Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

72 εκ. ευρώ: Το κόστος για τις εκλογές

 

Τι κι αν η λαϊκή κοινή γνώμη ζητά περιορισμό των εκλογικών δαπανών, τι κι αν η τρόικα επέβαλλε πλαφόν ύψους 50 εκατ. ευρώ, το κόστος που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους, για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου αναμένεται να αγγίξει τα 72 εκατ. ευρώ!

leftaΠαρότι η τρόικα επέβαλλε «κούρεμα» κατά 80 εκατ. ευρώ στις τρέχουσες προεκλογικές δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες του 2009 που άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ, τα χρηματικά ποσά που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα τελικώς κυμαίνονται σε ρυθμούς «προ κρίσης».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, «η εκλογική ενίσχυση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατηρηθεί ακέραια στο ύψος που ήταν και το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω οικονομικής κρίσης». Έτσι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων θα ανέλθει περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, με βάση την υπ αρ. 15085 απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζονται και τα ανώτατα όρια των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Έτσι, το όριο των εκλογικών δαπανών κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. (Δείτε εδώ τη σχετική υπουργική απόφαση)

Συν 60 εκατ. ευρώ για επιδόματα

Πέραν των ποσών που θα διατεθούν στα κόμματα, κονδύλι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεσμεύεται, σύμφωνα πάντα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, για την πληρωμή των εκλογικών επιδομάτων που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί. Πρόκειται για τα εκλογικά επιδόματα τα οποία θα λάβουν μεταξύ άλλων υπάλληλοι Δήμων, Περιφερειών, υπουργείου Εσωτερικών, Εθνικού Τυπογραφείου, Γ.Γ. Επικοινωνίας, διεύθυνσης δημοσιονομικού ελέγχου κ.α. Το εκλογικό επίδομα διαμορφώνεται στα 500 ευρώ (μεικτά) ενώ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ανέρχονταν στα 800 ευρώ. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών εκλογικό επίδομα θα λάβουν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους οποίους η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: