Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

“Χρυσό” μετάλλιο ευγνωμοσύνης έδωσε ο Δήμος Καστοριάς σε Χ. Γιαζιτζίδου-Γ. Χρήστου



Με μια λαμπρή εκδήλωση το Δημοτικό Συμβούλιο της Καστοριάς μετονόμασε το ΔΗΝΑΚ (Δημοτικό Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς) σε «Χριστίνα Γιαζιτζίδου-Γιάννης Χρήστου» προς τιμήν των δύο διεθνών κωπηλατών της πόλης.

Με την απόφαση 378 του 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη του προς τους δύο διακεκριμένους αθλητές Χριστίνα Γιαζιτζίδου, δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια (2010, 2009) σε επίπεδο γυναικών και τρεις φορές σε επίπεδο νέων γυναικών (2009, 2010, 2011) και Γιάννη Χρήστου μία φορά αργυρού και δύο φορές χάλκινου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Ιούνιου στις 8:00 το βράδυ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο ΔΗΝΑΚ προκείμενου να παρακολουθήσει την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Αντωνίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, εκπρόσωποι των Τοπικών, Αστυνομικών και Στρατιωτικών Αρχών, όπως επίσης και εκπρόσωποι Συλλόγων.



Η μετονομασία του ΔΗΝΑΚ σε «Χριστίνα Γιαζιτζίδου-Γιάννης Χρήστου», αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τους δύο αθλητές που δόξασαν τη χώρα μας και έκαναν παγκοσμίως γνωστή την πόλη της Καστοριάς.
Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης: Όταν η σημαία της Ελλάδας υψώνεται στο υψηλότερο βάθρο, αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για τα παιδιά αυτά.
Ο Δήμαρχος Καστοριάς μίλησε για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των δύο αθλητών «Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 20 Ιουνίου) τιμούμαι τα δύο παιδιά της πατρίδας μας της Καστοριάς. Τους τιμούμαι, γιατί με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει τόσα χρόνια με την επιμονή και την υπομονή, κατόρθωσαν να ανεβούν στο ψηλότερο βάθρο του Παγκόσμιου Αθλητισμού, στο άθλημα της κωπηλασίας όπου παραδοσιακά η Καστοριά διακρίνεται. Τιμούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τιμούν την Ελλάδα μας, γίνονται πρότυπο για τη νεολαία. Όταν η σημαία της Ελλάδας υψώνεται στο υψηλότερο βάθρο, αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για τα παιδιά αυτά. Η Καστοριά έχει παράδοση σε όλους τους αθλητικούς χώρους, επομένως είναι μια αθλητομάνα η πόλη μας». Σύμφωνα με το κ. Χατζησυμεωνίδη η πράξη αυτή, αποτελεί την ελάχιστη τιμή από μεριάς του Δήμου Καστοριάς, προς το πρόσωπο των δύο αθλητών. Επιπλέον σκοπός της μετονομασίας του Ναυταθλητικό Κέντρου είναι τα ονόματα των δύο αθλητών να μείνουν για πάντα χαραγμένα, ούτως ώστε να παραδειγματίζονται και οι νεότεροι αθλητές.





Διακαής πόθος, είναι κάποια στιγμή η Καστοριά να αποτελέσει τη Μέκκα των ναυτικών αθλημάτων. Για να επιτευχθεί όμως αυτός στόχος, χρειάζονται βέβαια και καλύτερες υποδομές. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνονται και διεθνείς αγώνες στην Καστόρια, όπου ταυτόχρονα και θα στηρίζονται όλοι οι αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα, αλλά θα επέλθει και η αναβάθμιση της πόλης.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο, πρόσφατα εγκρίθηκε το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να εκπονηθούν δυο μελέτες. Η μια εκ των δύο αφορά την αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα ναυτικά αθλήματα (κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, κανό, καγιάκ, θαλάσσιο σκι). Πλέον οι εγκαταστάσεις θα είναι σύγχρονες και οι προδιαγραφές κατάλληλες για να φιλοξενούν διεθνείς αγώνες παγκοσμίας εμβέλειας, αλλά ταυτόχρονα το ΔΗΝΑΚ θα αποτελεί και διεθνές προπονητικό κέντρο, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν ομάδες κωπηλασίας και άλλων ναυτικών αθλημάτων από όλο τον κόσμο, «Εμείς σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο να αναπτύξουμε αυτές τις υποδομές, ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να αθλούνται και να κάνουνε υπερήφανους τους συνδημότες μας».
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Θα βάλω τα δυνατά μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Φανερά συγκινημένη η Χρίστινα Γιαζιτζίδου ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτήν τους την απόφαση «Είναι μια ένδειξη αγάπης τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στο πρόσωπο του Γιάννη. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή. Εύχομαι να φανώ αντάξια των προσδοκιών όλων. Θα βάλω σίγουρα τα δυνατά μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά στο τέλος».
Η Χριστίνα προετοιμάζεται για την πρώτη της εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι φέτος θα λάβουν χώρα στο Λονδίνο. Κουρασμένη και φορτισμένη κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό κατά την προετοιμασία της για τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Η αθλήτρια μας έχει συνηθίσει να επιστρέφει νικήτρια, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις του κόσμου «Οι απαιτήσεις από τον εαυτό μου είναι πιο ψηλές, δεν ασχολούμαι με το τι περιμένουν οι άλλοι από εμένα, αλλά με το τι περιμένω εγώ από εμένα. Από τη στιγμή που θα βγω από τη βάρκα και θα πω ότι έκανα αυτό που μπορούσα, θα είμαι ευχαριστημένη ανεξαρτήτως αποτελέσματος».
Ανεξάρτητα από τη θέση που θα πάρει στους Ολυμπιακούς αγώνες η πρωταθλήτρια θέλει να πιστεύει ότι ο κόσμος θα την υποδεχθεί το ίδιο θερμά.

Γιάννης Χρήστου: Θα δώσουμε μια από τις δυσκολότερες μάχες της καριέρας μας, για να φέρουμε ένα μετάλλιο εδώ στην πατρίδα μας
Η τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Γιάννη Χρήστου, τους δίνει και πολύ μεγάλη ψυχική ανάταση και ψυχολογική βοήθεια. Ο αθλητής ευελπιστεί πως κάποια στιγμή οι αγώνες τους και η προσπάθειά τους θα γίνουν πρότυπο για τα νέα παιδιά, «Εμείς, κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα, θα αποσυρθούμε από την ενεργό δράση, αλλά η Καστοριά πρέπει να συνεχίσει να βγάζει αθλητές. Δεν θα είμαστε εμείς οι τελευταίοι αθλητές που θα βγάλει η Καστοριά».
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο αθλητής θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, όπου και θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Μας δίνει ιδιαίτερη δύναμη το να γνωρίζουμε ότι ο τόπος μας, είναι κοντά σε εμάς και μας στηρίζει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα δώσουμε μια από τις δυσκολότερες μάχες της καριέρας μας για να φέρουμε ένα μετάλλιο εδώ στην πατρίδα». Ο Γιάννης Χρήστου είχε τερματίσει 10ος στο σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς, συμμετέχει στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τους Τσίλη, Τζιάλλα και Παπαχρήστο, «Μακάρι να καταφέρουμε να γυρίσουμε πίσω νικητές και να μαζέψουμε και πάλι τον κόσμο εδώ πέρα για να μας υποδεχθεί».
Όσον αφορά τις υποδομές του Ναυταθλητικού Κέντρου, ο αθλητής πιστεύει πως σίγουρα στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις ωστόσο, «Αυτή τη στιγμή λειτουργεί τέλεια για να προετοιμαστεί μια ομάδα για Ολυμπιακούς Αγώνες και για παγκόσμια πρωταθλήματα. Η λίμνη είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς είναι απάνεμη, μόνο τα απογεύματα έχει λίγο κύμα. Είναι ό,τι καλύτερο για μια ομάδα να προετοιμαστεί εδώ πέρα».

Γιάννης Καρράς: Η νεολαία της Καστοριάς θα έρθει πιο κοντά στον αθλητισμό μέσω του Προπονητικού Κέντρου Ναυτικών Αθλημάτων
Ευχή του Προέδρου της ΕΚΟΦΝΣ (Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία) κ. Γιάννη Καρρά είναι κάποια στιγμή το Προπονητικό Κέντρο Ναυτικών Αθλημάτων να γίνει να γίνει το στέκι όλων των νέων της Καστοριάς και μέσω αυτού να έρθουν πιο κοντά στον αθλητισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Καρρά τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων παγκοσμίων πρωταθλημάτων μαρτυρούν πως από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, οι αθλητές μας θα γυρίσουν με μετάλλιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι, να αγωνιστούν σωστά οι κωπηλάτες μας, «Αν αξίζουμε τα μετάλλια ας τα πάρουμε, αν όχι, δεν πειράζει ας τα πάρουν αυτοί που τα αξίζουν». Όσον αφορά την προετοιμασία των αθλητών ο κ. Καρράς ενημέρωσε πως πάει πολύ καλά. Σε αυτό συνέβαλλε και το γεγονός ότι οι αθλητές άλλαξαν ξενοδοχείο και το ότι βρίσκονται πιο κοντά στην πόλη τους βοηθάει ακόμα περισσότερο «Τα παιδιά είναι και ψυχολογικά κουρασμένα μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς προσπάθειας. Γιατί, όπως ξέρετε δουλεύουν εδώ και οχτώ χρόνια. Δεν διακρίθηκαν ξαφνικά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν για στόχο τους αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε φτάσει μια ανάσα πριν από την έναρξή τους».

Μαρία Αντωνίου: Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι με χρειαστείτε
Τόσο τους αθλητές για τα επιτεύγματά τους, όσο και το Δήμο Καστοριάς για την πρωτοβουλία του να μετονομάσει το ΔΗΝΑΚ προς τιμήν των αθλητών, συνεχάρη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Αντωνίου, «Είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας και κυρίως παιδαγωγικό για τη νεολαία, να τιμάμε αυτούς που με κόπο και ιδρώτα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές. Γιάννη και Χριστίνα, θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι με χρειαστείτε και εύχομαι ολόψυχα να επιστρέψετε νικητές και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Με πολύ κόπο τα παιδιά μας, τα παιδιά που έκαναν περήφανη όχι μόνο την Καστοριά, αλλά όλη την Ελλάδα έφτασαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Όπως επισημάνθηκε και από τον Πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ κ. Καρρά, οι νίκες των αθλητών μας δεν ήρθαν τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, προσπάθειας, επιμονής και υπομονής. Η διοίκηση και το προσωπικό της Εφημερίδας Ορίζοντες, εύχονται εκ βάθους καρδιάς στη Χριστίνα Γιαζιτζίδου και στο Γιάννη Χρήστου, να στεφθούν νικητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Χρύσα Κοσμίδου

 http://www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: