φέτελ να πιέζει το Σουμάχερ ωσότου ο Γερμανός επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής εγκαταλείψει με πρόβλημα στο κιβώτιο.
Μπροστά οι McLaren ελέγχουν την κούρσα και δε θα υπάρξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση μέχρι τη στιγμή που η εγκατάλειψη του Πετρόφ θα αναγκάσει τον αλυτάρχη του αγώνα να βγάλει το αυτοκίνητο ασφαλείας. Οι διαφορές θα μηδενιστούν και ο Φέτελ θα σταθεί τυχερός στο μπες - βγες κερδίζοντας μια θέση από το Χάμιλτον εκεί.
Στους τελευταίους γύρους κανείς δε θα επιχειρήσει να βελτιώσει τη θέση του και το πέσιμο της καρό σημαίας βρίσκει το Μπάτον να πανηγυρίζει έξαλλα.
Το GP της Αυστραλίας ανέδειξε τις αδυναμίες ομάδων και οδηγών σε μεγάλο βαθμό. McLaren και Red Bull όπως λέγαμε πολλάκις θα πρωταγωνιστήσουν φέτος. Πίσω τους βρίσκεται λόγω οδηγικής ικανότητας ο Αλόνσο ενώ η τελική συγκομιδή βαθμών των Mercedes και Lotus αποδεικνύει πως απαιτούνται πολύ περισσότερα πράγματα από ένα γρήγορο μονοθέσιο για να κυνηγήσεις θέσεις και βαθμούς.


Μιλώντας μετά το τέλος του αγώνα ο νικητής Τζένσον Μπάτον τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς τη χρονιά με νίκη. Χτες ο Λιούις πήρε την pole και εγώ σήμερα τη νίκη. Αυτό μας δίνει ώθηση για τους επόμενους αγώνες. Ξεκινήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου στον αγώνα ήταν το αυτοκίνητο ασφαλείας. Όταν έχεις διαφορά 10 sec και την χάνεις στις έξι το απόγευμα είναι δύσκολο να κρατήσεις τα λάστιχά σου σε θερμοκρασία λειτουργίας. Ευτυχώς τα κατάφερα, εξοικονόμησα και καύσιμο οπότε μπόρεσα στην επανεκκίνηση να απομακρυνθώ. Το φετινό μονοθέσιο ήταν καλύτερο απ’ τα υπόλοιπα που έχω κερδίσει εδώ».

Για το Μπάτον ήταν η 13η νίκη της καριέρας του και η 3η στην Αυστραλία.

Από την πλευρά του ο Φέτελ έδειξε να απευθύνεται στους επικριτές της Red Βull: «Συγχαρητήρια στο Τζένσον και στη McLaren ήταν ανίκητοι σήμερα αλλά είμαι χαρούμενος με τη 2η θέση. Πολλοί δεν το περίμεναν μετά το χθεσινό αποτέλεσμα. Ήταν ένας καλός αγώνας για μας ξέραμε τις δυσκολίες οπότε η δεύτερη θέση και οι βαθμοί της είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Το μονοθέσιο έχει τη δυναμική, πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα ώστε να τους δυσκολέψουμε περισσότερο την ερχόμενη Κυριακή».

Ο Χάμιλτον που είδε την 2η θέση να γλιστρά μέσα από τα χέρια του όταν εμφανίστηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας συμπλήρωσε: « Ξεκίνησα και συνέχισα άσχημα. Ήταν δύσκολος αγώνας συγχαρητήρια στο Τζένσον. Θα ήταν καλύτερα να κάναμε το 1-2 αλλά δε τα κατάφερα. Επικεντρώνομαι στους επόμενους αγώνες».

Συνολικά τα αποτελέσματα ήταν:

Τελική κατάταξη:

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος

1. Button McLaren-Mercedes 1h34:09.565

2. Vettel Red Bull-Renault + 2.100

3. Hamilton McLaren-Mercedes + 4.000

4. Webber Red Bull-Renault + 4.500

5. Alonso Ferrari + 21.500

6. Kobayashi Sauber-Ferrari + 36.700

7. Raikkonen Lotus-Renault + 38.000

8. Perez Sauber-Ferrari + 39.400

9. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 39.500

10. Di Resta Force India-Mercedes + 39.700

11. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 39.800

12. Rosberg Mercedes + 57.600

13. Maldonado Williams-Renault + 1 γύρο

14. Glock Marussia-Cosworth + 1 γύρο

15. Pic Marussia-Cosworth + 2 γύρους

16. Senna Williams-Renault + 4 γύρους

Ταχύτερος γύρος: Button, 1:29.187

Εγκατέλειψαν:

Οδηγός Ομάδα Γύρος

Massa Ferrari 47

Kovalainen Caterham-Renault 42

Petrov Caterham-Renault 37

Schumacher Mercedes 11

Grosjean Lotus-Renault 2

Hulkenberg Force India-Mercedes 1

Karthikeyan HRT-Cosworth 1

De la Rosa HRT-Cosworth 1

Βαθμολογία:

Οδηγοί: Κατασκευαστές:

1. Button 25 1. McLaren-Mercedes 40

2. Vettel 18 2. Red Bull-Renault 30

3. Hamilton 15 3. Sauber-Ferrari 12

4. Webber 12 4. Ferrari 10

5. Alonso 10 5. Lotus-Renault 6

6. Kobayashi 8 6. Toro Rosso-Ferrari 2

7. Raikkonen 6 7. Force India-Mercedes 1

8. Perez 4

9. Ricciardo 2

10. Di Resta 1

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: