Τρίτη 24 Απριλίου 2012

«Κραχ» στα φωτοβολταϊκά

 

«Κραχ» στα φωτοβολταϊκά

Με «κραχ» απειλείται η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών που βάζει «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη του κλάδου και ρίχνει στα… Τάρταρα την κορωνίδα της πράσινης ανάπτυξης.

Μετά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων το πάγωμα της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, η μη καταβολή των «εγγυημένων» εσόδων αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές και εξοντώνει οικονομικά αυτούς που αποφάσισαν να βάλουν φωτοβολταϊκά για κερδίσουν κάποιο εισόδημα και να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Αντιμέτωποι με αυτή την τραγελαφική πραγματικότητα -που δεν ωφελεί σε τίποτα την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας- δεν είναι μόνο οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο, αλλά και όσοι έχουν επενδύσει και στις υπόλοιπες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας όπως τα αιολικά πάρκα και τα μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι οικιακοί παραγωγοί, πολλοί από τους οποίους έχουν δώσει ακόμη και το υστέρημά τους για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού τους και λαμβάνουν πιστωτικά τιμολόγια. Η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο όταν έρχεται η ώρα της μηνιαίας πληρωμής των τραπεζικών δανείων και της απόδοσης του ΦΠΑ στο τέλος κάθε τριμήνου.

Οι παραγωγοί ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, ενώ δεν έχουν λάβει τα χρήματα από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Οι καθυστερήσεις ξεκίνησαν τον μήνα Σεπτέμβριο και από τότε συμβαίνουν σχεδόν συστηματικά.

Πρόβλημα ρευστότητας

«Το τελευταίο δίμηνο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά στα νησιά, όπου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι μεγαλύτερες. Δυστυχώς, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ μετακυλίεται στον ίδιο τον παραγωγό που δεν φέρει καμία ευθύνη. Φοβάμαι ότι μια μέρα είναι πιθανό το κράτος να βγει και να ανακοινώσει πως δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει κανέναν παραγωγό ενέργειας», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Κώστας Δανιηλίδης.

«Με 4,5 μήνες καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων κάθε φορά, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», καταγγέλλει στη Real planet παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος από τη Σάμο, που έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 70 κιλοβάτ στο χωράφι του.

«Εχω σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις να καλύψω και έτσι δεν μπορώ να κάνω κανέναν προγραμματισμό για τα έξοδά μου. Ούτε φυσικά μας ενημέρωσε κανείς ότι θα υπάρξουν τέτοιες καθυστερήσεις όταν υπογράφαμε τη σύμβαση. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόβλημα της ΔΕΗ και δεν πληρώνει. Μόνο τον Ιανουάριο, μας είχε στείλει μια επιστολή που έλεγε πως τα χρήματα θα καθυστερήσουν λόγω της ανακατανομής προσωπικού και των ελλείψεων που αντιμετωπίζει».

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη εντοπίζεται στη ρευστότητα της ΔΕΗ που, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, «επιλέγει να κρατά τα έσοδα από το τέλος ΑΠΕ, που κανονικά προορίζονται για τις ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να καλύψει άλλες τρύπες που έχει».

Το έλλειμμα της ΔΕΗ αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το λουκέτο που έβαλαν οι δύο ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχύθηκε από το γεγονός ότι είτε πολλοί παλιοί συνδρομητές διέκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω του φόρου στα ακίνητα είτε αδυνατούν να πληρώσουν.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα παραμείνουν σε ομηρία τα -αυξημένα- χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού και τα οποία υποτίθεται ότι δίνονται υπέρ της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών.

Ακόμη και το πρόσκαιρο μέτρο για τη λήψη δανείου της τάξης των 500-600 εκατομμυρίων ευρώ από το «φιλόπτωχο» πράσινο ταμείο, προκειμένου να καταβληθούν τα χρωστούμενα στους παραγωγούς ενέργειας, όχι μόνο δεν αρκεί να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά δημιουργεί νέο έλλειμμα σε πόρους που έχουν συγκεντρωθεί, προκειμένου να διατεθούν σε αυστηρά περιβαλλοντικούς σκοπούς

ΠΗΓΗ: real.gr

το διαβασαμε εδώ:

http://www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: