Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Γεωργικά φάρμακα: σύμβολα και ενδείξεις κινδύνου στις ετικέτες τους που πρέπει να αναγνωρίζουμε.

clip_image002

 
Τα γεωργικά φάρμακα διακρίνονται σε πολλές κατηγορίες όπως, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα κ.α..Όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης τα χρησιμοποιούν, άλλοι σε μεγάλη και άλλοι σε μικρή κλίμακα. Επιβεβλημένο είναι οι χρήστες να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σύμβολα και τις ενδείξεις κινδύνου της ετικέτας των γεωργικών φαρμάκων έτσι ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις πριν τα εφαρμόσουν στην καλλιέργεια. Τα σύμβολα που συναντούμε στις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων και οι ερμηνείες τους είναι τα εξής:

clip_image004
Τ: Τοξικό
clip_image006
C: Διαβρωτικό


clip_image008
Ε: Εκρηκτικό 



clip_image009
Ο: Οξειδωτικό


clip_image011
Ν: Επικίνδυνο για το περιβάλλον



clip_image014
Xn: Επιβλαβές


clip_image013
 Xi: Ερεθιστικό



clip_image017
F+: Εξαιρετικά
εύφλεκτο

clip_image016
F: Πολύ εύφλεκτο 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και τη σχετική υπουργική απόφαση για τις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων: http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/FEK_599-88.1122015528286.pdf .

Τα παραπάνω σύμβολα βέβαια δεν τα συναντάμε μόνο στις ετικέτες των γεωργικών φαρμάκων αλλά ορισμένα και σε προϊόντα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας και χρησιμοποιούμε όπως το οινόπνευμα και η χλωρίνη. Έτσι καλό θα είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Επιμέλεια: Γιώργος Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: