Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ [ γράφει ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ]

IMGP0002 Πριν από αρκετά χρόνια δεν υπήρχαν οι σημερινές συσκευές αναπαραγωγής ήχου. Η τελευταία λέξη της σημερινής τεχνολογίας έχει να κάνει με προγόνους που άφησαν εποχή. Τα πάρτι και τα γλέντια εκείνης της εποχής δεν γινοντουσαν πατώντας ένα κουμπί και άντε κατεβάζουμε χιλιάδες τραγούδια από το διαδίκτυο. Πατούσαμε, βέβαια κουμπί αλλά σε μια συσκευή που μπορούσε να δεχτεί 70 δισκάκια 45 στροφών είχε την δυνατότητα δηλαδή να αποθηκεύσει 140 τραγούδια!!Και φυσικά ο λόγος γίνεται για την αιχμή του δόρατος της τότε τεχνολογίας το jukbox! Γλέντι μέχρι πρωίας, ρίξε το κέρμα επέλεξε το τραγούδι και άκουσε το ή χόρεψε το. Στο καφενείο του πατέρα μου πολλά τέτοιου είδους γλέντια.

 IMGP0001 Η συσκευή ROCK OLA με ημερομηνία κατασκευής 01/1959!!!! Ακόμη και σήμερα ,μετά από τόσα χρονιά, μπορεί και λειτουργεί έστω και με δυσκολία. Συγκινήθηκα όταν προχθές και μετά από την προτροπή του ανιψιού μου το έθεσα σε λειτουργία .Ξανακούστηκε εκείνο το χαρακτηριστικό ξύσιμο της βελόνας πάνω στο βινύλιο και ο λαμπατος ενισχυτής σε συνδυασμό με τα ηχεία , έδωσαν ένα ηχητικό αποτέλεσμα που ακόμα και σήμερα είναι αξιοσέβαστο!

IMGP0008 Μια ακόμη συσκευή που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή είναι το ραδιόφωνο. Οι πρώτοι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν από τα ΑΜ ενώ όσο τα χρόνια περναν και οδεύουμε προς την δεκαετία του ’80 έχουμε στα FM μια έξαρση ραδιοφωνικών σταθμών πειρατικών!! Στο Κωσταραζι είχαμε 14!! Αφιερώσεις , καψούρα ,δυο γκριζοπράσινα ματάκια σε μια πονεμένη καρδούλα και εργασία με συνοδεία μουσικής!

IMGP0010  Άλλη μια  συσκευή με μεγάλη απήχηση ήταν το μαγνητόφωνο. Μεγάλη τρέλα… Σου δινόταν η ευκαιρία να ηχογραφήσεις την φωνή σου χωρίς να χρειαστεί κάποιο studio.

Αυτές οι συσκευές έλαβαν την δικια τους περίοπτη θέση στην ιστορία της τεχνολογίας. Φυσικά σε 20 χρόνια από σήμερα η τωρινή γενιά θα αναπολεί τα ipad, mp3, laptop και όλα τα σχετικά gatzeτακια που έχουν κατακλύσει την αγορά σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: