Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο



Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν καλό να μάθετε να αναγνωρίζετε.

Το Σπαθόχορτο άρχισα να το αναζητώ κάπως… ανάποδα. Γνώριζα και χρησιμοποιούσα το άκρως επουλωτικό του κόκκινο λάδι αλλά όχι το φυτό από το οποίο προέρχεται.
spathoxorto Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο
Οπότε χρησιμοποίησα την καλύτερη πηγή γνώσης για την αναγνώριση χρήσιμων άγριων χόρτων που δεν είναι άλλη από τη μητέρα μου. Θα μπορούσα φυσικά να το αναζητήσω μέσω βιβλίων αλλά η γνώση που προέρχεται από τις παλαιότερες γενιές θαρρώ πως είναι προτιμότερη σε πρώτη φάση.
Το Υπερικό όπως είναι επίσης γνωστό το φυτό, λέγεται ότι πήρε το όνομα “Σπαθόχορτο” επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με τη χρήση του φυτού αυτού. Δε ξέρω αν ισχύει ή όχι αλλά σίγουρα το φυτό αυτό είναι πασίγνωστο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του.
spathoxorto1 Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο
Τα πανέμορφα χρυσοκίτρινα άνθη του τα βρήκα ανθισμένα σε όλο τους το μεγαλείο στη Χαλκιδική  και φαντάζομαι πως σίγουρα μπορείτε να τα εντοπίσετε σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό όπου το φυτό είναι γνωστό με το όνομα “St. John’s wort” ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι Hypericum perforatum
Αν παρατηρήσετε τα πέταλα των λουλουδιών θα δείτε στις άκρες του μικροσκοπικές κουκίδες οι οποίες περιέχουν αιθέρια έλαια και φυσικά και χρώμα το οποίο μένει στα χέρια σας αν προσπαθήσετε να συλλέξετε τα άνθη του.
Λέγεται ότι το αψέφημα του είναι γνωστό και για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του όπως και για στομαχόπονους αλλά αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζω προσωπικά ενώ είμαι απολύτως βέβαιη για τις επουλωτικές του ιδιότητες σε πληγές και εγκαύματα.
Το σπαθόχορτο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα φυτά της Ελληνικής χλωρίδας που θα ήταν καλό να μάθετε να αναγνωρίζετε. Ευκολότερη εποχή για να το αναζητήσετε είναι στις αρχές του καλοκαιριού όπου σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας τα χρυσοκίτρινα άνθη του. Το φυτό γενικότερα είναι ένας κοντός θάμνος περίπου μισό μέτρο και στις κορυφές του σχηματίζει τα μπουκέτα των πανέμορφων λουλουδιών που ξεχωρίζουν σε ένα ακαλλιέργητο χωράφι με αγριόχορτα από μακριά.
Η ελληνική χλωρίδα είναι μαγική και μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά πράγματα που ο χρόνος και ο καταναλωτισμός θέλουν να ξεχάσουμε ανάμεσα στα τσιμέντα των πόλεων μας. Κάποιοι από μάς αρνούμαστε τη λήθη και προσπαθούμε να κρατήσουμε τη γνώση των παλαιότερων γενιών ζωντανή. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε το υπέροχο Σπαθόλαδο.

 http://www.sheblogs.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: