Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Report Προκριματικών – GP Ισπανίας

 

Ο Lewis Hamilton πήρε την pole position για το Ισπανικό Grand Prix με δραματικό τρόπο καθώς στο τέλος η pole άλλαξε χέρια τρεις φορές στα τελευταία λίγα δευτερόλεπτα. Το 1:21.707 Hamilton ήταν λιγότερο από τον χρόνο του Maldonado με τη Williams αλλά και του τοπικού αγαπημένου Fernando Alonso με την Lotus να κλείνει την πρώτη πεντάδα καθώς ο Romain Grosjean ήταν μπροστά από τον Kimi Raikkonen.
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Sebastian Vettel ξεκινά όγδοος μπροστά από τον Michael Schumacher, επιλέγοντας και οι δύο να κρατήσουν τα ελαστικά τους για τον αγώνα. Ο Jenson Button της McLaren και ο Mark Webber ήταν τα μεγάλα θύματα των προκριματικών, μένοντας εκτός Q3 και έτσι θα εκκινήσουν 11ος και 12ος αντίστοιχα.
Με λίγα λεπτά να απομένουν, φάνηκε ότι είναι κίνηση τακτικής ότι αρκετοί θα σώσουν ένα σετ μαλακών ελαστικών για τον αγώνα. Αλλά μία σειρά από προσπάθειες στο τέλος με μαλακό ελαστικό είδε με τη σειρά να παίρνουν προσωρινά την pole ο τοπικός αγαπημένος Fernando Alonso, πριν από τον Pastor Maldonado αρχικά και τον Hamilton τελικά.
Ήταν ένα πολύ ήσυχο ξεκίνημα στο Q1 με τις ομάδες να αναμένουν η μία την άλλη για να δούνε ποιος θα βγει πρώτος για χρόνο, ο di Resta βγήκε πρώτος και ακολούθησε το δίδυμο της Lotus με σκληρά ελαστικά στο πέμπτο λεπτό. Σύντομα ο Hamilton βρέθηκε στην κορυφή των χρόνων, ακολουθούμενος από τους Perez, Alonso και τις δύο Lotus.
Ο Pastor Maldonado ήταν ο πρώτος από τα μεγάλα ονόματα που έβαλε την μαλακή γόμα και βρέθηκε κατευθείαν στην κορυφή των χρόνων. Ακολούθησε ο Vettel αλλά ο γερμανός ήταν μισό δευτερόλεπτο πίσω από τη Williams.
Ο Hamilton έθεσε τον ταχύτερο ρυθμό με 1:22.583 στο Q1 καθώς όλες οι μεγάλες ομάδες πέρασαν στο Q2, παρά το ότι αρκετοί υστερούσαν ακόμα και με τα μαλακά ελαστικά. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν ο Bruno Senna, ο οδηγός Williams γλίστρησε στη στροφή 12 και έφερε τετακέ μένοντας στα χαλίκια.
Το Q2 είχε έντονη δραστηριότητα από την αρχή, ο Hamilton ήταν γρηγορότερος με 1:22.583. Ο Jenson Button φόρεσε ένα ολοκαίνουργιο σετ μαλακών ελαστικών, αλλά εξακολουθούσε να παραπονιέται για έλλειψη πρόσφυσης. Το δίδυμο της Lotus έφυγε αργά από τα pits, αλλά άνετα προχώρησαν στο Q3, ο Raikkonen ήταν σε ένα χρησιμοποιημένο σετ ελαστικών και ο Grosjean σε νέα ελαστικά, γράφοντας τον δεύτερο και τρίτο γρηγορότερο χρόνο.
Ένα εκπληκτικός τελευταίος γύρος από τον Pastor Maldonado τον έφερε στην κορυφή των φύλλων με 1:22.105 στο Q2. Με τις δύο Sauber σε επίσης γρήγορους χρόνους, οδηγήθηκαν οι Jenson Button και Mark Webber εκτός Q2.
Ο Vettel ήταν ο πρώτος που βγήκε για προσπάθεια στο Q3, όμως έκανε έναν μόνο γύρο, επιλέγοντας να μην γράψει χρόνο. Φαινόταν σαν να υπήρχε δραστηριότητα μετά από αυτό, με τις ομάδες να επικεντρώνονται στην στρατηγική του αγώνα. Αλλά στο τέλος έγιναν όλες οι δραματικές προσπάθειες, κάτι που δείχνει πως οι ομάδες ακόμα αξιολογούν τη θέση εκκίνησης ως σημαντική.









Δεν υπάρχουν σχόλια: