Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα ποικιλία φασολιού από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Παραρτήματος της Φλώρινας

 

Η νέα ποικιλία κοινού φασολιού Phaseolus vulgaris που εγγράφηκε πρόσφατα  με την επωνυμία «PRESPA» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, με διατηρητή το  ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, είναι προϊόν…

βελτίωσης που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ στη  Φλώρινα.

Η ποικιλία δημιουργήθηκε με μεθόδους κλασικής βελτίωσης στα  πλαίσια εξαετούς βελτιωτικού προγράμματος που στόχο είχε να αξιοποιήσει  το ιδιαίτερα αξιόλογο ντόπιο γενετικό υλικό φασολιού της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε από πληθυσμούς της περιοχής  Πρεσπών με κριτήριο την υψηλή παραγωγικότητα και προσαρμοστικότητα - που συνεπάγεται σταθερότητα αποδόσεων- ενώ ταυτόχρονα διατηρεί όλα τα  εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ντόπιων πληθυσμών φασολιού. Τα  πειράματα εγκαταστάθηκαν στο αγρόκτημα του ΤΕΙ στη Φλώρινα και στην  Πρέσπα. Δημιουργοί της ποικιλίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτ.  Μακεδονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννης Τοκατλίδης.

Η ποικιλία  κατατέθηκε για αξιολόγηση στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών  Καλλιεργούμενων Φυτών το 2010 και μετά από 2 έτη δοκιμών, εγκρίθηκε η  εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  2355/23-08-2012 τεύχος Β΄.

kozan.gr

το διαβάσαμε εδώ:http://fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: